Bijgewerkt: 17 april 2024

8ste Bataljon
Luchtdoel Artillerie - 1939

Foto's -> Wereldoorlog II -> Van Toen naar Heden

8ste Bataljon Luchtdoel Artillerie
(Bron: Gemeentearchief Amstelveen-2002)

Soldaten van het 8ste Bataljon Luchtdoel Artillerie - 14de afdeling, op het land van boer Broekhuizen te Bovenkerk.

Bron: Jaren van verduistering - De bezettingstijd in Amstelveen door Mevr. T. Visser

In Nieuwer-Amstel waren enkele afdelingen van het 8ste Bataljon Luchtdoel Artillerie gestationeerd. Daarvan had het 15de peleton vlak bij de Springstoffabriek - op het land van boer Oostveen - stelling genomen met een zoeklicht en drie mitrailleurs. De stelling werd bemand door ongeveer 25 soldaten. Het praatje ging rond dat ze nooit met hun mitrailleurs schoten, omdat er geen munitie was. 'Ze hebben geoefend op voorwerpen die er niet waren, met munitie die niet bestond.'

De 14de afdeling legerde bij de Noorddammerweg ten zuiden van Bovenkerk, op het land van boer Broekhuizen. De mitrailleurs stonden op plankieren opgesteld in de kale wei, want de commandant van de afdeling had nog te weinig de oorlog in zijn hoofd, om aan de verplichte bescherming met zandzakken te denken. In de barakken bij de stelling huisden 120 manschappen. Dichtbij, aan de Kleine Noorddijk, stond een zoeklicht waarvan de bemanning onderdak had gevonden in de schuur van de familie Gijse. 'Iedere avond moesten zes soldaten dat zoeklicht uit een schuur over de weg in een weiland rijden, 's nachts moesten ze waken'.

Foto Amstelveen
(Bron: Ach Lieve Tijd)

Zoeklicht van de Luchtdoelartillerie aan de Hornweg in Aalsmeer

Het is één van de 48 zoeklichten die rond Amsterdam werden opgesteld. Ook naast het Leger des Heilsgebouw aan de Amsterdamseweg was een zoeklicht geplaatst. In december had men daar een militaire barak in gebruik genomen en er een feestelijke opening van gemaakt, compleet met wijn, sigaren, het Wilhelmus en een generaal voor de sier.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Wereldoorlog II