Bijgewerkt: 25 april 2024

Tijdelijk voetgangersbrug
komt er niet! - 2022

Foto's -> Gebeurtenissen -> A9 - Burgemeester van Sonweg
2022-2023


Tijdelijk voetgangersbrugkomt er niet!
(Bron Rijkswaterstaat - 2021)

Meanderparkbrug
Op de tekening is vooraan de tijdelijke voetgangersbrug te zien met alvast daaraan hoe het geheel in de toekomst wordt
boven rijksweg A9 bij Amstelveen, maar de tijdelijke brug wordt niet gebouwd

Bron: Gemeente Amstelveen - 11-05-2022

De tijdelijke voetgangershulpbrug bij het Bovenlandpad wordt niet gerealiseerd. Deze brug zou gedurende de werkzaamheden aan de A9 ter vervanging dienen voor de gesloten Kloostunnel (tunnel onder de A9 nabij The Mayor wooncomplex). In het voortraject van de contractfase zijn door Rijkswaterstaat eisen opgehaald bij de gemeente Amstelveen. De noord-zuidverbindingen namen daarin een prominente plaats in, bijvoorbeeld het bieden van een alternatief binnen 100 meter van de Kloostunnel voor voetgangers, die tijdens de uitvoering van de werkzaamheden gesloten moest warden. Aan het begin van 2022 is de Kloostunnel daadwerkelijk gesloten. Bij de uitwerking van de voetgangershulpbrug bij het Bovenlandpad, zijn meerdere problemen naar boven gekomen.

De brug kan niet warden ingepast binnen de projectgrenzen. Er is grondgebruik van derden (The Mayor) nodig; De brug zorgt voor restricties in de wegconfiguratie van de Burgemeester Rijnderslaan. Deze kan niet open blijven voor alle verkeerstromen (fietsers, voetgangers en autoverkeer); De NVAF (Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken) richtlijn schrijft voor dat tijdens hijswerkzaamheden omliggende zones vrij moeten zijn van personen en verkeer. Deze richtlijn is na gunning van het project aan VeenIX een wettelijk uitgangspunt geworden. Met als gevolg dat dit tot af­ wijkende situaties leidt t.o.v. het voortraject.

Dit betekent:
Dat de hulpbrug in 4 jaar bouwen 120 weken dicht moet (bijna 60%). Dat toerit 5 richting Holendrecht in 2 jaar bouwen 66 weken dicht moet (65%). Dat de Burgemeester Rijnderslaan in 2 jaar bouwen 50 weken dicht moet (50%). Met name het niet open houden van de toerit 5 is van grote impact op de bereikbaarheid en ontsluiting van het Stadshart van Amstelveen en heeft ook grote weerslag op de werking van de DDI.

Nieuwe belofte VeenIX
VeenIX en Rijkswaterstaat hebben toegezegd dat de noord-zuid routes op de Keizer Karelweg en Keerpuntweg nagenoeg altijd beschikbaar zijn voor voetgangers. Indien het open­ houden van een verbinding niet mogelijk is worden er pendelbussen ingezet voor voetgangers. De Keizer Karelweg en Keerpuntweg worden nooit gelijktijdig gestremd.

Versnelde oplevering Meanderparkbrug Er wordt versneld begonnen met de bouw van de definitieve situatie ter plaatse van het Bovenlandpad. De inrichting op het dek kan gedaan worden wanneer de noord en zuid verdiepte ligging klaar zijn. In het originele plan zou pas begonnen worden met de overkapping Meander als de gehele verdiepte ligging gereed was. Hiermee wordt 5 maanden eerder het definitieve Bovenlandpad voor zowel voetgangers als fietsers opgeleverd.

