Bijgewerkt: 22 december 2024

Tentoonstelling van
Urbanus dakleien - 2021

Foto's -> Musea -> Museum JAN
vanaf 2020


Tentoonstelling vanUrbanus dakleien
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De tentoonstelling van de 30 beschilderde dakleien in Museum JAN

In de middag van vrijdag 5 november 2021 was er weer flink wat leven in Museum JAN, waar de expositie 'Kunst gaat het dak op' werd geopend. Bij binnenkomst en na aanname van de mantels door Carla vrijwilligster van het museum, werd er eerst een coronacheck gedaan. Nadat men de tassen in de kluisjes had opgeborgen, was er een half uurtje tijd om met elkaar te spreken onder het genot van een prosecco of bubbel zonder alcohol en een hapje.

Marieke Uildriks, de museumdirecteur was aanwezig, evenals veel vrijwilligers van het museum. De reden van de bijeenkomst was dat er een nieuw dak nodig is op de St. Urbanuskerk in Bovenkerk, die in september 2018 getroffen door een grote brand, waarvoor er  nieuwe leien waren ingekocht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Chris van den Helder tijdens zijn toespraak, wordt bijgestaan door Edwin Barentsen

Rond 17.30 uur nam Chris van den Helder, een actieve vrijwilliger bij de St. Urbanuskerk in Amstelveen/Bovenkerk het woord. Allereerst verzocht hij om zoveel mogelijk anderhalve meter afstand te houden, conform de corona regels. Toen vervolgde hij met: 'Hartelijk welkom op onze feestelijke opening van Kunst gaat het dak op. Wie verzint nou zoiets, maar er is één persoon in ons midden die dat deed en dat is Ad Verkleij (red: bestuurslid St. Vrienden Bovenkerkse Urbanus). Dan denk je, we hebben een kerk, daar komt een dak op, daar komen leitjes op, zou het leuk zijn als we die allemaal beschrijven en die omgekeerd op het dak leggen. Mensen vinden dat leuk, want we zijn er achter gekomen dat heel veel Amstelveners wilden doneren. Zij konden een leitje kopen voor 10 euro en ik zal vast verklappen, we hebben daarmee 18.000 euro opgehaald!'  Er volgde meteen een spontaan applaus, want zo’n dat is natuurlijk niet mis.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Eén van de genomineerde leitjes, heel toepasselijk: de Poel met de St.Urbanuskerk inclusief dak in de achtergrond,
zoals zovelen het kennen

Chris vervolgde zijn speech. 'Dan komt er een leitje binnen van Elly Bakker en die heeft het helemaal beschilderd en dan denk je, dat is een leuk idee. Toen werd bedacht dat als we nou eens 30 of 50 mensen konden vinden die een leitje mee naar huis mogen nemen, dat ga je op je gemak beschilderen en dan zeg je er wel bij: maar hij gaat op z’n kop op het dak van de kerk. Dus wij dachten, 30-50 leitjes, dat moet toch lukken. Het is ongelooflijk dat we aan het eind 180 'kunstleitjes' hebben verkocht en waarvan er 150 zijn teruggekomen. We willen de 30 niet geretourneerde leien ook graag terug zodat ze op het dak komen.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het genodigden volgen de toespraak van Chris van den Helder

Chris van den Helder vertelde ook dat hij het heel bijzonder vindt dat hij en Edwin (red: Barentsen) van de St. Vrienden hier te gast zijn in het Museum JAN, in de expositieruimte. Hij vindt de mensen van Museum JAN zo aardig, dat hij een bijzonder cadeau wilde overhandigen aan de museum directeur Marieke Uildriks. Haar viel de eer ten deel om als eerste een blikje met Urbanus chocola als bloemstuk te krijgen. Het werd haar onder applaus en nogmaals dank voor de gastvrijheid overhandigd. Ook bedankte hij Sem van Riel manager algemene zaken van het museum voor zijn enorme hulp en eigenlijk had Chris er geen woorden voor om hen te bedanken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Edwin Barentsen overhandigt uit naam van de stichting als dank voor deze expositieruimte, aan Marieke Uildriks directeur van het Museum JAN, het eerste bloemstuk met een doos chocolade van Urbanus erin

De jury die de leitjes heeft beoordeeld bestond uit burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens, Marieke Uildriks en vanuit het SAKB Kunstlokaal vakdocent Dolly Pieterson. Zij mochten uit de 150 verschrikkelijk mooie leien, aldus Chris, slechts 30 leitjes uitzoeken. Ze staan op de eerste verdieping uitgestald en hij vond het echt bewonderingswaardig wat amateurs, die zoiets nog nooit hebben gedaan, nu hebben gerealiseerd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De kwaliteit van de geschilderde kunst op de dakleien is erg hoog

