Bijgewerkt: 2 februari 2023

Verkiezingsuitslag 2022 bekend - 2022

Foto's -> Gebeurtenissen -> Burgemeester en Bestuurders

Verkiezingsuitslag 2022 bekend
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De raadzaal op maandagmorgen 21 maart 2022 om 10 uur in het raadhuis van Amstelveen

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenblog/Amstelveenweb - 21-03-2022

'We gaan van voorlopig naar definitief en ik ben positief verrast met zo veel belangstelling hier', zei burgemeester Tjapko Poppens. Hij sprak vanuit zijn functie als voorzitter van de openbare zitting van het centrale stembureau maandagmorgen 21 maart 2022 in het raadhuis van Amstelveen. Hij voegde er aan toe dat er weinig verrassingen in de definitieve uitslag zaten en eigenlijk de al eerder genoemde voorlopige zetelverdeling in stand bleef. Daaruit bleek dat zes partijen een restzetel kregen, namelijk de drie grootste (VVD-Amstelveen, D66- Amstelveen en Burgerbelangen Amstelveen) plus Goed voor Amstelveen (GVA), SP- Amstelveen en ChristenUnie- Amstelveen. GVA en SP komen dankzij een restzetel (dus niet een ‘volle’) met twee zetels in de gemeenteraad, de ChristenUnie- Amstelveen dank daaraan mede haar enige zetel.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2022)

De definitieve verkiezingsuitslag van de gemeenteraad Amstelveen in 2022

‘Overigens kan tegen de uitslag van de verkiezingen nog bezwaar worden gemaakt,’ zei burgemeester Poppens. In het verleden deed D66-Amstelveen dat met succes. De partij vroeg een hertelling en kreeg er daarna één zetel bij. De verkiezingen vergen een enorme organisatie, waarbij een paar honderd vrijwilligers zijn betrokken. Tijdens de openbare meeting van het centrale stembureau wees lijsttrekker Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) daarop. Hij bedankte degenen die de enorme klus hadden geklaard, waarbij ook de burgemeester zich aansloot.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen maakt de definitieve verkiezingsuitslag van de gemeenteraad bekend

De zetelverdeling is nu definitief (tenzij ter nog bezwaren komen): VVD 8, D66 7, BBA 5, Groen Links 4, PvdA 3, SP 2, GVA 2, AVA 2 plus de één-zetel-partijen ChristenUnie, 50Plus, BVNL en CDA. Van alle raadsleden worden de zogeheten geloofsbrieven door de oude gemeenteraad, die dan afscheid neemt, beoordeeld op dinsdag 29 maart. Een dag later vindt de installatie van de nieuwe raad plaats. Ieder raadslid legt dat de zogeheten ‘ambtseed’ af, waarin zij zeggen zonder enige belofte gedaan te hebben hun zetel hebben verkregen. Sommigen noemen dat een meineed, omdat een raadslid in elk geval belooft door de bank genomen met zijn fractie meestemt en een eigen standpunt in de politieke arena niet op prijs wordt gesteld. (Bron: Johan Th. Bos https://amstelveenblog.nl/ ) Lees ook: Aantal stemmen per lijst en kandidaat (pdf 53 pagina’s).Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Ruud Kootker fractievoorzitter en Pieter Monkelbaan burgerraadslid van BBA bedanken de honderden vrijwilligers die hielpen tijdens de gemeenteraadsverkiezing

Restzetels
Het centraal stembureau berekent welke partijen restzetels krijgen. In grote gemeenten met 19 of meer raadszetels worden restzetels verdeeld volgens het 'systeem van de grootste gemiddelden'. In kleine gemeenten met minder dan 19 raadszetels worden ze verdeeld volgens het 'systeem van de grootste overschotten' (bij gemeenten).

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen