Bijgewerkt: 22 januari 2025

Radio-ontvanger voor
het Verzet - 1940

Foto's -> Wereldoorlog II -> Van Toen naar Heden

Radio-ontvanger voorhet Verzet
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Engelse miniatuurontvanger

Deze Engelse miniatuur ontvanger is de MCR-1, speciaal gebouwd voor het verzet in Nederland en algemeen gebruikt door het hele land. De dekking van de frequentiegebied is: 150kHz-15 MHz. AM RT en CW. Aangedreven door een droge batterijpak of een gelijkstroom transformator . De ontvanger bestaat uit drie uitvoeringen; de MCR-1-2- en 3, allemaal voor verschillende golflengtes. De ontvanger werkt nog steeds.

Betekenis afkortingen:
CW: continuous wave (Morse-code)
AM: amplitudemodulatie (middengolf, lange golf en korte golf)
RT: radiotelefoon

Bron: Jaren van verduistering - De bezettingstijd in Amstelveen door Mevr. T. Visser

De Nederlandse regering arriveerde in de mei-dagen van 1940 in Londen. Met de Engelse instanties werd een regeling getroffen, waarbij de Nederlandse regering van de BBC, de beschikking kreeg over een kwartier zendtijd per dag.
Het was op zondagavond 28 juli 1940 dat voor het eerst in de ether de woorden weerklonken: “Hier Radio-Oranje”, dit ter inleiding van een uitzending, waarin Hare Majesteit Koningin Wilhelmina haar eerste grote toespraak zou houden tot haar verdrukte volk.

PCR receiver Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Deze Engelse radio-ontvanger type PCR werd door het Nederlandse verzet gebruikt

Radio Oranje was eerst gevestigd in Stratton House, in Londen bij de Picadilly. De staf bestond uit twee personen, een chef die in Nederland secretaris was van de VARA, en een assistent die tevoren redacteur van "De Groene Amsterdammer was. In Amstelveen luisterden ook veel mensen naar de uitzendingen van Radio Oranje. Burgemeester Haspels heeft op 2 augustus de bevolking via het Amstelveensch Weekblad verzocht om toch voorzichtig blijven en geen vlaggen uit te steken tijdens de komende Koninginnedag. Om het luisteren naar de Engelse zender onmogelijk te maken, maakten de Duitsers in mei/juni 1943 via raambiljetten door heel Nederland bekend, dat alle radio's ingeleverd moesten worden. Sommige mensen hadden nog een oud en/of kapot toestel op de zolder staan.Dit toestel werd dan ingeleverd en hun eigen goed werkende radio werd verstopt in een kast of onder de vloer. Als de kust veilig was werd de "ondergedoken" radio tevoorschijn gehaald en werd er toch naar 'Radio Oranje' geluisterd. De ingeleverde toestellen werden per trein naar Duitsland vervoerd en de koperen onderdelen werden omgesmolten om wapenonderdelen van te maken.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Wereldoorlog II