Bijgewerkt: 28 januari 2022

16.000 kinderen deden verkeersexamen in de Stadsregio Amsterdam

Nieuws -> Informatief

Bron: Stadsregio Amsterdam
12-07-2016

In het voorjaar van 2016 hebben meer dan 16.000 scholieren uit groep 7 en 8 in de Stadsregio Amsterdam het schriftelijk verkeersexamen afgelegd. Van hen deed een groot deel later ook het praktisch verkeersexamen: inmiddels hebben ruim 12.000 kinderen hun kennis in de praktijk mogen laten zien.

Schriftelijk verkeersexamen. In totaal deed 76% van alle basisscholen in de stadsregio mee aan het schriftelijk verkeersexamen. In Aalsmeer, Beemster, Landsmeer en Wormerland deden zelfs alle basisscholen hier aan mee. Dit examen toetst leerlingen van groep 7 (of 8) op hun kennis van de verkeersborden en verkeersregels, in het bijzonder voor voetgangers en fietsers. Het schriftelijk examen wordt in de klas door de eigen leerkracht, of een examinator afgenomen.Praktisch verkeersexamen. Met het praktisch verkeersexamen wordt zowel de kennis als de vaardigheid getoetst van de oudere basisschoolkinderen. In de meeste gemeenten worden de praktische examens georganiseerd door een onderwijsadviesbureau, samen met Veilig Verkeer Nederland en de gemeente. Op hun eigen fiets leggen de leerlingen een realistisch parcours af in hun buurt en worden bij verschillende controleposten beoordeeld door vrijwilligers en ouders. Kinderen die slagen ontvangen hiervoor een diploma.

Kinderen zijn kwetsbare verkeersdeelnemers en moeten geholpen worden om zo veilig mogelijk de weg op te gaan. Vanaf het eind van de basisschool gaan zij vaak zelfstandig over straat. De Stadsregio Amsterdam stelt het verkeersexamen voor alle basisscholen in Amsterdam en de regio gratis beschikbaar. Via www.verkeerseducatiepunt.nl biedt de Stadsregio lesprogramma’s en informatie op het gebied van verkeer aan voor kinderen van crèche tot eind middelbare school.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.