Bijgewerkt: 20 april 2024

2023 is het Jaar van het Konijn

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia
02-01-2023

Het konijn (兔) is de vierde in de 12-jarige cyclus van dieren die voorkomen in de Chinese dierenriem gerelateerd aan de Chinese kalender. Het Jaar van het Konijn wordt geassocieerd met het Aardse Tak symbool 卯.

Het Jaar van het Konijn is een grote opluchting na het jaar van de tijger. Het Konijn staat namelijk symbool voor geduld, geluk en vrede. Karaktereigenschappen volgens de Chinese astrologie: rechtschapen, intuïtief, elegant, gevoelsmatig en voorzichtig.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb/Wikipedia - 2023)

Dierenriem konijn, met het tù (兔) teken

In sommige Chinese horoscopen, met name in Vietnam, is het konijn vervangen door 'kat'. Het konijn is volgens de Sino-Vietnamese uitspraak van het Chinese karakter 卯 (en huidige Vietnamese schrijfwijze ervan) Mão (Mẹo).

"Mẹo" is, een toon verschillend in de intonatie, bijna homofoon aan "mèo", Vietnamees voor kat. Mogelijk is hierdoor, door een verkeerd aangeleerde manier van uitspreken, of een verkeerd aangeleerde interpretatie van de Sino-Vietnamese uitspraak over de jaren/eeuwen heen, konijn veranderd naar kat. Eigenlijk is dit strijdig met het verhaal over het ontstaan van de Chinese dierenriem: de kat kwam door toedoen van de rat te laat om een jaar naar zich vernoemd te krijgen.

Onderstaande jaren zijn jaren die in het teken van het konijn staan. Let op: de Chinese maankalender loopt niet gelijk met de gregoriaanse kalender – het Chinees Nieuwjaar valt in januari of februari. Voor de jaren volgens de gregoriaanse kalender moet daarom bij onderstaande jaartallen 1 worden opgeteld. 1903 - 1915 - 1927 - 1939 - 1951 - 1963 - 1975 - 1987 - 1999 - 2011 - 2023 - 2035 - 2047

Voor Chinezen is het konijn een tam schepsel dat staat voor hoop en leven voor een lange tijd. Het is teder en lieflijk. De maangodin Chang'e in de Chinese legende heeft een konijn als huisdier, wat de gedachte stimuleert dat alleen dit schepsel beminnelijk genoeg is om haar edele schoonheid te evenaren. Een andere manier om te zeggen is dat het konijn de incarnatie is van de maangodin op zich en dat het altijd een symbool is van puurheid en voorspoed. Mensen geboren in het Jaar van het Konijn zijn zachtaardig en benaderbaar. Ze hebben een fatsoenlijke, nobele en elegante manier van doen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.