Bijgewerkt: 26 november 2022

19.800 valse eurobiljetten uit de roulatie in het eerste halfjaar van 2019

Nieuws -> Informatief

Bron: DNB/ECB
28-07-2019

In Nederland zijn in het eerste halfjaar van 2019 in totaal 19.800 valse eurobiljetten uit de roulatie gehaald. Dat is 5% minder dan in de eerste helft van 2018 – meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Wereldwijd daalde het aantal valse eurobiljetten in het eerste halfjaar van 2019 naar 251.000 valse biljetten, 16,6 % minder dan in dezelfde periode van 2018. De meest vervalste coupure blijft de 50 euro.

Wereldwijd zijn er meer dan 22 miljard echte eurobiljetten in omloop. De kans op een vals exemplaar is dan ook klein. Om zeker te zijn, kan de echtheid van een eurobiljet worden gecheckt door de kijk-voel-kantel methode, waarbij geen hulpmiddelen nodig zijn. Met deze methode kan het merendeel van de valse biljetten snel worden herkend; de meeste vervalsingen zijn van slechte kwaliteit. Winkeliers checken eurobankbiljetten steeds vaker met behulp van detectieapparaten, die door de Europese Centrale Bank (ECB) zijn gecertificeerd.

Foto Amstelveen
(Bron DNB - 2019)

Aandeel vervalsingen per coupure in het eerste halfjaar van 2019


Een goede controle van bankbiljetten zorgt ervoor dat verdachte biljetten vlug kunnen worden opgespoord, waardoor voorkomen kan worden dat criminelen vrijuit met valse biljetten kunnen betalen. Meer informatie over het controleren van een eurobiljet is te vinden op de DNB-webpagina ‘Controleren op echtheid’ en op de pagina echtheidskenmerken van de ECB

Gedurende de eerste helft van 2019 werden: de biljetten van € 20 en € 50 opnieuw het vaakst vervalst. Samen waren ze goed voor meer dan 80% van de vervalste biljetten; de meeste vervalsingen (97,2%) aangetroffen in landen van het eurogebied. De rest werd ontdekt in EU-lidstaten buiten het eurogebied (2,1%) en in andere delen van de wereld (0,7 %).

Controleer uw bankbiljetten! Al sinds de invoering van de eerste serie eurobankbiljetten raadt het Eurosysteem – d.w.z. de Europese Centrale Bank (ECB) en de 19 nationale centrale banken van het eurogebied – iedereen aan om alert te zijn bij het in ontvangst nemen van bankbiljetten. U kunt uw bankbiljetten controleren door gebruik te maken van de eenvoudige ‘voel, kijk en kantel’-methode die wordt beschreven in het onderdeel ‘De €uro’ op de ECB-website en op de websites van de nationale centrale banken. Als u een verdacht bankbiljet in handen krijgt, vergelijk het dan onmiddellijk met een biljet waarvan u weet dat het echt is. Als uw vermoeden wordt bevestigd, neemt u contact op met de politie of (afhankelijk van de nationale werkwijze) uw nationale centrale bank, uw eigen retailbank of uw commerciële bank. Het Eurosysteem ondersteunt politie en justitie in hun strijd tegen valsemunterij.Via verschillende vormen van communicatie helpt het Eurosysteem het publiek om echte en valse biljetten van elkaar te onderscheiden, en helpt het professionele geldverwerkers om hun bankbiljettensorteer- en -verwerkingsmachines op betrouwbare wijze vervalsingen te laten herkennen en aan de circulatie te onttrekken. Het Eurosysteem heeft de taak de integriteit van de eurobankbiljetten te waarborgen en de bankbiljettentechnologie steeds verder te verbeteren. De tweede serie bankbiljetten, de Europa-serie, is nóg veiliger en helpt het vertrouwen van het grote publiek in de munteenheid te handhaven.

De nieuwe bankbiljetten van € 100 en € 200 met verbeterde echtheidskenmerken zijn op 28 mei 2019 in omloop gekomen. Ze vormen het sluitstuk van de Europa-serie, die het resultaat is van vele jaren voorbereiding en samenwerking binnen het Eurosysteem.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.