Bijgewerkt: 22 januari 2025

100 zoogdieren op de nieuwe huisdierenlijst vanaf 1 februari 2015

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
02-02-2015

Ongeveer 100 zoogdieren kunnen (soms onder diersoort specifieke voorwaarden) als huisdier gehouden worden. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Wageningen Universiteit (WUR). Voor eigenaren die een huisdier hebben, dat niet meer is toegestaan komt een overgangsregeling. Dit houdt in, dat het huisdier mag blijven totdat het overlijdt. Er mag alleen niet meer mee gefokt worden. De huisdierenlijst gaat 1 februari 2015 in.

Dat heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. Dijksma: 'Er is ruim 20 jaar gesproken over een huisdierenlijst en nu is het zover. In Nederland zijn er ongeveer een 300 verschillende zoogdiersoorten die als huisdier worden gehouden, maar lang niet allemaal zijn ze daar geschikt voor. Daarom stellen we daar nu paal en perk aan. Sommige dieren kunnen aantoonbaar niet gehouden worden, dus moeten we ook stoppen met het toestaan ervan.'

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Sharon Dijksma, (PvdA) staatssecretaris van Economische Zaken


Voorwaarden

Naast de algemene huisvestings- en verzorgingsnormen die nu al gelden, blijkt dat een bepaald aantal diersoorten alleen te houden is onder hele specifieke voorwaarden voor dat dier. Daarnaast zal een registratieverplichting gaan gelden. Anders is het houden van deze dieren niet meer toegestaan. Speciaal voer en voldoende leefruimte zijn bijvoorbeeld voorwaarden. Zeker nog een honderdtal diersoorten moeten de komende maanden nog beoordeeld worden. Op grond van een positieve beoordeling, kunnen er de komende tijd nog dieren aan de lijst worden toegevoegd.

Overgangsregeling

Voor particulieren, of bedrijven die een dier houden dat niet meer is toegestaan, komt een overgangsregeling. Dieren mogen gehouden worden tot hun dood, maar er mag niet meer mee gefokt worden. Om dit controleerbaar te maken, komt er een registratieverplichting, zodat overzichtelijk is voor welke houders het overgangsrecht geldt. De bewijsvoering dat het dier in leven was op het moment dat het verbod ingaat, ligt bij de houder. Hierbij kan gedacht worden aan een dierenartsenverklaring dat in combinatie met de registratie afdoende bewijs kan vormen voor het legaal houden van verboden dieren. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zal in samenwerking met onder meer de KLPD en de NVWA zorgen voor handhaving van de lijst. Lees ook: Positieflijst huisdierenlijst 2015 (pdf 4 pagina’s)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.