Bijgewerkt: 22 maart 2023

18 miljoen DigiD gebruikers in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: Digitale Overheid
04-07-2021

Het aantal actieve DigiD's is met ruim een-vijfde gestegen, er zijn inmiddels meer dan 18 miljoen gebruikers. Ook het aantal authenticaties steeg met bijna 20 procent naar ruim 400 miljoen. Zowel inwoners van Nederland als Nederlanders in het buitenland maken gebruik van DigiD. Dat is te lezen in de Monitor digitale overheid 2021, een onderzoek dat ICTU een onafhankelijke advies- en projectenorganisatie binnen de overheid jaarlijks uitvoert in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties- meldt Digitale Overheid.

Het niveau Midden verdubbelde naar bijna 100 miljoen authenticaties en het niveau Substantieel verachtvoudigde naar bijna 50 miljoen authenticaties. Voor DigiD Hoog, nieuwe indicator dit jaar, kunnen gebruikers inloggen met een identiteitskaart via de DigiD app, deze manier van inloggen voldoet aan het huidige hoogste eIDAS (electronic IDentification Authentication and trust Services) betrouwbaarheidsniveau. Er zijn 10 lidstaten met erkende eIDAS authenticatiemiddelen die actief zijn in Nederland. Die werden in totaal bijna 70.000 keer gebruikt. Eind 2020 konden EU-inwoners terecht bij ruim 250 aangesloten Nederlandse organisatiesGrote groei eHerkenning. Het aantal bedrijven dat gebruikt maakt eHerkenning nam toe naar ruim 600.000; een stijging van maar liefst 60 procent. In 2020 is een aantal grote overheidsorganisaties, zoals de Belastingdienst en UVW overgestapt op eHerkenning. Daardoor steeg ook het aantal bedrijven dat inlogt met eHerkenning met 90 procent naar meer dan 500.000. Het aantal authenticaties steeg met bijna 70% naar ruim 15 miljoen. Meer feiten en cijfers leest u in de Monitor digitale overheid 2021 (pdf 22 pgina’s) (De monitor digitale overheid geeft inzicht in de voortgang en implementatie van de voorzieningen en bouwstenen die samen de digitale basis van de overheidsdienstverlening vormen. Peildatum is 31 december 2020.)

eIDAS (electronic IDentification, Authentication and trust Services) is een EU-verordening inzake elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de Europese interne markt. Zij is vastgesteld bij EU-verordening 910/2014 van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en trekt 1999/93/EG van 13 december 1999 in.

Zij is in werking getreden op 17 september 2014 en is van toepassing vanaf 1 juli 2016, met uitzondering van bepaalde artikelen, die zijn opgesomd in haar artikel 52. Alle organisaties die openbare digitale diensten leveren in een EU-lidstaat moeten vanaf 29 september 2018 elektronische identificatie uit alle EU-lidstaten erkennen.

eIDAS houdt toezicht op de elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt van de Europese Unie. Het reguleert elektronische handtekeningen, elektronische transacties, betrokken instanties en hun inbeddingsprocessen om gebruikers een veilige manier te bieden om online zaken te doen, zoals elektronische geldovermakingen of transacties met overheidsdiensten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.