Bijgewerkt: 23 april 2024

Junkers Ju 87
Stuka duikbommenwerper - 1940

Foto's -> Wereldoorlog II -> Van Toen naar Heden

Junkers Ju 87Stuka duikbommenwerper
(Bron: Jaren van verduistering)

Junkers Ju 87 "Stuka" duikbommenwerpers in het Nederlandse luchtruim.

Bron: Jaren van verduistering - De bezettingstijd in Amstelveen door Mevr. T. Visser

Het eerste doel van de bezetter was Schiphol. In één dag tijd werd het vliegveld een Luftwaffe basis en dat was merkbaar ook in Amstelveen. Voor het Wandelpark (nu Broersepark) verschenen kolossale vrachtwagens met benzine als voorraad voor de vliegtuigen en in het park werden tenten opgezet voor de militairen.

1940-Junkers-87
(Bron: Jaren van Verduistering)

"Junkers-87D-1 duikbommenwerpers in aktie met Jericho sirenes"


De naam "STUKA" was een afkorting van het Duitse begrip "Sturzkampfflugzeug" ofwel duikbommenwerper. Het toestel werd geproduceerd door de Junkers-vliegtuigfabriek (Junkers Flugzeug und Motorenwerke A.G.) en werd aangeduid als Ju 87. Aanvankelijk was het een bijzonder goed en zeer gevreesd vliegtuig. Vooral vanwege de sirenes, die in duikvlucht een verschrikkelijk en vreesaanjagend geluid veroorzaakten, waarmee zij hun tegenstanders op de grond zodanig angst inboezemden, dat zij de neiging hadden hun schuilplaatsen te verlaten en op de vlucht te slaan. De "Stuka", waarvan er uiteindelijk zo'n 5700 van zijn gebouwd, bleef tot 1944 in productie.

Het toestel werd in diverse varianten en uitvoeringen geproduceerd en heeft in een latere uitvoering o.a. ook gevlogen als anti-tankvliegtuig, met een snelvuurkanon onder elke vleugel. Dit toestel werd voornamelijk aan 't Oostfront met zeer veel succes gebruikt tegen Russiche tanks. Als duikbommenwerper werd het toestel vooral ook in Polen, Frankrijk, Nederland, België (meidagen 1940) en Engeland gebruikt.

Onder de typische knikvleugel van de Ju 87 zat een vast landingsgestel, dat was voorzien van grote stroomlijnkappen. De cockpit was ruim en comfortabel en de beide bemanningsleden (piloot en boordschutter) zaten met de ruggen tegen elkaar. Vermoedelijk was het voor de boordschutter een tamelijk onprettige ervaring zijn als het toestel vrijwel loodrecht omlaag dook en pas vlak boven de grond weer werd opgetrokken, nadat de piloot zijn bommen op het doel had afgeworpen!
De spanwijdte (vleugelbreedte) van de Ju 87 was 13.79 meter, de romplengte 11.10 meter en het toestel was uitgerust met een vloeistofgekoelde Junkers Jumo 211 12-cylinder V-motor van 1200 pk (later 1400 pk). De maximum snelheid bedroeg tussen de 383 en 410 km/uur op ca. 4000 meter hoogte. Het vliegbereik van de eerste uitvoeringen was 788 km en bedroeg later zelfs ruim 1500 km. Aan bommen kon de "Stuka" 500 kg (later 1800 kg) meenemen. Als defensieve bewapening had het toestel een mitrailleur in het achterste deel van de cockpit gemonteerd. Deze werd, zoals reeds vermeld, bediend door een boordschutter, die tevens waarnemer was.

Op 17 mei 1940 trok de Duitse veldartillerie de gemeente binnen om te werken aan een beschermende ring van luchtafweergeschut rondom Schiphol.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Wereldoorlog II