Bijgewerkt: 22 december 2024

26 Galileo-satellieten rond de aarde voor een beter EU-satellietnavigatiesignaal

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Commissie
28-07-2018

Op 25 juli 2018 zijn van de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana met een Europese Ariane 5-draagraket met succes vier nieuwe Galileo-satellieten gelanceerd. Het wereldwijde satellietnavigatiesysteem van de EU telt nu 26 satellieten en zal zorgen voor een preciezer signaal voor een reeks waardevolle diensten – meldt de Europese Commissie.

Galileo levert sinds december 2016 positie- en tijdsbepalingsdiensten aan ongeveer 400 miljoen gebruikers. Na de lancering van vandaag naderen we de voltooiing van het systeem in 2020, wanneer Galileo volledig operationeel zal zijn. Met zijn recordnauwkeurigheid van 20 centimeter zal Galileo dan het meest precieze satellietnavigatiesysteem ter wereld zijn. De ruimte mag dan veraf zijn, ruimtevaarttechnologie, -data en -diensten zijn niettemin onmisbaar geworden in ons dagelijkse leven, zowel voor opsporings- en reddingsoperaties, geconnecteerde auto's, smartwatches, landbouw als luchtvaartnavigatie. De Europese ruimtevaartindustrie is solide en concurrerend, zorgt voor banen en biedt commerciële mogelijkheden voor ondernemers. Voor de volgende langetermijnbegroting van de EU voor de periode 2021-2027 heeft de Commissie zojuist voorgesteld om alle bestaande en nieuwe ruimtevaartactiviteiten samen te brengen onder de paraplu van één EU-ruimtevaartprogramma van 16 miljard EUR.

Vicevoorzitter van de Commissie Maroš Šefčovič zei: 'Een nieuwe mijlpaal op weg naar de volledige operationaliteit van Galileo in 2020! Ruimtevaart is een nieuw economisch ontginningsterrein aan het worden, aangezien zij zeer nauw verbonden is met een toenemend aantal sectoren en de grondige modernisering van deze sectoren stimuleert. 10 % van het bbp van de EU is in feite afhankelijk van ruimtevaartgerelateerde diensten. Daarom moeten wij streven naar mondiaal leiderschap en strategische autonomie van Europa.'



Elżbieta Bieńkowska, commissaris voor Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf, die aan het hoofd stond van de delegatie van de Europese Commissie naar Kourou (Frans-Guyana), zei: 'Wij mogen zeer trots zijn op onze succesvolle ruimtevaartactiviteiten. Europa is een echte ruimtevaartmogendheid geworden. Vanaf het begin van mijn mandaat had ik duidelijke doelstellingen: de infrastructuur op tijd en binnen het budget ontwikkelen, de eerste diensten leveren en een snelle marktacceptatie waarborgen. Vandaag kunnen wij zeggen dat wij hierin zijn geslaagd. De werkzaamheden en de investeringen zullen niettemin worden voortgezet in het kader van het nieuwe EU-ruimtevaartprogramma.'

Galileo levert momenteel drie soorten op satellietnavigatie gebaseerde diensten:

-Open dienst van Galileo: een kosteloze dienst voor positiebepaling, navigatie en tijdsbepaling. De tijdsbepalingsdienst wordt steeds robuuster, accurater en sneller (in de orde van grootte van nanoseconden) in vergelijking met andere locatiesystemen. Het eCall-systeem, dat sinds 31 maart 2018 voor alle nieuwe auto's in de EU verplicht is, maakt hiervan gebruik om de locatie van het voertuig door te geven aan de noodhulpdiensten.

-Opsporings- en reddingsdienst (SAR) van Galileo: lokalisatie van noodsignalen van een compatibel baken. Bij de start van de initiële diensten van Galileo in december 2016 werd de tijd om iemand te vinden die verloren is op zee of in de bergen teruggebracht van soms vier uur tot ongeveer tien minuten na de activatie van een noodbaken. De nauwkeurigheid van de lokalisatie is verbeterd van tien kilometer zonder Galileo tot minder dan twee kilometer met Galileo. Bovendien zal de dienst vanaf volgend jaar een signaal terugsturen om de persoon in nood ervan op de hoogte te brengen dat het noodsignaal is opgevangen en gelokaliseerd.

-Publiek gereguleerde dienst (PRS) van Galileo: een voor overheden ontworpen versleutelde dienst voor vertrouwelijk gebruik, bijvoorbeeld voor militaire operaties. PRS garandeert een continue dienstverlening, zelfs onder uiterst moeilijke omstandigheden. De dienst is bijzonder robuust, volledig versleuteld en met name gericht op nationale nood- of crisissituaties, bijvoorbeeld bij een terroristische aanslag.

Iedereen die beschikt over een apparaat dat geschikt is voor Galileo, kan de signalen gebruiken voor plaatsbepaling, navigatie en tijdsbepaling. De diensten van Galileo zijn gebaseerd op zeer accurate signalen, maar tijdens de huidige initiële fase zijn zij niet altijd beschikbaar en daarom worden zij gebruikt in combinatie met andere navigatiesystemen, zoals gps. Bij elke toevoeging aan het systeem worden de wereldwijde beschikbaarheid en prestaties van Galileo geleidelijk aan beter. Zodra het systeem 30 satellieten telt, in 2020, zal Galileo volledig operationeel en onafhankelijk zijn, wat betekent dat een positie dan overal en altijd autonoom zal kunnen worden bepaald door enkel Galileo-satellieten te gebruiken. 

Achtergrond. Alle Galileo-satellieten zijn genoemd naar de kinderen, waarvan de tekeningen als winnende tekeningen uit de bus zijn gekomen bij de Galileo-tekenwedstrijd in 2011. De vier satellieten die op 25 juli zijn gelanceerd, zijn genoemd naar Tara uit Slovenië, Samuel uit Slowakije, Anna uit Finland en Ellen uit Zweden. Galileo is een civiel systeem onder civiel beheer dat precieze positie- en tijdsbepaling biedt. Galileo is gericht op het waarborgen van de onafhankelijkheid van Europa van andere satellietnavigatiesystemen alsmede van de strategische autonomie van Europa op het gebied van satellietnavigatie. De autonomie van Europa in deze sector zal de Europese arbeidsmarkt stimuleren, de EU helpen haar rol bij het zorgen voor veiligheid en defensie te vergroten en ondersteuning bieden aan opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie, drones, geautomatiseerde mobiliteit en het internet der dingen.

Andere ruimtevaartactiviteiten van de EU zijn onder meer Copernicus (kosteloze en open aardobservatiegegevens van land, atmosfeer, zee en klimaatverandering alsmede voor crisisbeheersing en beveiliging), Egnos (regionaal satellietnavigatiesysteem) en ruimtebewaking en ‑monitoring (SST). Voor de volgende langetermijnbegroting van de EU voor de periode 2021-2027 heeft de Commissie een EU-ruimtevaartprogramma van 16 miljard EUR voorgesteld dat alle bestaande en nieuwe ruimtevaartactiviteiten omvat, inclusief het handhaven van de autonome toegang van de EU tot de ruimte, het ondersteunen van startende ruimtevaartondernemingen en het ontwikkelen van nieuwe veiligheidscomponenten zoals omgevingsbewustzijn in de ruimte (SSA) en satellietcommunicatie voor de overheid (Govsatcom).


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.