Bijgewerkt: 19 april 2024

100 jaar geleden vond de Oktoberrevolutie plaats in Rusland

Nieuws -> Informatief

Bron: NTR
05-10-2017

Op 25 oktober 2017 is het precies 100 jaar geleden (1917), dat in Petrograd in de latere Sint Petersburg de Oktoberrevolutie (Октябрьская революция в России) plaatsvond in Rusland. Daarmee kwam een eind aan het eeuwenlange tsarenbewind van de familie Romanov. De opstand van oktober, de bolsjewiekenrevolutie, oftewel rode oktober, was een revolutie in Rusland onder leiding van de bolsjewieken onder leiding van Vladimir Lenin, die een belangrijke rol speelde in de grotere Russische revolutie van 1917. Op 25 oktober 1917 vond een gewapende opstand plaats in Petrograd (volgens de gregoriaanse kalender op 7 november 1917).Na het Congres van de Sovjets werd meteen begonnen met de oprichting van de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek, de eerste socialistische staat ter wereld die zichzelf heeft uitgeroepen tot socialistische staat. Op 17 juli 1918 werden de tsaar en zijn familie met toestemming van Lenin geëxecuteerd. Het is de eerste revolutie in de wereldgeschiedenis die is gefilmd en verfilmd, in 1927, door de beroemde Russische regisseur Eisenstein.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2017)

Schilderij 'De Bolsjewik' (1920) door Boris Kustodiev (1878 - 28 mei 1927). Hij was een Russische kunstschilder en toneelontwerper. Bolsjewieken (Russisch: большеви́ки, afgeleid van bolsjinstvó, 'meerderheid') waren een factie van de marxistische Russische Sociaaldemocratische Arbeiderspartij (RSDAP) die zich afsplitsten van de mensjewistische (minderheid) factie bij het Tweede Partijcongres in 1903


Michel Krielaars is Rusland-historicus en oud NRC-correspondent in Moskou. Hij bekijkt de beelden en onderzoekt in hoeverre deze een betrouwbaar beeld geven van de werkelijke gebeurtenissen. In de verfilming door Eisenstein bestormt een woeste menigte het paleis van de tsaar, de huidige Hermitage. Dat lag anders: Swetlana Datsenko (Hermitage): 'Het waren nog geen tien man. Ze zijn hier heel rustig naar binnen gegaan. De verfilming bracht het gebouw aanzienlijk meer schade toe, dan de echte opstand'. Michel Krielaars zoekt naar zichtbare sporen van de Revolutie en neemt ook deel aan de ‘Poetin-wandeling’ in Sint Petersburg. Hij vraagt jonge deelnemers, of ze Poetin zien als hun nieuwe tsaar. 'Wat me totaal niet bevalt is de corruptie. Maar een tsaar is hij niet. Hij is gewoon een slechte ambtenaar.' Uitzending: Maandagvond 16 oktober 2017, 21.00 uur, NPO2 Website: www.anderetijden.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.