Bijgewerkt: 19 oktober 2021

stratenregister


Straten startpagina

Vorige - Volgende

Lavendel (Lavandula) is een struik uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en is een winterharde, altijd groene dwergstruik tot 60 cm hoog. De bladeren van lavendel zijn grijs-groen en groeien alleen aan het onderste gedeelte van de stengel. Lavendel wordt ook wel gekweekt om de lavendelolie die geëxtraheerd kan worden uit de paarse bloemen. Deze olie wordt als geurstof gebruikt in cosmetica, zoals zeep en parfum en ook wel gebruikt in de aromatherapie. Met name in vroeger tijden legden de mensen zakjes met lavendelkorrels in de linnenkast.


Natuurgebied, binnenduinlandgoed in Noordwijkerhout (ZH)


Dijk langs het vroegere Legmeer.
Het Legmeer was oorspronkelijk een klein veenmeer dat door het steken van turf groter was geworden. Dit meer is in 1877 ingepolderd.
De Legmeerdijk dateert waarschijnlijk al uit de 13e eeuw. De dijk diende vroeger niet alleen als grens tussen Aalsmeer en Amstelveen, maar ook als landscheiding tusen Amstelland en Kennemerland. Eerder heeft de dijk ook Loeterdijk of Lotterdijk geheten, naar het land de "Loeten" gelegen tussen Legmeer en Noorddammerlaan.


Cornelis Lely (23 september 1854 – 22 januari 1929)
Nederlandse waterbouwkundige, Minister en gouverneur.


Een zijrivier van de Maas. De rivier ontspringt nabij Recogne, in Libramont-Chevigny in de provincie Luxemburg, op het Ardeens plateau op een hoogte van 490 meter.


Boei met erop een licht, dat gebruikt wordt om een vaarwater te markeren.


Lien Gisolf (13 juli 1910 Ned. Indie - 30 mei 1993 in Amstelveen)
Carolina Anna (Lien) Gisolf was een Nederlandse atlete, die in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw als hoogspringster furore maakte. Ze werd wereldrecordhoudster op dit onderdeel en nam deel aan de Olympische Spelen in 1928 en 1932, met een zilveren medaille als resultaat.


De Lijsterbes is een boomsoort met de latijnse naam Sorbus aucuparia. Het is in Nederland een algemene boom die veel is aangeplant in tuinen en plantsoenen en wordt ongeveer 12m hoog.


Charles Augustus Lindbergh (1902-1974)
Amerikaans luchtvaartpionier.


Linde is een boomsoort met de latijnse naam Tilia. Het geslacht van bomen dat behoort tot de familie van Tiliceae.
Zie ook Lindenlaan - Lindepark


Maria Elisabeth Georgina Ansingh (1875-1959) was schilderes en behoorde tot de Amsterdamse Joffers.


Lodewijk van Deijssel (1864-1952) was schrijver van novellen en essays.


Albert John Loethoeli (1898-1967) was een Afrikaans leider.


Loevestein is een kasteel en fort, dat valt onder de gemeente Zaltbommel


Vissersvaartuig
Een stalen vaartuig met rechte steven, hoge kop, vrij veel zeeg en rond gat. Het werd gewoonlijk door een motor voortgestuwd, waarmee de haringvangst werd uitgeoefend.


Vorige - Volgende