Financiële afspraken
Bij het besluit om de brug te laten vervallen zal er een calculatie gemaakt worden voor vervallen van de hulpbrug en alle te maken kosten van benodigde vervangende onderdelen. Hiervoor wordt ook officieel een afwijking aangemaakt die tot een wijziging zal leiden. In deze wijziging komen VeenIX en Rijkswaterstaat overeen hoe er financieel met het niet realiseren van deze brug zal wordt omgegaan. Dit zal ook worden vastgelegd tussen Rijks­ waterstaat en de gemeente Amstelveen. Uiteindelijk wordt dit in een erratum aan de UVO toegevoegd.

VeenIX treedt in overleg met de toekomstige bewoners van The Mayor, de VVE's van Meander hoogbouw III en IV en Meander laagbouw II en de Begeleidings Commissie Uitvoering, waar bewoners van Amstelveen en het winkelcentrum Stadshart in vertegenwoordigd zijn, om de bereikbaarheid voor voetgangers rond de A9 naar onder meer het Stadshart te verbeteren. Daarnaast zullen social media campagnes worden ingezet om de bewoners van Amstelveen en het winkelde publiek te informeren over omleidingen en snelste routes.
Bron: Actief voor Amstelveen -16-05-2022

Actief voor Amstelveen fractievoorzitter Michel Becker heeft aan het College B enen W schriftelijke vragen gesteld over het niet doorgaan van de bouw van de tijdelijke voetgangersbrug over de A9, ter hoogte van het Bovenlandpad. Hierdoor blijven bewoners van het Keizer Karelpark nog jarenlang kilometers omlopen naar het Stadshart.

Michel Becker schrijft aan het college: 'Afgelopen week werden we onaangenaam getroffen door de mededeling van Rijkswaterstaat dat de tijdelijke voetgangersbrug niet wordt aangelegd. Reden: er is niet voldoende plaats. Een verrassende uitkomst na een lange periode van nadenken en rekenen aan de zijde van de projectleiding aanleg A9. Onbegrijpelijk, in het licht van de moderne technische mogelijkheden in deze tijd. En blijkbaar een makkelijke weg als het moeilijk wordt. Wij vinden het onvoorstelbaar.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Michel Becker fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen

Ook verrassend was dat de informatie hierover door de RWS werd verstrekt. De gemeente hield zich opvallend op de achtergrond met eigen informatie aan haar inwoners. Dat had toch wel anders en beter gekund. Het lijkt wel of de bewoners van het Keizer Karelpark voor de zoveelste maal door de gemeente niet serieus worden genomen en worden weggezet als niet interessant. Recente voorbeelden? Het afzien van een echt wijkcentrum in het Keizer Karelpark en het megalomane project flatgebouw aan de Ouderkerkerlaan. En nu dit weer. Als gevolg van het niet doorgaan van de tijdelijke voetgangersbrug moeten bewoners uit het oostelijke deel van het Keizer Karelpark nog jarenlang kilometers omlopen om het stadscentrum te bereiken. Onbegrijpelijk ook dat de gemeente blijkbaar niet haar invloed heeft aangewend om de desastreuze beslissing van RWS tegen te gaan en constructief naar oplossingen te zoeken.

Daarom heeft Actief voor Amstelveen de volgende vragen aan het college gesteld:
  • Hoe lang wist het college dan wel de ambtelijke organisatie al dat de aanleg van de voetgangersbrug in gevaar kwam?
  • Heeft de gemeente serieus geprobeerd het besluit van RWS zo te beïnvloeden dat de brug er toch zou komen? Zo ja, hoe en zo nee, waarom niet?
  • Is het college het met ons eens dat het absoluut noodzakelijk is dat de tijdelijke brug er wel komt?
  • Zo ja, wil het college alsnog haar invloed uitoefenen om RWS te bewegen een adequate oplossing te vinden, i.c. realisering van de brug
  • Zo nee, waarom wil of kan het college dat niet?
  • Is het college blij met de radiostilte die zij innam, terwijl RWS de zure boodschap moest verkopen?
  • Waarom heeft het college zelf niet, vanuit haar visie informatie verstrekt aan de inwoners van Amstelveen?


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen