Bijgewerkt: 21 november 2024

16 februari 2022 de besluiten van de gemeenteraad van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
17-02-2022

De gemeenteraad van Amstelveen heeft in zijn vergadering van 16 februari 2022 onder andere besluiten genomen over de regeling opkoopbescherming en de woonzorgvisie ouderen.

Regeling opkoopbescherming
De gemeenteraad heeft besloten dat iemand die een huis koopt in Amstelveen met een Woz-waarde tot € 411.000,- verplicht is om er zelf vier jaar te wonen. Dit voorkomt dat beleggers huizen in het goedkope en middeldure segment kopen om er dure huurwoningen van te maken. De PvdA stelde voor om een uitbreiding van deze regeling voor woningen met een waarde tot € 512.000,- alvast voor te bereiden, zodat die snel kan worden ingevoerd als dat wenselijk en juridisch mogelijk is. De raad steunde dit voorstel.

Foto Amstelveen
(Screenshot Amstelveenweb.com - 2022)

Screenshot van de video opname van de gemeenteraadsvergadering van 16 februari 2022, dat bijna 4 uur lang duurde.
Eerst was alleen de burgemeester zichtbaar tijdens de live streaming, maar nu kunnen de kijkers
alleen naar de audio opname luisteren zonder beelden

Evaluatie woonbeleid
De Rekenkamercommissie Amstelveen heeft het woonbeleid van de gemeente Amstelveen onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat de omvang van de woonopgave en de gestelde doelen weinig concreet zijn. De Rekenkamercommissie adviseert onder meer om de bestaande beleidsdoelen toetsbaar te maken, de ontwikkelingen op de woningmarkt goed te volgen en regelmatig het beleid te actualiseren. De raad heeft de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie overgenomen.

GroenLinks diende een motie in om nog dit jaar een nieuwe woonagenda vast te stellen. De nieuwe agenda moet beter aansluiten bij de behoefte en een bijdrage leveren aan het oplossen van het huidige woonprobleem in Amstelveen. De motie werd door de raad verworpen.

Woonzorgvisie ouderen
De Amstelveense bevolking vergrijst en ouderen blijven langer zelfstandig wonen. Het huidige woningaanbod is onvoldoende voor deze toenemende vraag en het aanbod sluit onvoldoende aan bij de behoefte van ouderen. De gemeenteraad heeft de Woonzorgvisie Ouderen vastgesteld om daar wat aan te doen. Woningcorporaties, beleggers, zorgaanbieders, inwoners en de gemeente kunnen daarmee samen aan de slag. Dit betreft onder andere het bouwen van woningen, maar ook voorlichting over wat ouder worden betekent voor de woon- en zorgbehoefte.

GroenLinks wil dat een seniorenmakelaar wordt aangesteld om ouderen te helpen bij het verhuizen naar een levensloopbestendige woning en dat wordt onderzocht of een financiële tegemoetkoming ouderen helpt bij het verhuizen naar een levensloopbestendige woning. Een motie hiertoe werd unaniem aangenomen.

Aanpak dak- en thuisloosheid
Amstelveen werkt regionaal samen aan het bieden van een beter perspectief aan inwoners bij (dreigende) dakloosheid. De gemeenteraad heeft hiervoor het nieuwe regionale beleid vastgesteld. De gemeente streeft naar inclusieve buurten en wijken waar ook kwetsbare inwoners de mogelijkheid hebben om ondersteuning te krijgen en mee te kunnen doen.

De SP diende een motie in om dakloze inwoners die niet verslaafd zijn of geen psychische aandoeningen hebben niet langer te scharen onder de groep economisch daklozen. Ook wil de fractie dat er beleid wordt ontwikkeld om ervoor te zorgen dat deze inwoners de noodzakelijke hulpverlening en/of zorg wordt geboden. Deze motie werd door de raad verworpen.

Participatie verordening
De gemeenteraad heeft de Participatie verordening vastgesteld. Hierin zijn alle vormen van participatie in de gemeente integraal opgenomen.

De raad heeft het makkelijker gemaakt om een Burgerinitiatief in te dienen. Zo hoeft de indiener minder handtekeningen te verzamelen voor zijn initiatief, is de leeftijdsgrens om een initiatief te mogen indienen verlaagd en is de periode verkort waarin een initiatief niet kan worden ingediend omdat de raad al eerder een besluit heeft genomen over het onderwerp. Een amendement van GroenLinks hiertoe werd raadsbreed aangenomen .

Werkwijze van de raad
De gemeenteraad heeft besloten na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 te gaan werken volgens een nieuwe werkwijze. De nieuwe werkwijze biedt onder andere meer ruimte om als raad in gesprek te gaan met inwoners en andere belanghebbenden en kent een vaste vergaderavond. De SP stelde voor om het spreekrecht op geagendeerde-onderwerpen in de oordeelsvormende fase mogelijk te maken. Dit amendement kreeg onvoldoende steun in de raad.

Overige besluiten. Daarnaast heeft de raad ingestemd met:
  • de oprichting van de Stichting risicobeheer Veiligheidsregio’s. Dit is een expertisebureau dat de veiligheidsregio’s adviseert over ongevallen, schade en risicobeheer;
  • het Dekkingsplan 2022-2025 Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland;
  • een regeling voor de financiering van kunst in de openbare ruimte;
  • een voorstel om een extern adviesbureau in te schakelen om de raad te adviseren over de
  • licentieaanvraag lokale omroep bij het Commissariaat voor de Media in 2024 en de beoordeling van de twee lokale omroepen;
  • de nieuwbouw van Kindcentrum Landtong. Dit is een nieuw schoolgebouw voor de basisscholen De Horizon en De Akker, een gymzaal en kinderopvang;
  • de uitbreiding van het Amstelveen College;
  • een meerjarige subsidieregeling voor culturele instellingen in Amstelveen;
  • het bestemmingsplan Acacialaan 20-22, dat de bouw van 28 koopappartementen mogelijk maakt;
  • het Verstedelijkingsconcept versie 3 van de Metropoolregio Amsterdam;
  • de Algemene Verordening ondergrondse infrastructuren Amstelveen 2022;
  • de Beheerverordening Zorgvlied 2022;
  • de Verordening bestuurlijke gedragscode integriteit gemeente Amstelveen 2022;
  • het voorbereidingsbesluit flitsbezorgersdiensten;
  • een motie van AVA om als gemeente het ANWB Kinderfietsenplan te omarmen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.