Bijgewerkt: 21 november 2024

14de Atelierroute - 2005

Foto's -> Gebeurtenissen -> Atelierroutes

14de Atelierroute
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Overzichtsfoto van de hal van het gebouw "Ateliers 2005"

Dit is de eerste keer dat de redactie van Amstelveenweb op pad is gegaan om de kunstenaars in hun ateliers te bezoeken. Het is niet eenvoudig om een selectie te maken, dus werd begonnen met de kunstenaars van "Ateliers 2005". Het gebouw waar de kunstenaars werken is gelegen aan de van Weerden Poelmanlaan nummer 4. Tijdens de twee open dagen van de Atelier Route 2005, was dit atelier vrij toegankelijk. Fotograferen werd door slechts twee kunstenaars toegestaan, vandaar dat alleen zij op de volgende foto's in het Atelier te zien zijn. Maar gelukkig waren er nog genoeg andere kunstenaars in Amstelveen die de redactie wel graag hun werk gratis lieten promoten. Veel kijkplezier toegewenst en.... ga volgend jaar ook zelf op pad, want het is reuze leuk.

Ans
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Ans Distelbrink met haar bronzen beelden en keramiek.

2005-Ans-Distelbrink-collec
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Deel van de collectie van Ans Distelbrink


MaHui
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Ma Hui in haar atelier

Informatie over de kunstenares
In Ateliers 2005" bevindt zich het atelier van Ma Hui. Zij werd geboren in 1958 in He Bei (China). Haar vader was gouverneur van de provincie Ningxia en haar moeder arts. Het was de tijd van de Culturele Revolutie en toen Ma Hui 8 jaar was, werd het gezin uit elkaar gehaald en ondergebracht in verschillende heropvoedingskampen. Tot haar 16de moest ze daar zwaar lichamelijk werk verrichten. In de jaren zeventig werd het gezin weer herenigd en studeerde Ma Hui beeldende kunst aan de Universiteit van Xi'an. Hier kwam haar gave naar voren voor het schilderen van olieverfschilderijen, die al spoedig op diverse tentoonstellingen door het hele land waren te zien. Nadat Ma Hui haar studie had beëindigd vertrok ze naar het platteland waar ze het leven vastlegde van etnische minderheden in de grensgebieden. In haar werk zijn uit die tijd nog de strakke lijnen en een enkele stip die de oerkracht van de zon verbeeldt, terug te vinden.

Vele jaren later liet Ma Hui China en verbleef wisselend in Amsterdam en Genève. Zij ging naar de Hoge School in Utrecht om grafiek te studeren, waardoor zij de traditionele Chinese schilderskunst leerde combineren met de moderne westerse technieken.

2005-Atelier-Ma-Hui
(Amstelveenweb.com collectie 2005)

Een kijkje in het atelier van Ma Hui
Ma Hui exposeert zowel in het oosten - Hong Kong, Taiwan, als in het westen zoals in Zwitserland, Denemarken, België en Nederland.


2005-Ma-Hui2.jpg
(Amstelveenweb.com collectie 2005)

Ma Hui bij haar ets Yellow River


2005-Stempelsteen-Ma-hui
(Amstelveenweb.com collectie 2005)

Ma Hui maakt zelf diverse stempelstenen, waarvan afdrukken terug te vinden zijn op haar werken.



Amsteleiland
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Amstel-eiland


Het Amsteleiland is bereikbaar via de Achterdijk, Ronde Hoep West of via Langs de Akker. Er was voor deze gelegenheid speciaal een Atelier Route Pontje ingezet dat heen en weer voer over de Amstel om mensen op te pikken. Op het Amsteleiland was het een gezellige drukte van bezoekers en kunstenaars, die hieronder te zien zijn.

