Bijgewerkt: 25 juli 2024

stratenregister


Straten startpagina

Vorige - Volgende

Nassau
Voormalig Duits graafschap, later hertogdom.
Nassau lag in het stroomgebied van de Lahn en de Sieg.


Gebergte
De Nebo is gelegen in Jordanië bij de Dode Zee, die Mozes kort voor zijn dood beklom. Vandaar zag hij het land van belofte, dat hij niet mocht betreden (Deut. 34:1 vv.).
De berg heet ook Pisga en wordt geïdentificeerd met de "Djebel en-neba", die zich 2 km ten noorden van de plaats Nebo tot een hoogte van 808 m verheft. In de nabijheid van de berg bevinden zich dolmen, megalithische steenstructuren van duizenden jaren oud.


Johanna Cornelia Hermana / Nelly Bodenheim (1874-1951)
Schilderes, tekenares en lithografe.


Laan naar Nes aan de Amstel.
Nes betekent letterlijk: landtong aan scherpe bochten van rivieren of aan de zee gelegen, maar ook schor, aanslibbing, moerassig buitendijks land
Zie ook NesserlaanMolen uit het buurtschap de Nes 1629-1861. De molen stond bij het Nessertolhek nabij het buurtschap "De Nes". Hij deed dienst als plasmolen tot de droogmaking van de polder.


Rivier
De Neva (Russisch Нева) is een rivier in Rusland. De rivier is 74 km lang en variërend van 200 tot 1200 meter breed. Hij stroomt van het Ladogameer naar de Oostzee (Finse Golf). De Neva is onderdeel van de Wolga-Baltische waterweg tussen de Oostzee, de Kaspische Zee en de Witte Zee. Aan de monding van de Neva ligt de belangrijke stad Sint-Petersburg.


Niagara is een stadje in de Verenigde Staten van Amerika in de staat New York zowel als een tweede stadje aan de andere kant van de grens in de staat Ontario in Canada. De stad is vooral bekend vanwege de watervallen.


Nicolaas Beets ( 1814-1903)
Letterkundige en predikant.


Delen waar geen turf was gestoken en dienden als wegen
Zo was er het grote loopveld (thans Ouderkerkerlaan) en het kleine loopveld (nu Kalfjeslaan).
In 1388 wordt al over de loopvelden gesproken en waren vermoedelijk de grasstroken die bestemd waren voor voetgangers en wagens.


Deze laan bestond al in 1700 en kreeg zijn naam van een brug.
In 1660 heette de brug nog eenvoudig 'de Noorderbrug'. Al in een acte van het jaar 1724, wordt gesproken van 'de Noorder of Catserbrug', in de 18de eeuw kwam de naam Catsenbrug in gebruik. De naam van de brug is ontleend aan een lid van het familie Kat, dat daar land bezat. De naam is een verbastering van 'Cat sijn brug', 'Catserbrug'. 'Catsenbrug', 'Karsenbrug'.
Zie ook Straatgezichten


Rond 1650 was een zekere Jan Claesz Kalf eigenaar van de herberg 't Kalfje aan de Amstel, hoek Kalfjeslaan. De naam Kalfjeslaan is hierop gebaseerd.
In 1965 is ‘t Kalfje afgebrand. De nieuwe Kalfjeslaan ligt in het verlengde hiervan.
Zie ook Het Kalfje


Het Nieuwe Meer zit ingeklemd als een driehoek ingeklemd tussen de A9, de A10 Sloten en het Amsterdamse Bos. Het is ongeveer 2,5 km lang en 500-1000 m breed.


Frederik Nieuwenhuijsen (1905-1945)
Verzetsstrijder.
Nieuwenhuijsen centraliseerde de ondergrondse pers. Hij was secretaris van de Grote Raad van de Illegaliteit. In 1945 werd hij gevangen genomen en gefusilleerd te Haarlem.


Rivier
De Nijl (in het Arabisch النيل an-nīl) is 6671 km lang. Het is de langste rivier van Afrika en de belangrijkste rivier in Egypte.
De Nijl ontspringt als Blauwe Nijl in Ethiopië in het Tanameer en als Witte Nijl in het Victoriameer. Het meer bevindt zich tussen de drie landen Oeganda, Kenia en Tanzania. De Witte Nijl stroomt vervolgens vanuit hier via Soedan, waar de beide takken bij de hoofdstad Khartoem samenkomen, naar het noorden. Hij mondt uit in een ruime delta in de Middellandse Zee.


Nijverheid
Straat waar zich een klein industrieterrein bevindt.


Vorige - Volgende