Bijgewerkt: 7 december 2021

2006- het jaar van het biometrisch paspoort

Nieuws -> Overheid

Bron: Netkwesties
10-01-2006

Nederlanders krijgen vanaf augustus 2006 een paspoort met een radiochip met een digitale foto. Later volgt hun vingerafdruk.

Deze gegevens komen ook in een centrale databank. Netkwesties sprak met critici, ook met de baas van de Amerikaanse paspoorten, over nut en gevaren.

Het Nederlandse paspoort krijgt vanaf volgend jaar een RFID-chip die draadloos kan communiceren met de computer van de douane. Op de chip staat in eerste instantie alleen een digitale gezichtsfoto. Het gezicht voor de scanner wordt gecontroleerd met het gezicht op de chip.

Over een paar jaar volgen de digitale afbeeldingen van twee vingerafdrukken.
De invoering van RFID-chip in het paspoort komt voort uit een eis van de Verenigde Staten, na de aanslagen van 11 september 2001.

Maar de plan voor een biometrische identiteitsvereiste lag er al langer, vertelde de baas van de Amerikaanse paspoorten, Frank Moss, onlangs tijdens een klein congres met internationale experts op het gebied van elektronische paspoorten in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Wat is RFID?

Radio frequency identification (RFID) (Identificatie met radiogolven) is een methode om van een afstand informatie op te slaan en te lezen van zogenaamde RFID "tags" die op of in objecten zitten.

Deze tags kunnen "actief" of "passief" zijn. Actieve RFID tags lopen meestal op batterijen en kunnen worden gelezen en geschreven met een "remote transceiver" die met een antenne radiogolven zendt en ontvangt. Passieve RFID tags zenden een antwoord door het omzetten van de energie van de radiogolven.

Deze kunnen alleen worden gelezen en hebben een kleiner geheugen. Dit geheugen wordt meestal gebruikt om een uniek willekeurig identificatienummer op te slaan (GUID).

Lees hier verder

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.