Desiree
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Desireé Wijgman bij één van haar kunstwerken
"Blauw Albast"


2005-Desiree-Wijgman-beelden
(Amstelveenweb.com collectie 2005)

Werken van Desireé tentoongesteld op Amsteleiland
links op sokkel: Dikkertje - sprong


2005-Desiree-Wijgman-bol-tent
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Blauw Albast van Desireé met overzicht van overige tentoongestelde kunstwerken op het Amsteleiland.


Informatie over de kunstenares
Desireé Wijgman werd in 1964 te Amsterdam geboren. Zij volgde de Mode Academie en de Leraren-opleiding, 2de graads bevoegdheid Handvaardigheid en Textiele Werkvormen te Amsterdam. Na afronding van deze opleidingen doceerde zij handvaardigheid en werkte daarnaast zelfstandig in ruimtelijke vormgeving. Tegenwoordig is zij beeldhouwer en bestaat haar werk voornamelijk uit bronzen beelden. Ondanks dat houdt zij van afwisseling getuige haar abstracte en aanschouwelijke werk. Voor haar werken maakt ze gebruik van diverse materialen zoals steen, klei, brons en andere metalen. Zoals op de eerste foto te zien is, maakt Desireé ook combinatie werken waarbij de verschillende materialen zich in een bepaalde vorm met elkaar verbinden. Desireé geeft workshops en cursussen. Tijdens een cursus is een onderdeel dat de cursist leert mallen en afgietsels te maken van eigen objecten en ornamenten.

Rene
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

René Bruinsma voor zijn kunstwerk: "ogen op steeltjes"
Het oog staat op de punt van Amsteleiland opgesteld en kijkt als het ware over het hele eiland om zo poserende kunstenaars te observeren.


2005-Rene-Bruinsma-oog
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)


2005-Rene-Bruinsma-portret
(Amstelveenweb.com collectie 2005)

Close up van Bruinsma


Herman
Amstelveenweb.com collectie 2005)

Schilderijen van Herman Janssen



Josua
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Josua (Joost) de Jong voor zijn olieverf schilderijen


Informatie over de kunstenaar
Josua de Jong (1952) volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Het werk van Josua de Jong is voor iedereen herkenbaar, doordat hij onderwerpen schildert als landschappen, dansende figuren, muzikanten, naakten en stadsgezichten. De kracht van het werk schuilt dan ook niet in het idee, maar in het vermogen van de Jong om in rake vegen verf de snelheid en beweging van zijn onderwerp op het doek te zetten. De essentie van de uiterlijke verschijning van dingen moet er dan ook in één keer staan. Als een schilderij niet direct lukt blijft hij er niet op doorgaan (iets wat juist in olieverf goed kan), maar schildert het radicaal over om een zo groot mogelijke directheid te benaderen. De Jong ziet wat wij ook zien, wat mooi is in een figuur of landschap, maar weet dit op een expliciete wijze op het doek te zetten. Zijn kleurgebruik is ingehouden. De blauwe, rode en gele pigmenten worden bijna altijd gebroken met aardkleuren of ivoorzwart. Het is dit 'Hollandse' kleurgebruik en expressionistische stijl die het werk van Josua een eigen karakter geeft. (Bron: artoptions)

Jurjen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Jurjen Fontein voor één van zijn doeken.


Informatie over de kunstenaar
Fontein werd geboren in 1949 te Malang (Indonesië). Hij volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Rijksakademie te Amsterdam. Zijn werk bestaat vooral uit olieverven, aquarellen en zeefdruk. In Amsterdam heeft hij zijn zeer sfeervol atelier. Daar werkt hij ondermeer mee aan kunstevenementen voor bedrijven. Voor de groep staan schildersezels klaar, om onder Fonteins deskundige leiding aan de slag te gaan met verf, doek, kwasten en spatels. Nadat de kunstwerken zijn voltooid, mag de groep deze meenemen om het bedrijf vervolgens op te fleuren. Ook is het mogelijk om een artistieke Masterclass bij Fontein te volgen. Met een aantal begeleiders, kunstenaars die zijn opgeleid aan de Rietveldacademie of aan de Utrechtse Hogeschool voor Beeldende Kunsten, wordt er in kleine groepjes, met een van de begeleiders een groot schilderij, een drieluik of een art-wall gemaakt. Dit alles in acryl of aquarel.

