Bijgewerkt: 3 december 2022

2578 dode zeepaardjes in de koffer op Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Rijksoverheid
26-01-2012

De Douane heeft afgelopen zaterdag 21 januari 2012 een reiziger staande gehouden op Schiphol. De reiziger had in haar koffer 2578 dode zeepaardjes verstopt. Het gaat om een 39 jarige vrouw uit Peru.

Ze zat op een vlucht uit Lima en was op doorreis naar Hongkong. Bij controle van haar transferbagage trof de Douane de dode zeepaardjes aan. De vrouw is bij de gate opgewacht en aangehouden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze passagier overgenomen om verder onderzoek te doen in deze zaak.

De vrouw vertelde, dat ze de zeepaardjes op de markt in Lima had gekocht. Het vermoeden bestaat, dat ze gebruikt zouden worden als ingrediënt in Traditionele Chinese Medicijnen (TCM). De vrouw is in verzekering gesteld. Na betaling van een transactie heeft ze haar weg kunnen vervolgen.

zeepaardje Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Stekelige zeepaardje (Hippocampus histrix) van de noordelijke kust van Oost-Timor in OceaniëZeepaardjes zijn een beschermde diersoort en er zijn regels voor de handel. De (commerciële) handel van meer dan 30.000 beschermde soorten planten en dieren wordt gereguleerd met vergunningen en certificaten.

Dat is geregeld in het CITES-verdrag , een internationaal verdrag ondertekend door zo’n 180 landen, waaronder Peru en de EU lidstaten. Wanneer iemand zich niet aan de regels houdt, treden de Douane en de NVWA hiertegen op.

Chinese filosofie

De zeepaardjes zijn hoog aangeschreven en alom geprezen in de Chinese filosofie. Hun waarde wordt verspreid van generatie op generatie via de folklore. Meer dan 20 miljoen zeepaardjes worden gevangen uit het wild elk jaar om de Traditionele Chinese Medicijnenmarkt te voorzien. Mensen in Azië gebruiken zeepaardjes al sinds duizenden jaren als een remedie voor een verscheidenheid van kwalen.

Klinische toepassingen: versterkt de nieren en versterkt de Yang, gebruikt tegen impotentie, urine-incontinentie, piepende ademhaling en verzwakking door ouderdom. Het verlevendigt het bloed, verbetert bloedcirculatie: het wordt gebruikt tegen bloedingen en om een zwelling als gevolg van zweren en steenpuisten te behandelen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.