Bijgewerkt: 13 juli 2024

100 miljoen euro om de energiebesparing intensiveren bij koopwoningen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
26-01-2016

Het kabinet stelt 100 miljoen euro beschikbaar om energiebesparing in de koopsector te versnellen. Hiervan wordt 80 miljoen besteed aan een subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen in koopwoningen en een voorlichtingscampagne. Voorwaarde is, dat een particuliere woningeigenaar, of Verenigingen van Eigenaren (VvE) een omvangrijke combinatie van energiebesparende maatregelen neemt in een bestaande woning. De details van de subsidieregeling worden uiterlijk in de zomer van 2016 bekend gemaakt, zo schrijft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) vandaag aan de Tweede Kamer. 

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2016)

Stef Blok (VVD) minister voor Wonen en Rijksdienst: '80 miljoen euro wordt ingezet als subsidie voor individuele eigenaar-bewoners en VvE's. Met de subsidie worden zij gestimuleerd om meerdere energiebesparende maatregelen te nemen'


Het resterende bedrag wordt gebruikt om het Nationaal Energiebespaarfonds te verbeteren en voor innovatie bij bedrijven, gemeenten en andere (markt)partijen. Ook komt het Rijk samen met partijen van het Energieakkoord met een voorlichtingscampagne om energiebesparing te stimuleren. De subsidie kan niet gebruikt worden voor een enkelvoudige energiebesparende maatregel, of energieopwekking door bijvoorbeeld zonnepanelen. Voor duurzame energieopwekking via zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels, of pelletkachels heeft het ministerie van EZ wel subsidie beschikbaar. Beide subsidies mogen gecombineerd worden met een lening uit het Nationaal Energiebespaarfonds, zodat woningeigenaren desgewenst de hele investering op deze manier kunnen betalen.

Energiebesparing in de gebouwde omgeving is een belangrijk onderdeel uit het Energieakkoord uit 2013. Eerder maakte minister Blok verschillende afspraken om energiebesparing te stimuleren in zowel de koop- als huursector. Voorbeelden hiervan zijn de stimuleringsregeling energieprestatie huursector, fonds energiebesparing huursector, het energielabel en het Nationaal Energiebespaarfonds.  De afspraak over de 100 miljoen euro is gemaakt bij de onderhandelingen over het Belastingplan 2016. Download het document: Intensivering energiebesparing voor woningen (pdf 5 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.