Bijgewerkt: 22 januari 2025

200 duizend slachtoffers van skimming, of phishing in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
08-10-2013

In 2012 werd 1,5 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder slachtoffer van identiteitsfraude via een betaal- of pinautomaat of via het internet. Dat zijn ruim 200 duizend personen. Het leeuwendeel van de slachtoffers maakt hiervan melding bij de bank, een klein deel ook bij de politie.

Vooral hoger opgeleiden slachtoffer

In 2012 gaf 1,5 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder aan te maken te hebben gehad met identiteitsfraude via elektronische betaalsystemen, of het internet. Dit zijn naar schatting ruim 200 duizend personen.

Het gaat dan om het kopiëren van een bankpas, of creditcard bij een betaal- of pinautomaat (skimming), of het achterhalen van betalingsinformatie via het internet, bijvoorbeeld via een gehackte computer of via een nepwebsite (phishing of pharming). Hoger opgeleiden worden hier twee keer zo vaak slachtoffer van dan lager opgeleiden, en 25- tot 65-jarigen meer dan jongeren en ouderen.

phising Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Phising is vissen naar gegevens op een malafide manier. Het is een vorm van fraude, waarmee fraudeurs proberen om via e-mail, of via de telefoon, maar ook via uw brievenbus en vuilnisbak achter uw bankgegevens te komen


Skimming komt meer voor dan phishing, of pharming

7 op de 10 slachtoffers van identiteitsfraude in 2012 hadden te maken met skimming. Phishing en pharming komen dus beduidend minder voor. De fraude vond 8 op de 10 keer in Nederland plaats. In een op de tien gevallen gebeurde de fraude, terwijl het slachtoffer in het buitenland een betaalpas, creditcard, of het internet gebruikte. Bij de overige 10 procent is niet bekend, waar de fraude plaatsvond.

identiteitsfraude  Amstelveen
(Bron CBS - 2013)

Slachtofferschap identiteitsfraude in 2012


Negen op de tien slachtoffers melden identiteitsfraude

Negen op de tien slachtoffers van skimming, of phishing maken hiervan melding. Dat doen ze vooral bij de bank, of een andere financiële instelling. Minder dan 20 procent heeft de fraude in 2012 gemeld bij de politie. De meldingsbereidheid is onder ouderen meestal iets hoger dan onder jongeren.

Identiteitsfraude via elektronische betaalsystemen, of het internet

Bij identiteitsfraude wordt zonder toestemming gebruik gemaakt van iemands persoonlijke gegevens voor financieel gewin, bijvoorbeeld voor het opnemen of overmaken van geld, het afsluiten van leningen, of het opvragen van officiële documenten.

Daders kunnen op verschillende manieren aan de persoonlijke gegevens zijn gekomen, bijvoorbeeld door het onderscheppen van de post, of het kopiëren van bankpasgegevens bij een pinautomaat, of via het internet. In dit artikel staan slachtoffers centraal bij wie de dader aan de gegevens gekomen is door middel van:

-het kopiëren van een bankpas, of creditcard in een winkel, of bij een betaal- of pinautomaat (skimming);

-het kopiëren van betalingsinformatie via het internet, bijvoorbeeld via een gehackte computer, of via een website die achteraf gehackt, nep of onbetrouwbaar bleek te zijn (phishing/pharming).

Meer traditionele vormen van identiteitsfraude, zoals fraude middels een verloren, of gestolen bankpas of creditcard, blijven hier buiten beschouwing. De cijfers komen uit de Veiligheidsmonitor 2012.

Skimmen?

Skimming betekent afromen in het Engels en tijdens dit proces worden pinpas- of creditcardgegevens gekopieerd. Meestal wordt voor skimming een pinautomaat in een onbewaakt ogenblik 'bewerkt', zodat een klant die een transactie verricht niet merkt, dat zijn gegevens gekopieerd worden. Bij skimming wordt gebruik gemaakt van een apparaat, dat de magnetische strip op de pas kan lezen en kopiëren. Dit apparaat wordt vóór de sleuf van de pinautomaat geplaatst en ziet er uit als een voorzetmondje.

Tegenmaatregelen

-Stel een opnamelimiet in. Er kan dan niet meer dan een bepaald bedrag per dag gepind worden. De klant moet in dit geval wel zijn rekening regelmatig controleren. Anders kan het gestolen bedrag toch flink oplopen.

-Check het banksaldo zeer regelmatig online, of in een pin automaat. Als er transacties plaatsvinden die onbekend zijn, moet de rekening direct geblokkeerd worden.

Pharming is het misleiden van internetgebruikers door hun verkeer met een bepaalde server ongemerkt om te leiden naar een andere server. Bij pharming wordt een DNS-server aangevallen en wordt het internetadres van een bepaalde domeinnaam gewijzigd.

De nietsvermoedende surfer typt het bekende webadres in, maar komt op een nagebootste site terecht. Indien dit bijvoorbeeld de site van een bank is, dan kan een kwaadwillige hacker vervolgens gevoelige gegevens aan de gebruiker ontfutselen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.