Bijgewerkt: 2 december 2023

130.000 bezoekers tijdens van het Weekend van de Wetenschap

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
05-10-2014

Ruim 130.000 bezoekers hebben afgelopen weekend een van de 185 deelnemende locaties van het Weekend van de Wetenschap bezocht. Door heel Nederland openden bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea hun normaal gesloten deuren voor publiek voor een exclusief kijkje achter de schermen op het gebied van wetenschap en technologie. Voor jong en oud werden meer dan 1500 activiteiten georganiseerd. In aanloop naar het weekend startte het Weekend van de Wetenschap op 1 oktober 2014 het publieksonderzoek naar links- en rechtshandigheid.

Heel Nederland werd opgeroepen om door middel van een online vaardigheidstest mee te doen. Tot nu hebben 10.000 linkshandigen en 15.000 rechtshandigen meegedaan aan het onderzoek. Deelname kan nog steeds via www.hetweekendvandewetenschap.nl . De belangrijkste conclusies uit het onderzoek worden tijdens de editie van het Weekend van de Wetenschap in 2015 gepresenteerd.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Sander Dekker, (VVD) staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Staatssecretaris Dekker: “Het is mooi om te zien, dat zoveel Nederlanders gebruik hebben gemaakt van deze unieke kans om een kijkje in de keuken van de wetenschap te nemen. Ik twijfel er niet over, dat al deze mensen geïnspireerd zijn geraakt door de wonderen van de wetenschap en door de enthousiaste manier waarop wetenschappers hun kennis en kunde wilden delen.”

Een reis door de wereld van wetenschap en technologie met de NS

De N.V. Nederlandse Spoorwegen NS zorgde er, als hoofdpartner van het Weekend van de Wetenschap, ook dit jaar weer voor dat je op 4 en 5 oktober 2014 het land door kon reizen in de NS Wetenschapscoupé Junior. In een speciaal ingerichte coupé vertelden een NS Pop-up wetenschapper en ambassadeur Diederik Jekel de reizigers boeiende verhalen over wetenschap en technologie.

Ambassadeurs Weekend van de Wetenschap Diederik Jekel en Ionica Smeets

Wetenschapsjournalisten Diederik Jekel en Ionica Smeets waren als ambassadeurs op 4 en 5 oktober aanwezig op verschillende locaties door heel Nederland waar de bezoekers hen tijdens hun ontdekkingsreis in de wereld van wetenschap en technologie konden ontmoeten. Ionica Smeets: “Het was geweldig om te zien, hoe enthousiast de bezoekers waren over wetenschap. Het was ook erg tof, dat ik bij mijn lezing in het Universiteitsmuseum Utrecht skeletten uit hun depot mocht gebruiken en dat science center NEMO voor mijn shows een speciale opstelling met 21 grote ballonnen bouwde. Dat soort dingen maak ik ook niet zo vaak mee. Ik heb nu al zin in het volgende Weekend van de Wetenschap!"

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.