Bijgewerkt: 26 december 2024

Verhaal achter de
Kunst - 2023

Foto's -> Musea -> Cobra Museum
2022-2024


Verhaal achter de Kunst
(Foto Anders Sune Berg - 2023)

Ovartaci, het oude hoofdgebouw van het psychiatrisch ziekenhuis in Risskov in Denemarken

Bron: Cobra Museum - 08-03-2023

Van vrijdag 24 t/m zondag 26 maart 2023 organiseerde het Cobra Museum voor Moderne Kunst een weekend vol inspirerende activiteiten. Bezoekers en belangstellenden konden het verhaal achter de kunst ontdekken tijdens Cobra Pakt Uit!

Rondleidingen Becoming Ovartaci
Op vrijdag 24 en zondag 26 maart 2023 presenteerde het Cobra Museum in het kader van de Queer Geschiedenis Maand instaprondleidingen door de tentoonstelling Becoming Ovartaci. Tijdens deze instaprondleidingen van ongeveer een half uur werd je meegenomen door het werk en het leven van de Deense kunstenaar Ovartaci aan de hand van de tentoonstelling Becoming Ovartaci.

Ovartaci (1894 -1985, geboren als Louis Marcussen) was een opmerkelijke kunstenaar in Denemarken wiens artistieke oeuvre nauw verweven was met haar eigen, radicale levensverhaal. Haar werk stijgt uit boven elke conventionele categorisering als expressionisme, surrealisme of art brut. Het bevraagt thema’s die ook vandaag de dag zeer actueel zijn, zoals identiteit, transformatie en tolerantie. Ovartaci was een begaafd kunstenaar en autodidact, een dichter, een wereldreiziger, een intellectueel, een psychiatrisch patiënt, een dromer en nog veel meer. Haar bijzondere schilderijen, beeldhouwwerken, werken op papier en muurschilderingen omvatten haar hele wereld. Ze leefde letterlijk in en met haar kunst.

In maart 2023 vond voor de derde keer de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand in Nederland plaats. Deze maand is een initiatief van IHLIA, de organisatie voor lhbtiq-erfgoed in Nederland. Tijdens de Queer Geschiedenis Maand staan de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal. In dit kader organiseerde het Cobra Museum rondleidingen door de tentoonstelling Becoming Ovartaci, om extra aandacht te geven aan het werk van Ovartaci.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Beeldend kunstenaar Stephanie Rhode

Het verhaal achter de kunst: HOME Art Project
Wat betekent het woord ‘thuis’ eigenlijk? In Amstelveen wonen mensen van 139 verschillende nationaliteiten. Waar gaan hun gedachten heen aan als zij aan ‘thuis’ denken? Beeldend kunstenaar Stephanie Rhode heeft zich tot doel gesteld mensen van elk van de 139 nationaliteiten van Amstelveen te fotograferen. Voor haar HOME Art project maakte zij 139 foto’s van mensen, vastgelegd terwijl zij denken aan ’thuis’. 139 mensen met hun eigen verhaal. Een eerste deel van deze 139 foto’s was te zien in het Cobra Museum. Op zaterdagmiddag 25 maart vertelde Stephanie Rhode over haar project, over haar zoektocht naar mensen van alle nationaliteiten in Amstelveen en kwamen gefotografeerde deelnemers aan het woord.

Foto Amstelveen
(Foto Stephanie Rhode - 2023)

Stephanie Rhode: Home

Voorlezen tussen de kunst
De Deense kunstenaars uit de tentoonstelling Wij kussen de aarde lieten zich regelmatig inspireren door sprookjes en de noordse mythologie. In de kunstwerken vind je allerlei fantasiewezens terug en er staat zelfs een kabouter in het museum. Tussen de kunstwerken duiken we op zondag 26 maart zelf in de wereld van de sprookjes van de Deen Hans Christian Andersen. In samenwerking met Bibliotheek Amstelland organiseren we een voorleesmiddag en kiezen voor leuke eigentijdse versies van de sprookjes.

Foto Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2023)

Elisabeth Lucie Baeten: 'En ze leefden nog' boekomslag

Lieke van Bibliotheek Amstelland las voor uit het prachtige prentenboek 'En ze leefden nog', geschreven door Elisabeth Lucie Baeten en geïllustreerd door Flore Deman. Ook las zij een verhaal voor uit 'Het geheim van de keel van de nachtegaal'. Voor dit boek won Peter Verhelst een Gouden Griffel. Zowel Baeten als Verhelst schreven moderne versies van de sprookjes van H.C. Andersen.

Een klein inkijkje in En ze leefden nog
Er was eens een boek vol prachtige verhalen over prinsessen die hun leven eindelijk zelf mogen bepalen. Geen van hen is wanhopig, stil of op zoek naar een prins. Deze prinsessen doen lekker wat ze zelf willen; Ariël wil geen ballet, maar liever op waterpolo. Doornroosje is veel te moe voor een ongevraagde zoen. En wist je dat Rapunzel haar lange haren soms best vervelend vindt? Het Beest van Belle is misschien wel om een goede reden kwaad.

Kijk op https://cobra-museum.nl/te-doen/tentoonstellingen/

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea