Bijgewerkt: 22 januari 2025

100 jaar Eerste Wereldoorlog in Amstelland herdacht

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems-de Koster
12-11-2018

Op zaterdag 10 november 2018 werden op De Nieuwe Oosterbegraafplaats de in en om Amsterdam omgekomen geallieerden herdacht. Dit is 100 jaar na de ondertekening van de wapenstilstand, die op het 11de uur van de 11de dag van de 11de maand in 1918 de Eerste Wereldoorlog beëindigde. Elk jaar wordt op Remembrance Day op De Nieuwe Ooster stilgestaan bij de graven van 323 militairen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Polen en Canada, die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. En met hen worden alle militairen herdacht uit het Britse Gemenebest, die zijn gesneuveld vanaf de Eerste Wereldoorlog tot op heden tijdens vredesoperaties.

Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems)

De deelnemers van de herdenking komen naar de locatie van de plechtigheid op 10 november 2018 op De Nieuwe Oosterbegraafplaats


De Amstellandse afvaardiging van de Bond van Wapenbroeders verzorgde de banierwacht bij de Klaprozendag onder leiding van Adjudant Henk Lode, samen met de banier van de Royal Air Forces Association RAFA en van The Royal British Legion. Doedelzakspeler Marc Stoop ging aan de stoet vooraf en de stoet eindigde bij het ereveld van de tijdens de Tweede Wereldoorlog 323 gesneuvelde militairen. Daar werd de plechtigheid geleid door de voorzitter van de ceremonie Malcolm Mason MBE. Gebeden werden uitgesproken door Reverend Dr. Lance Stone. Hij sprak inspirerende woorden over vrede, vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid. De Last Post geblazen door Martin Stroet riep op tot twee minuten stilte op deze serene locatie. Waarbij drie vliegtuigen in formatie overvlogen tijdens dit indrukwekkend eerbetoon. Er werden mooie kransen en bloemstukken gelegd bij het monument door officiële delegaties uit verschillende landen: door de burgemeester van Amsterdam, door afgevaardigden van het stadsdeelbestuur, leden van het voormalig verzet in Nederland, de Bond van Wapenbroeders / Afdeling Amstelland, Gedenkpark De Nieuwe Ooster en door de organisator van de ceremonie, de Royal Air Forces Association / Amsterdam Branche. De Britse kransen bestaan traditiegetrouw uit klaprozen (poppies) van kunststof.  Kinderen van de British School of Amsterdam en de Poolse school zongen prachtig, legden bloemen en plaatsten vlaggetjes bij graven van niet geïdentificeerde soldaten. Zowel het Britse, Poolse en Nederlandse volkslied werden door jong en oud bewogen meegezongen. Na afloop was er gelegenheid na te praten bij een kopje koffie met Engelse scones in de aula.

Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems)

Veteranen rond het herdenkingsmonument


Het symbool van Remembrance Day (Herdenkingsdag) is de klaproos; poppy in het Engels. Met het herdenken van gesneuvelde soldaten werd na de Eerste Wereldoorlog begonnen toen veel geallieerden omkwamen in de loopgravenoorlog in Frankrijk en Vlaanderen. Klaprozen waren de eerste bloemen die boven de grond kwamen op het voormalige slagveld. Deze bloem werd het logo van een grote liefdadigheidsorganisatie (The Royal British Legion). Deze organisatie is ontstaan om de vele soldaten en hun nabestaanden te ondersteunen die hebben geleden onder de afschuwelijke loopgravenoorlog tijdens The Great War (de Eerste Wereldoorlog). In Engeland werden klaprozen verkocht om geld in te zamelen voor getraumatiseerde militairen die de oorlog overleefden. De traditie van ‘Poppy Day’ is na de Tweede Wereldoorlog voortgezet. Eén van de artsen, John McCrea, die tijdens deze oorlog diende bij het Canadese leger, was zo geraakt door wat hij zag in Noord-Frankrijk dat hij het volgende gedicht schreef:

In Flanders’ fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place: and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below

De volgende dag is er in de Engelse Kerk op het Begijnhof van Amsterdam een ontroerende herdenkingsdienst gehouden, waar wapenbroeder Reint Huizinga de afdelingsbanier van Amstelland de kerk in- en uitdroeg. De aangrijpende herdenking verliep zeer respectvol. Het verleden is geen rugzakje: het is de schatkamer van de toekomst! Laten wij ons de historische les herinneren door de herdenking van conflicten, het eerbied betuigen aan slachtoffers en het beseffen van Vrede en Liefde. Bekijk meer foto’s: Poppy Day/Klaprozendag 10-11 november 2018



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.