20 % van de Nederlanders waren sceptisch tijdens de coronapandemie
Nieuws -> InformatiefBron: SCP/Wikipedia
23-06-2023
Tijdens de coronapandemie had ongeveer 20 % van de Nederlanders sceptische ideeën over de pandemiebestrijding, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Mensen wantrouwden de informatie van de overheid of twijfelden aan de intenties of de gevolgen van de coronamaatregelen. Uit het onderzoek blijkt dat deze mensen niet van de ene op de andere dag wantrouwend werden. Zij ervoeren uitsluiting door de overheid, de media en de maatschappij en dat versterkte hun wantrouwen. Het SCP adviseert daarom de overheid om nieuwsgierig te zijn naar de argumenten van mensen die een sterk afwijkende mening hebben. Dit omdat er vaak begrijpelijke vragen en zorgen aan ten grondslag liggen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)
Een omgekeerde Nederlandse vlag in de kruising van de Beneluxbaan en de Bovenkerkerweg in juli 2022 in Amstelveen
Tijdens de coronacrisis stelde het kabinet een aantal maatregelen in om het virus te bestrijden, waaronder mondkapjes, testen voor toegang en lockdowns. Bij een deel van de Nederlandse bevolking ontstond scepsis over de informatie die de overheid over corona en de maatregelen verstrekte en over de intenties achter het coronabeleid. Met de publicatie Sceptische visies in het coronadebat geeft het SCP meer inzicht in coronascepsis: hoe breed het leeft, het ontstond, welke rol (online) media speelden en hoe mensen met sceptische opvattingen over corona de pandemie beleefden. De onderzoeksrapporten Coronascepsis in Nederland, Coronascepsis in de media en Op zoek naar alternatieven vormen samen de basis voor dit hoofdrapport.
Scepticisme is een vragende houding of twijfel ten opzichte van kennisclaims die worden gezien als louter geloof of dogma. Als een persoon bijvoorbeeld sceptisch is over beweringen van zijn regering over een aanhoudende oorlog, dan betwijfelt de persoon of deze beweringen juist zijn. In dergelijke gevallen bevelen sceptici normaal gesproken geen ongeloof aan, maar opschorting van het geloof, d.w.z. een neutrale houding aannemen die de bewering niet bevestigt of ontkent.
Deze houding wordt vaak ingegeven door de indruk dat het beschikbare bewijs onvoldoende is om de bewering te staven. Formeel is scepticisme een onderwerp van interesse in de filosofie, in het bijzonder epistemologie. Meer informeel kan scepsis als een uiting van vragen of twijfel worden toegepast op elk onderwerp, zoals politiek, religie of pseudowetenschap. Het wordt vaak toegepast binnen beperkte domeinen, zoals moraliteit (moreel scepticisme), atheïsme (scepticisme over het bestaan van God), of het bovennatuurlijke. Sommige theoretici maken onderscheid tussen 'goed' of gematigd scepticisme, dat sterke bewijzen zoekt alvorens een standpunt te aanvaarden, van 'slecht' of radicaal scepticisme, dat het oordeel voor onbepaalde tijd wil opschorten.