1000 historische luchtfoto's van Nederland online
Nieuws -> InformatiefBron: Rijksoverheid
02-09-2017
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag stelt sinds deze week meer dan 1000 historische luchtopnamen van Nederland gratis beschikbaar. De foto's laten zien, hoe de steden en dorpen in Nederland er in de jaren 1920 en 1930 van de 20ste eeuw uitzagen.
Onder de afbeeldingen bevinden zich bijzondere opnamen: Urk en Marken zijn te zien, toen het nog eilanden waren. De Rotterdamse binnenstad van voor het bombardement is ook in beeld gebracht, net als het nieuw opgeleverde Olympisch stadion in Amsterdam, het afgebrande stadhuis van Leiden en het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt voor en na de brand van 1929. Veel foto’s zijn opvallend leeg voor wie gewend is aan het volgebouwde Nederland.
(Bron Luchtvaartafdeeling/Flickr - 2017)
Het dorp van Nieuwer-Amstel, Amstelveen op een luchtfoto uit 1935
De foto’s zijn gemaakt door de Luchtvaartafdeeling, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. Zij hadden bijzondere interesse in de infrastructuur die van militair belang is: forten, bruggen, sluizen en havens. Dit is terug te zien in het grote aantal foto’s, dat daarvan is gemaakt. Dirk Janse, specialist beeldcollecties bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie: 'In Nederlandse depots ligt zoveel prachtig materiaal. Deze foto’s verdienen het om buiten een kleine kring van experts bekend te worden. Het op internet vrijgeven van deze beelden is een goede manier om dit te bereiken en sluit aan bij de trend rond open data, waarbij veel musea en archieven hun collecties digitaal en in hoge resolutie gratis aanbieden.'
De foto’s laten zien hoe Nederland de afgelopen eeuw is veranderd en hebben daarom een belangrijke historische waarde. Maar ze zijn daarnaast vooral ook leuke zoekplaatjes voor wie wil weten hoe zijn eigen woonplaats er honderd jaar geleden uitzag. Vanaf 1 september 2017 zijn de beelden te bekijken én gratis te downloaden op Flickr, Wikimedia en de Beeldbank van het NIMH Nederlands Instituut voor Militaire Historie (Defensie).