Sunny
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Sunny Neeter tussen haar creaties


2005-Sunny-Neeter-close
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Sunny tussen haar 2D en 3D objecten


Informatie over de kunstenares
Sunny Neeter woonde tot 1987 gedurende 12 jaar afwisselend op eilanden als Ibiza, Hong Kong en Luzon. Eilanden met elk een zeer specifieke cultuur en geschiedenis. Door deze achtergrond heeft Sunny een eigen vorm voor harmonie en kleur ontwikkeld. In haar werk plaatst zij de menselijke vorm centraal, zonder daar direct een persoon aan te verbinden. De verschillende culturen die zij heeft ervaren zijn dan ook terug te vinden in een mengeling van eigen observatie en interpretatie, hetgeen tot uitdrukking komt in haar werk. De inspiratie komt uit de vorm zelf. Puur gevoelsmatig laat Sunny haar werk gebeuren, waardoor figuren en torso's ontstaan, die zij niet van te voren bewust bedacht heeft. Door een sterke gevoelsmatige werkwijze, ontstaat telkens een verrassend schilderij. Stil, sereen en toch krachtig. Door het combineren van verschillende materialen en diverse gereedschappen ontstaat een sterke structuur in haar werk. Ondanks de eenvoud van een hier en daar aangezette lijn is een merkbare subtiele kracht aanwezig in haar werk. De kracht van de vorm komt door de structuur sterk naar voren. Structuur ontstaat door gebruik van uiteenlopende materialen, zoals acrylverf, oilbars, pastels, inkt, collages, gips en bamboe, lijm en mediterraan zand. Vanaf 1995 geeft zij workshops voor particulieren en bedrijven.(Bron: Sunny Neeter)

Tette
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Tette Hemminga - edelsmid


Informatie over de kunstenaar
Hemminga volgde diverse opleidingen zoals aan de Accademia di Belle Arte te Perugia (Italië), de Vrije Academie te Den Haag, de avond-opleiding Vakschool in Schoonhoven, bezocht de Breston Academie te Scheveningen voor vormgeving in metalen. Dat Temminga enorm veel kennis en vaardigheid heeft opgedaan is terug te zien in zijn werken.

2005-Tette-Hemminga-parels
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Prachtig ontwerp van Hemminga


Bij voorkeur werkt Hemminga met metalen gecombineerd met alle mogelijke materialen, zowel geslepen als ruwe stenen, textiel, kunststof e.d.. Hierbij tracht hij de gekozen materialen elk afzonderlijk tot zijn recht te laten komen en ze tevens als combinatie een evenwicht te laten zijn, zonder dat er sprake is van dominantie.

2005-Tette-Hemminga-ring
(Amstelveenweb.com collectie 2005)

Weelderige ring van Tette Hemminga


Als werkend lid van de Kunstkring-88 Duin- en Bollenstreek werkt Hemminga aan huis en eenmaal per week op de "Breston Academie Scheveningen" in den Haag. Het in zijn geregistreerde meesterteken voorkomende plompe-blad staat symbool voor zijn Friese "roots".(Bron Kunstkring 88)

De ateliers werden in 2009 gesloopt om plaats te maken voor woningen. Zie verder op deze website.


Kunstbelangen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Het gebouw van de Stichting Amstelveense Kunstbelangen aan de Ouderkerkerlaan 15.


De Stichting Amstelveense Kunst Belangen is in 1975 opgericht. Zij stelt zich ten doel belangen te behartigen van niet-professionele en professionele kunstbeoefenaars en een bijdrage te leveren aan het culturele leven van Amstelveen.

2005-Sakb-docent
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Sabine IJsseldijk geeft boetseerles aan kinderen.


