2024 was het warmste jaar ooit gemeten in Europa
Nieuws -> WeerBron: EU Commissie/Copernicus Climate Change Service
15-04-2025
Het meest recente rapport over de Europese Klimaattoestand illustreert duidelijk de impact van klimaatverandering in Europa en het Noordpoolgebied. In 2024 was Europa het snelst opwarmende continent, met een duidelijke klimaatkloof: de oostelijke delen leden onder extreme hitte en droogte, terwijl de westelijke delen extreem heet en vochtig waren. Tegelijkertijd kampten de meest wijdverspreide overstromingen sinds 2013.
Het rapport signaleert ook enkele positieve ontwikkelingen: Europese steden worden veerkrachtiger tegen klimaatverandering en in 2024 werd een recordaandeel van de elektriciteit opgewekt door hernieuwbare energiebronnen, namelijk 45%.

(Bron ERA5-HEAT UTCI/C3S/ECMWF - 2025)
Aantal dagen in 2024, waarop tenminste 'sterke hittestress' werd ervaren, gebaseerd op een dagelijkse maximum gevoelstemperatuur van meer dan 32 °C. Links: Totaal aantal dagen. Rechts: Afwijkingen in het aantal dagen, ten opzichte van het gemiddelde over de referentieperiode 1991-2020. Gevoelstemperatuur gebaseerd op de Universal Thermal Climate Index (UTCI)
Het rapport, samengesteld door de Copernicus Klimaatveranderingsdienst van de EU en de Wereld Meteorologische Organisatie, presenteert uitgebreide gegevens over de klimaatomstandigheden in Europa en het Noordpoolgebied van vorig jaar. De belangrijkste bevindingen van het rapport zijn:
-Voor de Europese regio en de Middellandse Zee was de jaarlijkse zee-oppervlakte temperatuur de hoogste ooit gemeten.
-Gletsjers in Scandinavië en Spitsbergen zagen hun hoogste jaarlijkse massaverlies.
-West-Europa kende een van de tien natste jaren ooit gemeten.
-Zuidoost-Europa kende een lagere regenval dan gemiddeld en de droogste zomer in een droogte-indexrecord van 12 jaar.
-In Europa waren er recordaantallen extreem warme dagen en tropische nachten, terwijl het gebied met dagen met temperaturen onder het vriespunt afneemt.
Extreme weersomstandigheden vormen een toenemend risico voor de Europese stedelijke gebieden. Het rapport roept op tot dringende maatregelen om hun veerkracht te vergroten, met name met betrekking tot overstromingsrisico's. Deze maatregelen zijn essentieel om de verwachte toename van de schade aan steden door extreem weer tegen te gaan, die tegen 2100 tot tien keer erger zou kunnen zijn.
Het verminderen van de impact van klimaatverandering in Europa is een prioriteit van de EU voor de komende vijf jaar. De EU werkt aan de ontwikkeling van een Europees mechanisme voor civiele bescherming, het versterken van de veerkracht van gemeenschappen en het opstellen van een Europees klimaatadaptatieplan om EU-landen te ondersteunen bij het omgaan met klimaatverandering. Lees het rapport: European State of the Climate report 2024 (pdf 104 pagina’s).
Het rapport van de Europese Staat van het Klimaat (ESOTC) uit 2024, samengesteld door de Copernicus Climate Change Service (C3S) en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). C3S verzorgt klimaatmonitoring voor de hele wereld, Europa en het Noordpoolgebied; de WMO is de gezaghebbende VN-organisatie die weer, klimaat en waterbronnen verzamelt, monitort en voorspelt, en gerelateerde diensten levert op nationaal, regionaal en mondiaal niveau via haar 193 leden, de Nationale Meteorologische en Hydrologische Diensten.