Bijgewerkt: 16 april 2024

Bombardementen her en der
in Nieuwer-Amstel - 1940

Foto's -> Wereldoorlog II -> Van Toen naar Heden

Bombardementen her en derin Nieuwer-Amstel
(Bron: Jaren van verduistering)

Aanzicht van de woningen, na de bombardementen in het buurtschap Schiphol op 10 mei 1940

Bron: Jaren van verduistering - De bezettingstijd in Amstelveen door Mevr. T. Visser

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 vond de Duitse inval in Nederland plaats. Hiertegen werd in een koninklijke proclamatie krachtig geprotesteerd. Minister-president De Geer vond het echter, ondanks herhaalde verzoeken, niet nodig een verklaring af te leggen in de Tweede Kamer. Daarom voerde alleen Kamervoorzitter Van Schaik het woord. Hij protesteerde in een korte rede fel tegen de Duitse aanval.

De verdediging van Nederland werd op de eerste oorlogsdag, 10 mei 1940, overrompeld door de aanvalstactiek van de Luftwaffe. De bedoeling van de Duitsers was om onze vliegvelden en luchtmacht in één klap uit te schakelen, hetgeen ten dele lukte. Door noordelijk van ons land boven de Noordzee te vliegen en daarna een zwaai van 180 graden te maken, werden onze vliegvelden bij verrassing vanuit het Westen aangevallen en gebombardeerd. Daarbij werden 11 van de 12 G-1 jachtkruisers die waren gestationeerd te Bergen, deels beschadigd, deels vernietigd. Slechts één piloot wist met zijn toestel de lucht in te komen.
Op de eerste dag van de oorlog werden van de 124 gevechtsklare vliegtuigen, 15 op de grond vernietigd.

Vroeg in de ochtend, 3.55 uur werden bij de Schipholbrug munitiemagazijnen en een radiostation gebombardeerd en langs de Ringvaart kregen veel huizen ook voltreffers. De Duitsers gebruikten de Van Sonweg als aanvliegroute naar Schiphol.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeentearchief Amstelveen)

Vernielde woning in het St. Urbanuspark, na het bombardement van 14 mei 1940


De brandweer, met commandant Maarten van Poelgeest aan de leiding, reed het gevarengebied binnen en begon te blussen. Vier Amstelveense artsen hebben de gewonde burgers en militairen geholpen. In het St. Urbanuspark waren twee huizen helemaal verwoest, drie andere huizen werden zwaar beschadigd.

Foto Amstelveen
(Bron: Jaren van verduistering)

De foto toont de overblijfselen van de militaire veldkeuken bij Bovenkerk, na het bombardement op 14 mei 1940.
In de achtergrond de boerderij van de familie Broekhuizen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Wereldoorlog II