De SAKB organiseert ook kinder- en jeugd activiteiten, zoals tekenen, schilderen, boetseren of beeldhouwen. Daarnaast kunnen kinderen hun verjaardag bij de SAKB vieren. Samen met vriendjes en vriendinnetjes wordt een creatieve dag bezorgd. Ouders of kinderen die geïnteresserd zijn kunnen een email sturen naar feestjesenworkshops@sakb.nl.

2005-Schilderen-sakb
(Amstelveenweb.com collectie 2005)

Amateur kunstschilders bij de Amstelveense Kunstbelangen


Het programma van de SAKB omvat onder meer cursussen, open ateliers, workshops, lezingen, masterclasses en exposities. Cursussen bestaan meestal uit ongeveer 12 lessen in het najaar en 12 in het voorjaar en worden wekelijks op een vaste tijd gegeven. Er wordt in een breed scala aan technieken les gegeven. Er zijn ook cursussen voor kinderen en voor anderstaligen (Engels en Frans). Website: www.sakb.nl


Canvasart
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

De showroom van Canvas International Art aan de Fokkerlaan 46.


Canvas presenteert sinds 1995 het werk van jonge hedendaagse kunstenaars uit Azië, Latijns Amerika en Australië. Naast het publiceren van boeken en het verkopen en verhuren van hun werk, houdt Canvas regelmatig tentoonstellingen in haar expositieruimte aan de Fokkerlaan. Soms ook wordt er samengewerkt met musea of andere non-profit instituten. Met meer dan 200 kunstenaars is Canvas inmiddels de grootste exposant van internationale kunst in Europa.

2005-Canvas-art-beelden
(Amstelveenweb.com collectie 2005)

Een klein deel van de expositie van Canvas.


2005-Canvas-gebouw
(Amstelveenweb.com collectie 2005)

Het Canvas gebouw aan de Fokkerlaan. Dit was de vroegere Brandweerkazerne. De Gemeente Amstelveen verhuurt het pand tijdelijk aan Canvas tot en met 2006. Canvas, Galerie en internationale kunstuitleen verhuisde naar de Gerard Doustraat 142-144 te Amsterdam. Website: Canvas Art



CoradeRee
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Cora de Ree in haar atelier aan Amsteldijk Noord


Cora is de echtgenote van Albert de Ree die bij leven positionerend kunstenaar was. Cora vertelde haar echtgenoot dat ze ook wel iets in zich voelde opkomen om te maken. Hij was er niet erg over gecharmeerd, want kunst maken is een vak. Toch ging Cora aan de slag. De wand met kunstwerken was haar eerste creatie, met beiderzijds, waarvan één te zien is, de "wachters in de tijd". Met haar echtgenoot besprak ze dat deze dan later de urnen met hun as konden bewaken.

2005-Albert-Ree1.jpg
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Twee kubussen van Albert de Ree


De Ree was een positionerend kunstenaar. Zijn echtgenote maakte het kunstwerk hierboven. Het lijkt wel alsof dit haar was ingegeven, want zoals te zien is, maakte zij de wachters in de tijd. Niet wetende dat vlak daarna haar echtgenoot ziek zou worden en in 2004 overleed.

2005-Albert-Ree-offerschaal
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Offerschaal van Albert de Ree


Alle vlakjes zijn met scharnieren vastgezet, zodat elk vakje dan weer in de ene positie, dan weer in de andere positie gezet kan worden. Hierdoor krijgt men telkens weer een andere kijk op het werk.

2005-Albert-de-Ree-schip
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

het Voertuig van Albert de Ree



ElsWiegel
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Els Wiegel in haar atelier


Het atelier bevindt zich in één van de lokalen van de voormalige Antoniusschool naast de St Annakerk. Els heeft daar 19 jaar lang gewerkt. Vanaf 13 juni verlaat ze dit pand en zal zij vanuit haar boerderij in de polder, haar werkzaamheden voortzetten. Zij maakt schilderijen, tekeningen, gordijnobjecten, kleurontwerpen en mixed media. Deze zijn veelal geïnspireerd door de diverse reizen die zij heeft ondernomen.

