30 procent daling van inbraken in Amstelveen
Nieuws -> PolitieBron: Politie Amsterdam-Amstelland
25-07-2012
Het aantal inbraken steeg vorig jaar landelijk met zeven procent, maar in Amstelveen was er juist een daling. En die ontwikkeling zet door: in de eerste helft van 2012 daalde het aantal inbraken zelfs met maar liefst 30 procent ten opzichte van vorig jaar.
“We zitten ver onder het niveau van 2010 en 2011”, - zegt Rutger Hendriksen, wijkteamchef Amstelveen Noord. Het aantal woninginbraken daalde in Amstelveen van 373 in de eerste helft van 2011, naar 258 in de eerste helft van dit jaar; een afname van ongeveer 30%. Bovendien nam het aantal niet geslaagde pogingen tot inbraak toe ten opzichte van het aantal daadwerkelijke inbraken.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Rutger Hendriksen, wijkteamchef Amstelveen Noord en burgemeester Jan van Zanen tijdens een presentatie op het politiebureau in Amstelveen
Burgemeester Van Zanen: “De cijfers zijn bemoedigend. De intensieve samenwerking tussen gemeente en politie in combinatie met de diverse maatregelen werpen zijn vruchten af.Extra inzet blijft de komende tijd echter wel noodzakelijk, gezien de fluctuaties in cijfers.”
Aanleiding voor de daling is de aanhouding van een paar daders die zeer actief waren in de regio. Hendriksen: “Direct na hun aanhouding nam het aantal inbraken af. We vermoeden dat zij gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor wel 150 inbraken.” De aanhoudingen zijn het resultaat van een sterkere focus op het voorkomen van woninginbraken.
Sinds 2010 geven politie, gemeente en openbaar ministerie prioriteit aan de aanpak van woninginbraken, met een mix van maatregelen op het gebied van preventie, toezicht en opsporing. Bijvoorbeeld door extra te surveilleren in de buurt van een woning waar is ingebroken. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt namelijk dat de kans op herhalingsinbraken in de nabije omgeving groot is.
De politie heeft een speciaal team van rechercheurs vrijgemaakt om woninginbraken te bestrijden en de gemeente huurt vier beveiligers in, die zeven dagen per week samen met politieagenten surveilleren. Ze vragen buurtbewoners om informatie en geven preventieadviezen. Daarnaast stelt de gemeente een warmtecamera beschikbaar aan de politie. Daarmee zijn verdachten en hun sporen ook ‘s nachts zichtbaar.
Preventietips Bewoners kunnen zelf ook veel doen om inbraken te voorkomen. Een aantal preventietips:
- Vraag voor de beveiliging een maatwerkadvies bij een Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW)-bedrijf in de buurt, te vinden op internet. De aanpassingen voor de beveiliging worden door het bedrijf uitgevoerd. De kans dat een inbreker daarna alsnog toeslaat, daalt met maar liefst negentig procent.
- Bel 112 bij het zien van verdachte personen in en rond een woning. De politie kan dan zo snel mogelijk reageren om verdachten op heterdaad aan te houden.
- Kijk op de site van de gemeente voor subsidiemogelijkheden voor maatregelen ter voorkoming van inbraken, zoals verlichting van achterpaden bij woningen.
- Markeer kostbare spullen; behalve dat het afschrikkend werkt op dieven, zijn de goederen na diefstal te herleiden naar de aangever. Op de politiebureaus zijn graveersets te leen.