Bijgewerkt: 17 augustus 2022

stratenregister


Straten startpagina

Vorige - Volgende

Graaf Floris (1254-1296)
Floris V, Graaf van Holland.
Hij gaf de burgers meer rechten en vrijheden zoals tolvrijheid.


Graaf Jan I van Holland 1296-1299.
Zoon van Floris V en opvolger van Gijsbrecht van Amstel. Hij gaf Amstelland in leen aan zijn broer Jan II van Avesnes.


Graaf Willem III was Graaf van Holland van 1304-1337.
Hij nam van zijn oom Guy (de bisschop van Utrecht) de heerlijkheid Amstelland over een verbond deze aan het graafschap van Holland.


Ferdinand Adolf Heinrich August Graf von Zeppelin
(8 juli 1838 – 8 maart 1917)
Duits uitvinder.
Hij patenteerde in 1895 de naar hem genoemde Zeppelin, een sigaarvormig vliegend tuig.


B. Grasé
Nederlands pionier op luchtvaartgebied.
(Volgens Gemeentelijke Voorlichting Amstelveen (GVA)).


De vroegere Middenweg werd ook wel de "groene laan" genoemd. Deze weg liep door het gebied waar nu de wijk Groenelaan ligt.


Buitenplaats
Langs de Herenweg bouwden rijke Amsterdamse en Haarlemse kooplieden en magistraten buitenplaatsen, zoals Groenendaal, die dienst deden als zomerverblijf.
Het tegenwoordige Landgoed Groenendaal is met Bosbeek een samenvoeging van verschillende buitens en boerderijen, o.a. Meervliet, Overthoorn, Groenendaal en Pauwenbosch.


Winkelcentrum langs de Groenelaan. Zie ook Groenhof


Grote Beer (Ursa Maior) is een sterrenbeeld aan de noorderhemel, tussen rechte klimming 8u05m en 14u27m en tussen declinatie +28º en +73º. Op de breedte van de Benelux is het grotendeels circumpolair en gaat dus nooit onder. De bijnaam voor dit sterrenbeeld is onder andere "de Steelpan" en het is gemakkelijk aan de hemel te vinden. Het kan als oriëntering dienen voor het opzoeken van enkele sterren.


De Grote Speelweide ligt midden in het Amsterdamse Bos. Bij een grote vijver zijn kano's en water fietsen te huurhuur Amsterdamse Bos. Ook kunnen er op de Grote Speelweide allerlei outdooraktiviteiten worden uitgevoerd.


De Grote Wielen (meren) liggen in de gemeente Leeuwarden, iets ten noorden van de Groene Ster
Het is een recreatiegebied, zowel in de zomer als de winter. De finish-sloot de Bonkevaart ligt om de hoek. Het gebied ligt aan de weg naar Hurdegaryp.


Winkelier in onder meer gort, meel, bonen, erwten, rijst en vogeltjeszaad.
Grutter is een synoniem voor kruidenier.
Grutten of grut maken betekent boekweit en haver pellen en grof malen.


Guido van Deth (1913-1969), een bekende Poppenspeler.


Guldenroede, ook wel bekend met de naam Solidago, is een geslacht van meer dan 100 soorten uit de composietenfamilie. Vrijwel alle soorten hebben gele bloemen en komt van nature voor in Noord-Amerika, en sommigen in Europa en Noord-Afrika voor.


Buitenplaats.
In de omgeving van Breukelen in de provincie Utrecht, liggen nog verscheidene middeleeuwse ridderhofsteden en door Amsterdamse kooplieden in de 17de eeuw gebouwde buitenplaatsen. Buitenplaatsen zijn ondermeer: Oudaan (deels middeleeuws, deels 17de-eeuws), Vechtvliet (17de eeuw), Vredenoord (18de eeuw) en Gunterstein (1681) dat is gebouwd op de plaats van een middeleeuws slot.


Vorige - Volgende