2005-Els-Wiegel-doek
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Els Wiegel met een van haar kleurrijke doeken


Ter informatie: Els Wiegel is overleden in maart 2006.

Informatie over de kunstenares

De 55 jaar geworden Els Wiegel was van mening dat wat zij uitbeeldde voor zich moest spreken. Geinspireerd werd ze lange tijd door de vele reizen die ze voor 1998 maakte en haar leven in de polder. Al die indrukken resulteerden in een enorme diversiteit van schilderijen, sieraden, gordijn-objecten, kleurontwerpen, foto's en film. Door haar reizen in Indonesië zien we het motief "Details of Paradise" steeds terugkeren. Hier startte ze bovendien het project "Culturele Transmissie", het ideaal van wereldwijde kunstuitwisseling met als centrum een werkplaats in Apuan op Bali. Ook was ze gefascineerd door kleuren. Via kleurenonderzoek door onder andere workshops en de betekenis van kleuren is de verschillende religies zoals de islam, het hindoeïsme en het christendom te bestuderen, kreeg de betekenis van kleur een steeds meer specifieke uitleg en toepassing. Deze paste ze naast in haar werk, ook toe op gebouwen, zoals op flats aan de Beneluxbaan en Elbroes. Els Wiegel heeft negentien jaar lang gewerkt vanuit haar atelier in een van de lokalen van de voormalige Antoniusschool, gelegen naast de St. Annakerk aan de Amsterdamsweg. In 1998 vestigde ze zich in de Waver. Hier ging ze zich intensief bezighouden met de poldernatuur, een interesse die zelfs resulteerde in het feit dat ze zich per 5 juni 2004 officieel natuurgids mocht noemen. In februari 2004 licht ze haar ongerustheid over het behoud van de door haar zo geliefde natuur als volgt toe: "Ik ben ervan overtuigd dat als de boeren verdwijnen, ook het landschap verdwijnt, ondanks alle plannen van natuurorganisaties." Ze ging in die periode ook een dag per week op een boerderij, gerund door twee boerinnen om het leven en werk op de boerderij te inventariseren en vast te leggen op foto en video en om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van agrarisch natuur beheer.

Bron: Amstelveens Nieuwsblad


JanVerschoor
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Jan Verschoor in zijn atelier aan de Amsteldijk Noord


Jan Verschoor (1943) studeerde aan de Gooise Academie Beeldende Kunsten in Laren en aan de Rijksacademie te Amsterdam. Hij is al ruim dertig jaar bezig als kunstenaar. Zijn werk is opgenomen in diverse collecties in binnen- en buitenland.

2005-Jan-Verschoor-atelier
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)


Het atelier van Jan Verschoor staat vol met creaties van verschillende materialen. Verschoor heeft geëxposeerd in galeries en musea waaronder het Kröller-Müller Museum te Otterloo, van Gogh en Stedelijk Museum te Amsterdam, de Tempelhof in Berlijn, Singer Museum Laren, Museum Jan van der Togt-, Aemstelle- en Cobra museum, alle drie te Amstelveen.

2005-Jan-Verschoor-vaag
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Jan Verschoor tussen zijn creaties.

Andere werken van Jan Verschoor zijn te zien op deze website in de rubriek Kunstwerken, zoals Consonant en het Kunstwerk in de vijver van de Bolder bij Groenhof. Website van Jan Verschoor,directeur van het Jan van der Togt museum, dat is gevestigd in het Oude Dorp


Muziekschool
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

De voormalige muziekschool, nu met verschillende ateliers van kunstenaars, naast de Dorpskerk. Het is in het gebouw van een voormalige openbare lagere school, die later als muziekschool werd gebruikt.
Voor de kenner: onder de bezielende leiding van Mevrouw Swart.


Vanwege de Atelierroute 2005 bezochten we in de school de kunstenares Ingeborg Oderwald.
.

