Bijgewerkt: 16 oktober 2024

18 % van de bevolking is LHBTQIA in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
11-10-2024

In Nederland is 18 % van de bevolking van 15 jaar of ouder LHBTQIA, een afkorting die staat voor lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel. Dit komt neer op ongeveer 2,7 miljoen mensen.

Vandaag, op Coming Out Day, publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor het eerst een schatting van hoeveel LHBTQIA personen er in Nederland wonen en of en hoe zij op verschillende achtergrondkenmerken verschillen van de rest van de inwoners van Nederland.

De schatting van het aantal LHBTQIA personen in Nederland is gebaseerd op data van de Veiligheidsmonitor 2023, een CBS-onderzoek, waaraan 182.000 mensen deelnamen. Deze vragenlijst gaat vooral over thema’s als veiligheid en slachtofferschap van criminaliteit, maar ook over hoe mensen zich voelen op het vlak van gender (genderidentiteit), tot wie mensen zich aangetrokken voelen (seksuele oriëntatie) en of ze intersekse zijn. Deze resultaten worden uitgebreid gepresenteerd in het artikel ‘Hoeveel LHBTQIA personen telt Nederland?’, waarin ook grondig stilgestaan wordt bij de sterktes en tekortkomingen van de gebruikte methode.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2024)

Leeftijdsverdeling LHBTQIA en rest van de bevolking in 2023

2,5 miljoen mensen met een niet-heteroseksuele oriëntatie. In Nederland leven naar schatting 2,7 miljoen LHBTQIA personen, van wie de meesten een niet-heteroseksuele oriëntatie hebben. Seksuele oriëntatie geeft aan tot wie iemand zich seksueel aangetrokken voelt. Zo telt Nederland 272.000 homoseksuele mannen en 106.000 homoseksuele vrouwen. De groep met een bi-plus oriëntatie (mensen die zich aangetrokken voelen tot meer dan één gender) is met 1,7 miljoen mensen de grootste. Een kleinere groep heeft een aseksuele of andere oriëntatie, en een klein deel weet het (nog) niet.

Naast seksuele oriëntatie is ook gekeken naar hoe men zich voelt op het vlak van gender (genderidentiteit). Naar schatting is 1 % van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder transgender, ofwel 151.000 personen. Ongeveer 45.000 van hen hebben een non-binaire/genderqueer (NBGQ) identiteit. Dat betekent dat zij zich niet eenduidig als man of vrouw identificeren. Ten slotte zijn er naar schatting 45.000 intersekse personen, oftewel mensen die geboren zijn met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken.

LHBTQIA personen zijn over het algemeen jonger en wonen in stedelijke gebieden. LHBTQIA personen verschillen op bepaalde achtergrondkenmerken van de rest van de Nederlandse bevolking. Zo zijn ze over het algemeen jonger: 19 % van de LHBTQIA personen is tussen de 15 en 25 jaar oud, tegenover 14 % bij de rest van de bevolking. De LHBTQIA groep telt in verhouding ook weinig mensen tussen de 45 en 65 jaar oud (26 tegenover 33 %).

Bovendien wonen LHBTQIA personen vaker in zeer sterk stedelijke gemeenten. Zo woont 31 % van de LHBTQIA personen in zeer sterk stedelijke gemeenten, tegenover 25 % van de niet-LHBTQIA personen. Ongeveer 24 % van de LHBTQIA personen woont in niet- of weinig stedelijke gemeenten, terwijl dit percentage bij de rest van de bevolking 29 % is.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.