Bijgewerkt: 2 maart 2024

288 darkweb-verkopers gearresteerd bij Europol actie SpecTor

Nieuws -> Politie

Bron: Europol
03-05-2023

In een door Europol gecoördineerde operatie, waarbij negen landen betrokken waren, hebben wetshandhavers beslag gelegd op de illegale darkweb-marktplaats 'Monopoly Market' en 288 verdachten gearresteerd die betrokken waren bij het kopen of verkopen van drugs op het darkweb.

Meer dan 50,8 miljoen euro (53,4 miljoen dollar) in contanten en virtuele valuta, 850 kg drugs en 117 vuurwapens werden in beslag genomen. Onder de in beslag genomen drugs zijn ruim 258 kg amfetaminen, 43 kg cocaïne, 43 kg MDMA en ruim 10 kg LSD- en xtc-pillen.

Deze operatie, codenaam SpecTor, bestond uit een reeks afzonderlijke aanvullende acties in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Polen, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland.

Europol heeft inlichtingenpakketten samengesteld op basis van bewijsmateriaal van de Duitse autoriteiten, die in december 2021 met succes beslag legden op de criminele infrastructuur van de markt van landelijke onderzoeken. De verkopers die werden gearresteerd als gevolg van het politieoptreden tegen Monopoly Market waren ook actief op andere illegale marktplaatsen, waardoor de handel in drugs en illegale goederen op het dark web verder werd belemmerd. Als gevolg hiervan werden 288 verkopers en kopers gearresteerd die zich bezighielden met tienduizenden verkopen van illegale goederen in heel Europa, de Verenigde Staten en Brazilië. Een aantal van deze verdachten werd door Europol als waardevol doelwit beschouwd.De arrestaties vonden plaats in de Verenigde Staten (153), het Verenigd Koninkrijk (55), Duitsland (52), Nederland (10), Oostenrijk (9), Frankrijk (5), Zwitserland (2), Polen (1) en Brazilië (1). Er lopen nog een aantal onderzoeken om meer personen achter darkweb-accounts te identificeren. Nu wetshandhavingsinstanties toegang hebben gekregen tot de uitgebreide koperslijsten van de verkopers, lopen nu ook duizenden klanten over de hele wereld het risico vervolgd te worden.

Illegale marktplaatsen op het dark web. In de aanloop naar deze gecoördineerde operatie hebben de Duitse en Amerikaanse autoriteiten in april 2022 ook 'Hydra' gesloten, de best scorende darkweb-markt met een geschatte omzet van 1,23 miljard euro. in door de Duitse autoriteiten in beslag genomen cryptocurrencies. Wat betreft arrestaties was de operatie zelfs succesvoller dan eerdere operaties met de codenaam DisrupTor (2020) met 179 en Dark HunTor (2021) met 150 arrestaties. Het toont eens te meer aan dat internationale samenwerking tussen politieautoriteiten essentieel is voor de bestrijding van criminaliteit op het Dark Web.

In een reactie op Operatie SpecTor zei de uitvoerend directeur van Europol, Catherine De Bolle: 'Onze coalitie van wetshandhavingsinstanties verspreid over drie continenten bewijst dat we het allemaal beter doen als we samenwerken. Deze operatie geeft een sterk signaal af aan criminelen op het dark web: internationale rechtshandhaving heeft de middelen en het vermogen om u te identificeren en verantwoordelijk te houden voor uw illegale activiteiten, zelfs op het dark web.'

De rol van Europol. Het European Cybercrime Centre van Europol faciliteerde de informatie-uitwisseling in het kader van de Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT), gehost op het hoofdkantoor van Europol in Den Haag, Nederland. Na kruiscontrole van bewijsmateriaal via de Europol-databases, stelden Europol-analisten doelpakketten en gekruiste rapporten op met waardevolle gegevens om leveranciers op het dark web te identificeren. Europol coördineerde ook de internationale rechtshandhaving.

Europol, met hoofdkantoor in Den Haag, Nederland, ondersteunt de 27 EU-lidstaten in hun strijd tegen terrorisme, cybercriminaliteit en andere ernstige en georganiseerde vormen van misdaad. We werken ook samen met veel niet-EU-partnerstaten en internationale organisaties. Van de verschillende dreigingsevaluaties tot het verzamelen van inlichtingen en operationele activiteiten, Europol beschikt over de instrumenten en middelen die het nodig heeft om zijn steentje bij te dragen aan het veiliger maken van Europa.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.