2005-Ingeborg-Oderwald
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Ingeborg Oderwald in haar atelier


De van oorsprong Groningse kunstenares, geboren te Ulrum in 1932, hanteert verschillende technieken en daarbinnen weer verschillende stijlen. Zij heeft enorm veel etsen gemaakt van musici, waaronder lijnetsen en gometsen. Tevens maakt zij schilderijen van olieverf die lyrisch en abstract van aard zijn. Daarnaast maakt zij schetsen in houtskool en oostindische inkt van naakt, musici en landschappen.

Ingeborg Oderwald
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Ingeborg Oderwald in haar atelier


Door het gebruik van verschillende technieken en kleuren, blijft haar werk verfrissend.

Ingeborg Oderwald
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Karakteristieke werken van haar hand



Potterie
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Potterie-galerie "Het Oude Dorp" aan de Dorpsstraat nummer 29. De schilder Anne Leegstra heeft hier samen met zijn echtgenote Lidy, een atelier, anex winkel. Lidy maakt prachtige kunstvoorwerpen van keramiek.


2005-Anne-Leegstra
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Anne Leegstra in zijn atelier


Infomatie over de schilder
Anne Leegstra is in 1943 in Leeuwarden geboren. Eens een Fries altijd een Fries. Op 17-jarige leeftijd komt hij - dankzij de bemoeienissen van de eigenaar van de Kunstzaal van Hulsen in Leeuwarden - plotseling in contact met de schilderkunst. Het is een passie in zijn leven die hem nimmer meer zal loslasten. Eerst als hobby. Er moest immers brood op de plank. Later steeds meer als professional, die overigens voor zijn "contact met de wereld" nog wel enige dagen per week adviezen geeft aan de schilders en schilderessen van een gekende kunstschilderzaak in Amstelveen.
Leegstra werkt vanuit zijn gevoel. Vanuit een kennelijk natuurlijk talent om te scheppen, om te communiceren, via zijn schilderijen. Het is aan al zijn werk te zien. Kleuren combineren met vormen, daar ligt zijn grootste kracht. Perfectionist is hij daarbij als geen ander. Ieder werk wordt gedegen voorbereid, de achtergronden nog eens bestudeerd en de gewenste vorm vaak nog eerst in een studie op papier gezet. Inspiratie vindt hij daarbij vaak bij de beelden van Auguste Rodin, of bij "in de ban van de ring" van Tolkien. Soms ziet hij een toneel- of dansvoorstelling die hem aanpreekt en is dat de aanleiding voor een serie werken. En dan, als al die voorbereiding achter de rug is, begint de schepping van een nieuw werk. Spelend met vormen en kleuren maakt Leegstra dan plotseling zijn visie tot werkelijkheid in een kunstwerk. Een ding is daarbij zeker, voor de kijker is het altijd genieten.
(bron - Anne Leegstra)

2005-Lidy-Leegstra
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Lidy Leegstra-Pater tussen een deel van haar keramiekwerken in de winkel.


Informatie over de kunstenares
Lidy werd in 1946 geboren te Schagen en verhuisde in 1971 naar Amstelveen. Tijdens een cursus keramiek, raakte ze zo gefascineerd dat ze direct besloot van haar hobby haar beroep te maken. In 1976 vond zij in het oude dorp van Amstelveen een geschikt pand dat werd omgetoverd tot een pottenbakkerij annex galerie.”Het oude dorp.”

