Bijgewerkt: 19 mei 2024

Theo Bennes - 1950

Foto's -> Kunstenaars -> Amstelveense Kunstenaars

Theo Bennes
(Amstelveenweb.com collectie - 2003)

De maquette in was, van het oorlogsmonument aan de Amsterdamseweg van Theo Bennes.
De hoogte van het model is 34 cm.

Bennes Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2002)


Het oorlogsmonument in het Broersepark met de Treurende Vrouw.

Zie ook Herdenkingen.


Theo (Theodorus Derk) Bennes werd geboren op 2 september 1903 in Amsterdam en was vanaf zijn elfde jaar een verwoed tekenaar. In 1924 ging hij naar Parijs, naar de Académie des Beaux Arts, waar hij in de avonduren lessen in schilderen volgde. Hij schilderde in de beginperiode realistische onderwerpen, maar om in zijn levensonderhoud te voorzien, werkte hij als beeldhouwer in het atelier van Jean en Joël Martel. Toen Bennes de leiding kreeg over dit atelier, stuurde hij zijn schilderwerken regelmatig naar Nederland, waar ze erg in trek waren.
In 1938 keerde Bennes terug naar Nederland en trouwde met Tjakien Frijling. Een jaar later kwam het echtpaar in Amstelveen wonen aan de Dijkgravenlaan, waar hij bleef schilderen, zijn classistische periode. Deze schilderijen vond hij later vreselijk en vernietigde ze na een grote expositie.

Eind 1948 richtte Bennes zich op sculpturen en ook richtte hij in 1948 in Amstelveen het Amsteltoneel op, waarvoor hij zelf ook enkele tragedies schreef en decors ontwierp. In 1950 kreeg hij opdracht van de gemeente Amstelveen tot het vervaardigen van een oorlogsmonument dat werd geplaatst aan de Amsterdamseweg. Bennes’ belangstelling voor het Zenboeddhisme kwam tot uiting in abstracte beelden. Tevens tekende hij kringelfiguurtjes die als voortekening van een schilderij dienden. Later begon hij met het vervaardigen van bronzen beeldjes in zijn kringelstijl. De abstracte schilderijen werkte Bennes vaak uit in de vorm van stenen beelden.

Rond 1960 maakte Bennes het herdenkingsmonument bij de ingang van het Broersepark vanaf de Amsterdamseweg. Het monument werd opgericht ter nagedachtenis van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Tevens maakte hij meerdere werken die in Amstelveen zijn geplaatst, zoals de Aalscholver, het Veulen en de Zwaan Een vrouwensculptuur in classistische stijl stond voor het voormalige winkelcentrum in Amstelveen, maar na de renovatie van het winkelcentrum is dit beeld zoek geraakt.

Theo Bennes kreeg niet veel bekendheid, ondanks vele exposities en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Amstelveen heeft in ieder geval enkele prachtige kunstwerken van een groot kunstenaar. Hij overleed op 1 november 1982 te Amstelveen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstenaars