Bijgewerkt: 24 februari 2024

25 procent van fatale woningbranden komt door het roken

Nieuws -> Brandweer

Bron: Brandweer Amsterdam-Amstelland
23-11-2011

De zelfdovende sigaret is deze week één van de onderwerpen die het nieuws bepalen. Het ANP meldt hierover onder andere het volgende: 'Volgens zowel de grootste sigarettenfabrikant als de branchevereniging voor de tabakszaken zijn zo goed als alle sigaretten die vanaf donderdag in Nederland te koop zijn, zelfdovend'.

'Er zijn heel veel verkooppunten en heel veel merken, wellicht dat er her of daar nog een oude sigaret te vinden zal zijn' -aldus een woordvoerder van branchevereniging NSO dinsdag. 'Maar de grote omslag is gemaakt.' Door Europese regelgeving moeten alle sigaretten die vanaf 17 november 2011 in de lidstaten worden verkocht, zelfdovend zijn.

brand Amstelveen
(Foto R. van Doorn - 2010)

Woonhuis in brand


Roken en de cijfers

'Roken is één van de belangrijkste oorzaken van fatale woningbranden. Ongeveer 25% van de dodelijke woningbranden, dat is jaarlijks ongeveer 12 personen, heeft als primaire oorzaak roken.' Dat stelt Rene Hagen, lector Brandpreventie van het NIFV. 'Van deze 25% is door de brandende sigaret (of sigaar en dergelijke) in 90% van de gevallen het matras of het beklede bankstel of stoel in brand geraakt.

Bij de overige 10% kan men denken aan een prullenmand, kleding of dergelijke. In hoeverre de zelfdovende sigaret er toe bijdraagt, dat deze het matras of het bankstel niet meer doet ontbranden is niet bekend.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.