In de eerste jaren van haar kunstenaarsschap werd de blik hoofdzakelijk gericht op het maken van“gebruiksaardewerk. Prachtige schalen en vazen waren daar van het gevolg. Later kwam een verdere ontplooiing en werd begonnen met het maken van sieraardewerk. Haar lust en haar leven is om gewoon je handen het werk laten doen om zonder al te veel beperkingen iets te creëren. Eerst bedenkt ze grofweg hoe het object er ongeveer uit moet gaan zien en vervolgens begint zij aan de eerste vorm. Het tussentijds drogen geeft haar de mogelijkheid om kritisch te kijken naar de door haar gevonden vormen. Is zij dan tevreden met de uiteindelijke ruwe vorm, dan wordt er na ongeveer 10 dagen drogen, geschuurd en gesponsd. Deze verfijning van het werk neemt ook weer een paar dagen in beslag. Daarna dan kan het object voor de eerste keer de oven in en wordt op 900 graden Celsius gestookt. Tegenwoordig gaat dat computergestuurd. Na het afkoelen van de oven, dat 2 dagen duurt, gaat er een glazuur laag over het object heen. Het kan een laag glazuur, maar soms ook wel vijf lagen glazuur over elkaar heen zijn. Het zijn bestaande glazuren die door de hoeveelheid verschillende nuances een prachtig effekt teweeg brengen. Door haar jarenlange ervaring echter, kan zij, door de extra toevoegingen, haar object net even spannender van kleur maken. Dan wordt er gestookt op 1100 graden en na twee dagen is het werkstuk klaar om uit de oven gehaald te worden. (bron - Lidy Leegstra)
Website: www.amstelveen-galerie.nl


Stef
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Stef Kreymborg in haar atelier aan de Molenweg


Informatie over de kunstenares
Stef Kreymborg werd in 1953 geboren te Amsterdam. Zij vestigde zich 25 jaar geleden als zelfstandig kunstenaar in Amstelveen. In eerste instantie in combinatie met het werken in het onderwijs als lerares textiele werkvormen. Ze heeft 9 jaar als lerares gewerkt. Na enkele jaren koos Stef om vrij als kunstenaar te gaan werken. De Kunstwerken van Stef, met een hoofdletter K, zijn gigantisch arbeidsintensieve werken. Door middel van kleine takjes, die worden opgeplakt of vastgenaaid, wordt bijvoorbeeld een brief gemaakt. De karakters zijn bij een goede verbeelding nog te ontcijferen tot woordjes. In het werk van Stef Kreymborg wordt de muziekale dimensie van het schrift heel zichtbaar. Renate Dorrestein (auteur) schreef op treffende wijze: "In mijn werk zoek ik altijd naar woorden die beelden oproepen, maar nu is het andersom. Nu zie ik beelden die woorden vertolken". De objecten en reliëfs van Stef Kreymborg kenmerken zich door vormkracht en ritme. Consequent schakelt ze ogenschijnlijk gelijkvormige elementen aaneen tot kleinere of grotere ritmische patronen. De balans in haar werk wordt versterkt door het materiaalgebruik: flexibele uitgangspunten als papier, hout, textiel of linoleum worden naar eigen aard gevouwen, gevlochten, gepind of geschroefd. Met een vanzelfsprekend recht van bestaan spelen haar werken met de ruimte en bereiken een grote monumentaliteit. En altijd is er ook de verrassing in haar werk: bij een verloop van kleur, toon, een richtingverandering of naamgeving is een glimlach onvermijdelijk.

De laatste jaren wordt de fascinatie voor het schrift en het notenschrift duidelijk zichtbaar in het werk van Stef Kreymborg. Het intensief beluisteren van muziek en het bestuderen van partituren hebben geleid tot een aantal klinkende werken met speelse maatvoering. Ook in brieven en gedichten van textiel en hout zijn de repeterende structuren herkenbaar. Gegroepeerd in maat en hoofdstuk vertellen ze samen een veelzeggend verhaal. Haar werk wordt regelmatig in binnen- en buitenland tentoongesteld en heeft een vaste plaats gevonden in collecties van bedrijven, overheidsinstellingen en bij particulieren. (Bron Stef Kreymborg)
Website: www.stefkreymborg.nl


TheoB
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Theo Botschuijver voor de foto's van zijn opblaasbare objecten.


In Theo's werk staat het onverwachte centraal, de confrontatie met de tot dan toe onbekende mogelijkheden. Het gaat er om in een alledaagse situatie een nieuw verrassend element aan te brengen en uit te nodigen tot participatie. Via vele werken in openbare ruimten in de jaren '70, tot aan sculpturen voor film en popartiesten, bleef het werk van Botschuijver in al de jaren een speelse verbinding tussen kunst, techniek en entertainment.

Zijn werkterrein ligt niet binnen de gebruikelijke grenzen van het industriele ontwerp. Hij functioneert als autonoom kunstenaar, die zichzelf de opdracht stelt de dingen niet naar hun gebruiksaanwijzing te hanteren, maar voor gebruik naar zijn eigen regels. Met zijn inflatables weet hij tegenstellingen expliciet te maken, zoals het monumentale beeld afgezet tegen het lichte van het materiaal. De techniek van zijn inflatables is een medium om de werkelijkheid te vergroten: een wolk, een vogel, een boot.

2005-Theo-Botschuijver-animals
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Theo Botschuijver voor een enorme foto die de cover was van de
Pink Floyd LP "Animals" (1977).
De creatie van het vliegende varken, hier ter grootte van een punaise te zien, had in werkelijkheid een lengte van 20 meter.


Informatie over de kunstenaar
Theo Botschuijver geboren in 1943 in Rotterdam. Van 1960 tot 1965 studeerde aan de Design Academy Eindhoven. Gedurende 1968 tot 1981 werkte hij samen met beroemde Jeffrey Shaw en was actief lid van Event Structure Research Group. Tussen 1982 en 1995 gaf hij les in - visual design aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in s'Hertogenbosch. Sinds 1995 maakt hij 'ruimtelijke effecten' en complete oplossingen voor diverse evenementen, van promotionele producten tot reclame, beelden en decoraties voor dansvoorstellingen. Website: Spatial Effects


TomasH
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Tomas Hillebrand (1977) voor zijn schilderij in de atelier aan Amsteldijk Noord.


Tomas studeerde aan de Rietveld academie (2002). Bij Verschoor, zie vorige foto's, was hij in de leer en werkt daar nu nog regelmatig in het atelier. Tomas schildert, maakt beeldhouwwerken en glassculpturen. Om nog een extra dimensie aan zijn werk te geven, gaat hij zich toeleggen op de kunst van het glasblazen.

Tomas Hillebrand werken
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Schilderijen van Tomas Hillebrand



Maya
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

YvonneMaya Bakker in haar atelier


Het atelier bevindt zich in één van de lokalen van de voormalige Antoniusschool naast de St Annakerk aan de Amsterdamseweg. YvonneMaya volgde haar opleiding onder andere aan de Rijks Academie voor Beeldendekunsten in Amsterdam (1972-1978). Sindsdien is zij werkzaam als vrij beeldendkunstenaar en als docent bij de Stichting Amstelveense Kunstbelangen.

2005-YvonneMaya-Bakker-werk
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

YvonneMaya Bakker omringd door haar schilderijen


Zij maakt prachtige portretten, ook in opdracht. Zelf schrijft zij over haar portretten in opdracht: "Een goed portret laat meer zien dan uiterlijke gelijkenis. Een portrettist heeft vele mogelijkheden om naast die uiterlijke gelijkenis accenten te leggen die het wezenlijke van de 'levende mens' laten zien. Die accenten vind je onder meer terug in de kleurkeuze, het ritme van de penseelstreken en de gekozen houding. De kleur bepaalt de sfeer van het karakter, het ritme van de penstreken geeft een indruk van de motoriek en de denkwereld, de gekozen houding laat een fundamenteel moment van de persoon zien".

Op de website van YvonneMaya is een collectie van haar werken te zien in verschillende stijlen. Website: www.yvonnemaya.nl/


Einde van een druk weekend om zo veel mogelijk kunstenaars te zien en te spreken. Het was geweldig om een kijkje te mogen nemen bij iedereen. Hartelijk dank namens de redactie van Amstelveenweb.com en tot volgend jaar!


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen