Bijgewerkt: 8 mei 2024

21 % sociale huurwoningen in nieuwe woonwijk De Scheg

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
14-12-2023

Ook voor het middengebied van de nieuwe woonwijk De Scheg heeft de gemeente Amstelveen een ontwerp-bestemmingsplan gemaakt dat ter inzage gaat. Dit bestemmingsplan maakt de bouw van 459 duurzame woningen mogelijk, waarvan ca 21% sociale huurwoningen. Het gaat om deelgebied Midden onder Westwijk tussen het spoortracé en de Noorddammerweg. 

Sociale huur. 'We zijn erin geslaagd om sociale huurwoningen toe te voegen in dit deel van De Scheg. Een grote wens van zowel de gemeenteraad als het college van B en W' - aldus Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening. In deelgebieden West en Oost lagen de overeenkomsten en daarmee het woonprogramma met ontwikkelaars al vast.  

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening

Planontwikkeling. Voor de Scheg Midden liep het proces van planontwikkeling anders: de gemeente stond aan het roer voor de indeling en invulling van het gebied en er zijn vooraf geen overeenkomsten opgesteld. Na vaststelling van het bestemmingsplan, exploitatieplan en een beeldkwaliteitsplan kunnen private partijen op basis daarvan gaan ontwikkelen en vergunningen aanvragen.

Gevarieerde woningen .Het merendeel van het woningaanbod in de Scheg Midden zijn koopwoningen. Een mix van rijwoningen, tweekappers en vrijstaande woningen. Het plan biedt daarnaast ruimte voor 96 sociale huurappartementen en 75 rijwoningen in de vrije huursector.  

Een watersingel. Parallel aan de ontsluitingsweg van dit gebied, die Westwijk verbindt met De Scheg-West, slingert een singel met groen eromheen. De singel diende als uitgangspunt voor de indeling van het middengebied. Aan de singel zijn drie appartementengebouwen voorzien. Verspreid komen verschillende hofjes als ontmoetingsplekken in de wijk. Aan de randen komen de vrijstaande koopwoningen en de twee-onder-één-kapwoningen. Ruim een kwart van het te ontwikkelen gebied is bestemd voor groen.

Bewaken van de beeldkwaliteit. Het beeldkwaliteitsplan geeft richting aan de architectonische en stedenbouwkundige uitwerking van het gebied en bewaakt de kwaliteit. Het kan door de verschillende architecten en opdrachtgevers die woningen gaan bouwen worden gebruikt. Klimaatadaptatie dient als leidraad voor de inrichting en materiaalkeuze van de openbare ruimte. Een aantal woningen ligt aan autovrije woonpaden. Deze woonpaden vormen een belangrijke fietsstraat die de Scheg West met de Scheg Midden verbindt. 

Informatie en zienswijzen. Het interactief raadplegen van het ontwerp van het bestemmingsplan met bijlagen kan vanaf 20 december 2023 via ruimtelijkeplannen.nl. Tot en met 30 januari 2024 kunnen er zienswijzen worden ingediend.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.