Bijgewerkt: 22 november 2024

25 % van de 15-plussers hebben vertrouwen in de Tweede Kamer

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
09-05-2023

In het laatste kwartaal van 2022 had 25 % van de 15-plussers vertrouwen in de Tweede Kamer. Dit is het laagste niveau sinds 2012, toen dit onderzoek voor het eerst werd uitgevoerd. Ook het vertrouwen in politici is met 21 % aanzienlijk lager dan in voorafgaande jaren. Het vertrouwen in rechters, politie en de gezondheidszorg is met bijna 80 % aanzienlijk groter. Dit blijkt uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor de coronapandemie, in het eerste kwartaal van 2020, had een minderheid van de Nederlanders van 15 of ouder vertrouwen in politici (31 %) en in de Tweede Kamer (44 %). Aan het begin van de pandemie, in het tweede kwartaal van 2020, steeg dit naar respectievelijk 44 en 58 %. Daarna nam het vertrouwen weer af, en bereikte in het laatste kwartaal van 2022 het laagste niveau van de afgelopen tien jaar (Tweede Kamer), dan wel vijf jaar (politici).

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2023)


Groei vertrouwen in medemens, meeste vertrouwen in gezondheidszorg. Het vertrouwen in andere mensen nam het afgelopen decennium langzaam toe; van 58 % in 2012, naar 66 % in 2022. Het meeste vertrouwen, 78 %, hebben mensen in de gezondheidszorg. Ook zegt een meerderheid gezaghebbende instituties te vertrouwen. Zo heeft 77 % van de 15-plussers vertrouwen in de politie en in rechters, en 64 % in het leger. Het vertrouwen in deze instituties is de afgelopen 10 jaar iets toegenomen. Minder vertrouwen is er in andere, vooral politieke instituties. Ongeveer de helft heeft vertrouwen in de Europese Unie en in de gemeenteraad, hetzelfde als voor banken. In kerken heeft 30 % van de mensen vertrouwen.

Minder vertrouwen in instituties na coronacrisis. Na een toename in 2020 en 2021, is het vertrouwen in veel instituties in 2022 weer gedaald tot veelal een niveau van vóór de coronapandemie. Het vertrouwen in verschillende instituties daalde zelfs verder dan het pre-coronaniveau. Dit geldt voor politieke instituties, maar ook voor grote bedrijven en ambtenaren.

Meeste vertrouwen onder universitair opgeleiden. In 2022 had 40 % van de mensen met alleen basisonderwijs vertrouwen in de medemens. Dat vertrouwen is tenminste twee keer zo hoog bij de groep met een hbo (80 %) of universitaire opleiding (89 %). Zij hebben gemiddeld ook meer vertrouwen in (politieke) instituties, maar dit verschil is minder groot dan bij het vertrouwen in de medemens. Bij het vertrouwen in private instituties – zoals banken en grote bedrijven –zijn er geen verschillen tussen de verschillende onderwijsniveaus.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.