Tot slot vertelde Chris dat de kerk misschien nog mooier wordt opgebouwd, omdat ze ook pleisterwerk weghalen waar hele mooie schilderen achter zitten. Maar het bijzondere is natuurlijk dat deze leitjes op het dak komen en dat men over een jaar of 60, als het dak moet worden vernieuwd, deze leitjes naar beneden komen die dan vermoedelijk heel veel waard zijn! Chris kwam aan het eind van zijn speech en zei: 'We dachten, hoe moeten we deze tentoonstelling openen? Ik heb toevallig een zus, niet toevallig, ik heb een zus en die kan gedichten schrijven. Zij heeft een heel mooi gedicht geschreven over onze kerk en daarom ben ik eigenlijk wel een beetje trots dat ik mijn zus mag aankondigen om haar gedicht van de kerk voor te dragen.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Mevrouw Bep Schagen-van den Helder kwam naar voren en droeg haar gedicht voor als een ervaren spreker:

de toren reikt hemelwaarts
waakt over het dorp
zijn huis ademt verleden:
doop, communie, processie
samen vieren, trouwen, rouwen
de bronzen klok luidt

de nazomer sluipt naar het eind
als sombere wolken samendrommen
het donker fonkelt
de maansikkel werpt licht op de vlammen
bedeesde sterren schuilen in het verstilde slotakkoord
over de nacht fluistert een sluier
een zwarte sluier
maar….
de toren
hij staat er nog en hoe!

Zij kreeg flink applaus, want de voordracht was heel erg mooi, evenals het gedicht. Bep Schagen-van den Helder is ook vrijwilliger in Museum JAN en Marieke Uildriks keek haar applaudisserende vol trots aan. Chris bedankte zus Bep en zei dat de volgende handeling ging gebeuren door Ad Verkleij en Elly Bakker die de eerste lei bij de stichting inleverde. Hij nodigde iedereen uit naar de trap, alwaar het lint doorgeknipt zou worden. Hij sloot af met: 'Ik wens u allen nog een prettige avond in het museum. Dank u wel.'

Vervolgens liep iedereen richting de prachtig nieuwe trap. De moeilijk beklimbare wenteltrap was vervangen en dat is een goede zet geweest van de museum directeur. Temeer daar er geen lift is en mensen die wat slecht ter been zijn, deze trap nog wel op kunnen lopen. Maar dat terzijde. Bij het lint stonden Ad Verkleij en Elly Bakker klaar en op 3-2-1-knip – knipten zij het lint door en was de expositie geopend. Als eerste mochten de kinderen en de kunstenaars naar boven. Daarna in groepjes, want anders werd het boven veel te vol.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Elly Bakker en Ad Verkleij knippen als openingsact het lintje door geassisteerd door Chris van den Helder en daarmee is de tentoonstelling voor het publiek geopend


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Naast de van 3D-geprinte kunststof St.Urbanuskerk staat het gedicht van Bep van den Helder

Boven stonden de 30 leitjes allemaal op een steuntje opgesteld en de een is nog mooier dan de ander. De bezoekers, lees publiekjury, mogen tot en met 28 november 2021 hun drie meest favoriete leien uitkiezen en op de kaart die erbij ligt noteren. Begin december wordt bekend gemaakt wie het mooiste leitje heeft volgens het publiek. De drie leien met de meeste stemmen krijgen een plekje in het torenmuseum van de St. Urbanuskerk en worden gepubliceerd op de website Amstelveenweb.com, maar ook in Amstelveens Nieuwsblad. De overige leien zullen op het dak van de kerk worden gelegd. De aanwezigen genoten nog van een hapje en een drankje, waarna iedereen weer in het donker weer huiswaarts ging. Dit verhaal wordt dus later vervolgd met de uitslag van de winnaar.


Leien op het dak
Het nieuwe dak van de kerk wordt voorzien van nieuwe natuurstenen leien. Deze drie winnende leien krijgen een ere plek in het torenmuseum van de kerk. De andere beschreven, beschilderde en getekende leien worden daadwerkelijk vereeuwigd door ze op het dak van de St. Urbanuskerk te leggen. Als laatste worden de leien boven de sacristie gelegd en juist onder die plek is de brand op 15 september 2018 ontstaan. Dat wil de kerkgemeenschap op symbolische wijze in het nieuwe dak markeren.

De expositie van de 30 leien inclusief het stemmen kan t/m 28 november 2021 kan in: Museum JAN, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen. Openingstijden dinsdag t/m zondag 11:00-17:00 uur. De bovenzaal is niet rolstoel toegankelijk.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea