Bijgewerkt: 2 februari 2023

13de Diwali Festival - 2021

Foto's -> Gebeurtenissen -> Festivals en Feesten

13de Diwali Festival
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het podium op het Stadsplein Amstelveen is nog verlaten om 11 uur 40, maar het regent al uren

Bron: Amstelveenweb/Stichting Diwali Festival - 31-10-2021

Voor de 13de keer op 30 oktober 2021 werd het Diwali Festival in Amstelveen weer gevierd op het Stadsplein. Vanwege de nog steeds geldende COVID-19 maatregelen moest een ieder wel in het bezit zijn van een geldige Corona-QR-code en zich vooraf registreren. Ondanks de vreselijke regen kwam de redactie van Amstelveenweb.com rond 11.30 uur op het Stadsplein aan, waar het festival om 12.00 uur zou beginnen met de openingsceremonie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De eettenten worden ingericht met allerlei Indiase warme lekkernijen voor de festivalgangers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Rajiv Mehra, voorzitter van de Stichting Diwali Festival begeleidt Tjapko Poppens,
de burgemeester van Amstelveen op het festivalterrein

Het Stadsplein was helemaal afgezet met hekken, waar men bij de ingang de Covid controle uitvoerde en waar iets verderop de uitgang was. Voorheen stond er een hele grote tent op het plein met een podium, banken en aan weerszijden de kraampjes met heerlijke etenswaren en andere zaken. Dat was nu nog niet toegestaan, want dan zou er onvoldoende ventilatie zijn. Voor deze dag was er een grote open tent neergezet met banken zodat niet iedereen met een paraplu in de plenzende regen hoefde te staan. Dat het goed ventileerde was te merken, want er woei een fikse koude wind door de tent. Een stuk verderop stond een grote tent met een podium, waar de artiesten hun optredens konden uitvoeren. Aan de zijkant van het plein stonden kleine tentjes waar de diverse restaurants gelukkig wel hun etenswaren konden verkopen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

In één van de tenten van de restauranthouders kunnen de bezoekers onder andere Pani Puri kopen,
het meest voorkomende straatvoedsel in het Indiase subcontinent (*)


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Ritika Mehra bestuurslid van de stichting is vandaag de ceremoniemeester

Voordat de burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens, samen met alle sponsoren het podium kon betreden, werd dit eerst met grote vegers van het vele regenwater ontdaan. Ritika Mehra van de organisatie heette iedereen die de regen had getrotseerd welkom en nodigde de burgemeester en de sponsoren uit op het podium. Na een voorstelrondje en natuurlijk een dankwoord aan de sponsoren werd er eerst een rode bindi (**) aangebracht bij de aanwezigen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De eregasten krijgen een rode bindi op hun voorhoofd geschilderd

Vervolgens hield de burgemeester zijn speech, maar is vanwege de kletterende regen op de paraplu niet op de video te zien.

'Ladies and gentlemen, as mayor of Amstelveen it is a great pleasure and honour for me to be here with you today, at the opening of the 13th Diwali Festival in Amstelveen! Last year, due to COVID, I spoke to you via video as we had to deal with an online festival. And although the online event was a good alternative, it is truly wonderful to see and hear you all live today and to enjoy this festival together. And of course, with the necessary restrictions we ensure a safe event.

Diwali, the festival of lights, is about celebrating good over evil and the victory of light over darkness. But Diwali is also a moment for reflection, now perhaps even more than ever. The whole world, each country and community, in various degrees, has been - and still is - affected by the COVID-virus. Some of you may have lost loved ones or have not been able to see family and friends for a long time.

During such tough times, this 13th Diwali Festival here in Amstelveen is of even greater value bringing the local Indian community together. But not only Indian people come to enjoy the festival here at the Stadsplein. Also, Dutch people and other nationalities find their way to this festival and feel very welcome. Diwali gives a good impression of the cordiality and hospitality of the Indian culture.

Amstelveen is a very international city with 138 different nationalities and almost 50 percent of our population has an international background. This cultural diversity is a great asset to the city. We strive to be an inclusive society, that embraces diversity, as we want all residents to feel at home. Therefore, is it important to connect people with each other, to strengthen the cross-cultural connections between our residents. Occasions like today’s Diwali festival do play a great role in this.

The municipality of Amstelveen encourages people with different cultural backgrounds and nationalities to reach out to each other and get more connected. Having said that, today -in the spirit of the Diwali Festival which aims to create mutual awareness and understanding – we will enjoy not only the richness of the Indian culture, but also the Indian cuisine!

I will not hold you any longer. Welcome in Amstelveen, enjoy your day, let’s get the festival started and happy Diwali to you all!'

'Dames en heren, als burgemeester van Amstelveen is het mij een groot genoegen en een eer om hier vandaag bij u te zijn, bij de opening van het 13e Diwali Festival in Amstelveen! Vorig jaar sprak ik u, vanwege COVID, via video, omdat we te maken hadden met een online festival. En hoewel het online evenement een goed alternatief was, is het echt geweldig om jullie vandaag allemaal live te zien en te horen en samen te genieten van dit festival. En natuurlijk zorgen we met de nodige beperkingen voor een veilig evenement.

Diwali, het feest van het licht, gaat over het vieren van het goede over het kwade en de overwinning van het licht op de duisternis. Maar Diwali is ook een moment voor bezinning, nu misschien nog meer dan ooit. De hele wereld, elk land en elke gemeenschap, in verschillende mate, is - en wordt nog steeds - getroffen door het COVID-virus. Sommigen onder u hebben misschien dierbaren verloren of hebben familie en vrienden lange tijd niet kunnen zien.

In zulke moeilijke tijden is dit 13e Diwali Festival hier in Amstelveen van nog grotere waarde om de lokale Indiase gemeenschap samen te brengen. Maar niet alleen Indiërs komen genieten van het festival hier op het Stadsplein. Ook Nederlanders en andere nationaliteiten vinden hun weg naar dit festival en voelen zich zeer welkom. Diwali geeft een goede indruk van de hartelijkheid en gastvrijheid van de Indiase cultuur.

Amstelveen is een zeer internationale stad met 138 verschillende nationaliteiten en bijna 50 procent van onze bevolking heeft een internationale achtergrond. Deze culturele diversiteit is een grote aanwinst voor de stad. We streven ernaar een inclusieve samenleving te zijn, die diversiteit omarmt, omdat we willen dat alle inwoners zich thuis voelen. Daarom is het belangrijk om mensen met elkaar in contact te brengen, om de interculturele banden tussen onze inwoners te versterken. Gelegenheden als het Diwali festival van vandaag spelen daar een grote rol in.

De gemeente Amstelveen stimuleert mensen met verschillende culturele achtergronden en nationaliteiten om elkaar de hand te reiken en meer met elkaar in contact te komen. Dat gezegd hebbende, gaan we vandaag - in de geest van het Diwali festival dat tot doel heeft wederzijds bewustzijn en begrip te creëren - niet alleen genieten van de rijkdom van de Indiase cultuur, maar ook van de Indiase keuken!

Ik zal u niet langer ophouden. Welkom in Amstelveen, geniet van uw dag, laten we het festival van start laten gaan en een gelukkig Diwali voor u allen!'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen tijdens zijn openingstoespraak

Ritika bedankte de burgemeester en voegde eraan toe dat een Diwali Festival, het lichtjesfeest, niet geopend kon worden zonder de openingsceremonie. Hierbij worden enkele traditioneel aardenwerken lampjes die branden op olie ontstoken, de diya, maar het lukte de burgemeester niet zo goed om de lontjes aan te steken. Telkens blies de wind het lucifervlammetje uit, maar de burgemeester liet zich niet kisten en met hulp van de heer Rajiv Mehra, voorzitter van de Stichting Diwali Festival, lukte het uiteindelijk en kon het feest beginnen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De presentatoren van het feest Joy en Zhunaysha op het podium

Nadat het podium eerst weer was ontdaan van het regenwater, namen de gastheer en gastvrouw Joy en Zhunaysha het woord en vertelden over het programma. Ook lieten ze het publiek voor zichzelf een applausje geven omdat zij wind en regen hadden getrotseerd om hier bij de opening aanwezig te zijn. Het programma met allerlei optredens van onder andere Navras Bollywood Amsterdam, Turn it Loose, Natanam Academy of Dance Arts, Balli Kalsi on the Dhol with Bhangra Group, Saxy Mr. S., Natya Sudha, Desi Steps, Madan Dance Company, zou duren tot 19.00 uur. Gelukkig klaarde het weer een beetje op rond 15.00 uur, maar het was wel erg jammer dat het zo’n slechte dag was. De redactieleden woonden twee optredens bij en gingen toen verkleumd huiswaarts.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Optreden van het meisjeskoor op het podium


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Danseressen dansen één van India's meest opwindende folkloristische dansen op het podium
tijdens het Diwali Festival 2021 in Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Deze danseressen voeren weer een andere dans op (***)

Het Diwali Festival Amstelveen is één van de hoogtepunten van Amstelveen. Diwali wordt in heel India gevierd, ongeacht de achtergrond of de religie van de desbetreffende persoon. Diwali is de meest belangrijke tijd in het land, want het symboliseert de overwinning van het goede over kwade en het licht over de duisternis. Het belangrijkste doel van het Diwali Festival in Amstelveen is het versterken van de relaties tussen de Indiase zakenwereld en de lokale en regionale bedrijven met als hoogste doel om de lokale bewoners, de Indiase gemeenschap en de bedrijven in Amstelveen en omgeving met elkaar te verbinden.


Een korte video in de stromende regen genomen van de aanvang van het FestivalDeze video is opgenomen door een bezoeker van het Diwali Festival 2021Deze video is opgenomen door een bezoeker van het Diwali Festival 2021

Diwali, Divali, Deepavali of Dipavali
Het is in India een vier tot vijf dagen durend (variërend volgens de Hindoe-kalender) lichtfeest, dat elke herfst op het noordelijk halfrond (lente op het zuidelijk halfrond) wordt gevierd door hindoes, Jains, Sikhs en sommige boeddhisten. Diwali is één van de populairste feesten van het Hindoeïsme en staat symbool voor de spirituele 'overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade en van kennis op onwetendheid'. Licht is een metafoor voor kennis en bewustzijn. Tijdens de viering zijn tempels, huizen, winkels en kantoorgebouwen helder verlicht. De voorbereidingen, en rituelen, voor het festival duren doorgaans vijf dagen, waarbij de climax op de derde dag samenvalt met de donkerste nacht van de Hindoestaanse maanmaand Kartika. In de Gregoriaanse kalender valt het festival meestal tussen half oktober en half november.


Deze video is opgenomen door een bezoeker van het Diwali Festival 2021

(*) Wat is een Bindi?
Een bindi Sanskriet बिन्दु bindú, Kannada: ಬಿಂದಿ wat 'punt, druppel, stip of klein deeltje' betekent) is een gekleurde stip of moderne tijd een sticker die op het midden van het voorhoofd wordt gedragen, oorspronkelijk door Hindoes, Boeddhisten en Jains van het Indiase subcontinent. Traditioneel wordt gezegd dat het gebied tussen de wenkbrauwen (waar de bindi wordt geplaatst) de zesde chakra is, ajna, de zetel van 'verborgen wijsheid'. Van de bindi wordt gezegd dat hij energie vasthoudt en de concentratie versterkt. De bindi vertegenwoordigt ook het derde oog.


Deze video is opgenomen door een bezoeker van het Diwali Festival 2021

(**)Wat is Pani Puri?
Dit gerecht bestaat uit een ronde of bolvormige, holle puri (een gefrituurd knapperig platbrood), gevuld met een mengsel van gearomatiseerd water (bekend als imli pani), tamarindechutney, chilipoeder, chaat masala, aardappelpuree, ui of kikkererwten.

(***) Indiase Klassieke dans
De Indiase klassieke dans is een verzamelnaam voor verschillende voorstellingskunsten die hun oorsprong vinden in muzikale theaterstijlen, waarvan de theorie en de praktijk kunnen worden herleid tot de Sanskriet tekst, Natyashastra. Het aantal klassieke dansen varieert van acht tot meer, afhankelijk van de bron en de geleerde. De Sangeet Natak Academie erkent er acht: Bharatanatyam, Kathak, Kuchipudi, Odissi, Kathakali, Sattriya, Manipuri en Mohiniyattam.


Deze video is opgenomen door een bezoeker van het Diwali Festival 2021


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen