Bijgewerkt: 20 juni 2024

100 foto's uit de Tweede Wereldoorlog te zien vanaf 1 mei 2020

Nieuws -> Informatief

Bron: Provincie NH/Verzetsmuseum Amsterdam/Wikipedia
30-04-2020

Op 4 mei 2020 om 10.00 uur 's ochtends wordt bekend gemaakt welke 100 foto's door het Nederlandse publiek gekozen zijn in de Nederlandse canon van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf dat moment zijn de foto’s op www.in100fotos.nl te zien en weten we welke foto’s uit Noord-Holland de landelijke selectie gehaald hebben.

Halverwege november 2019 startte de zoektocht naar bijzondere foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in Noord-Holland. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk presenteerde de eerste foto uit Noord-Holland. Net als in andere provincies konden inwoners van Noord-Holland hierna zelf foto’s opsturen.Noord-Hollanders bepaalden vervolgens op een bijeenkomst op 15 januari 2020 welke foto’s uit Noord-Holland zij het meest aansprekend vonden. Deze selectie is de inzending geworden van de provincie Noord-Holland voor de landelijke canon van 100 foto’s. Alle geselecteerde beelden zijn te zien op www.in100fotos.nl. Daar staan ook beelden van de andere provincies en de overzeese gebieden. De NOS zendt op 4 mei na de dodenherdenking van 20.35 tot 21.25 uur een themaprogramma uit over het fotoproject. Dit programma is te zien op NPO2.

Betrokken organisaties. De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een project in het kader van 75 jaar vrijheid dat wordt uitgevoerd door het NIOD, in opdracht van Platform WO2, en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het vfonds. In Noord-Holland werd het fotoproject georganiseerd door de provincie Noord-Holland, het NIOD, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Noord-Hollands Archief (NHA).

Verzetsmuseum Amsterdam. Drie foto’s uit de collectie van Verzetsmuseum Amsterdam zijn door het publiek gekozen voor De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s, een project van in het kader van 75 jaar bevrijding. Twee foto’s zijn genomen in Noord-Holland, de derde in de provincie Groningen. Op 4 mei 2020 worden alle honderd foto’s bekendgemaakt.

Alle provincies hebben bijgedragen aan De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Er is onderzoek gedaan in archieven en particulieren zonden foto’s in. Zo ontstond een landelijk participatieproject dat beelden heeft opgeleverd waarvan het bestaan niet eerder bekend was.

Foto Amstelveen
(Bron Provincie NH/Noord-Hollands Archief/ fotograaf Adrianus Peperkamp - 2020)

Duitse Waffen-SS-troepen op de Grote Markt van Haarlem in 1940 met Zündapp zijspan motoren. Vanaf 1939 was de Waffen-SS de naam van de eerder opgerichte militaire eenheden van de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP). Vanaf medio 1940 was het organisatorisch onafhankelijk en stond het onder het directe opperbevel van de Reichsführer SS Heinrich Himmler. De Schutzstaffel (SS) was een nationaal-socialistische organisatie tijdens de Weimarrepubliek en de periode van het nationaal-socialisme, die de NSDAP en Adolf Hitler diende als een instrument van overheersing en onderdrukking


Uit de door de provincies ingebrachte foto’s heeft een publieksjury, onder voorzitterschap van Khadija Arib, de honderd foto’s gekozen. Het resultaat is een veelzijdige en intrigerende verzameling van foto’s en verhalen. 75 jaar na de bevrijding geven deze foto’s een uniek inzicht hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.

Op één foto, genomen in Noord-Holland, zijn verzetsvrouwen Hannie Schaft en Truus Oversteegen na een gewapende verzetsactie te zien. Op de tweede Noord-Hollandse foto plakken Ada Kruimink en Dick Neijssel bulletins van de illegale communistische krant De Waarheid aan. De foto genomen in Groningen betreft de opheffingsvergadering van de gereformeerde studentenvereniging VERA, waar het Wilhelmus wordt gezongen. Op 4 mei zullen de honderd foto’s op www.in100fotos.nl  verschijnen en zendt de NOS, direct na de Dodenherdenking, een speciaal tv-programma over het project uit op NPO2 (20:35-21:25). Dan ligt ook het boek De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s in de winkels (www.wbooks.com ).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.