300 vrouwen hebben zich aangemeld voor de Topvrouwendatabase
Nieuws -> InformatiefBron: Rijksoverheid
05-03-2015
De oproep van minister Jet Bussemaker en Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, om potentiele vrouwelijke kandidaten voor een hoge bestuursfunctie aan te melden is succesvol. Dat blijkt uit de bijna 300 topvrouwen die afgelopen weken werden aangemeld vanuit de verschillende boardrooms van Nederland. Het gaat daarbij om vrouwen die geschikt zijn voor een functie in het bestuur bij een groot bedrijf.
(Bron Rijksoverheid - 2014)
Jet Bussemaker, (PvdA) minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Om het aantal benoemingen van topvrouwen te versnellen ontvingen de bijna 700 commissarissen een brief van Bussemaker en De Boer. Hierin stond een oproep om actief op zoek te gaan naar vrouwen en daarbij vooral niet alleen in eigen kring te blijven kijken. Minister Bussemaker is tevreden over het aantal potentiele kandidaten voor de database www.topvrouwen.nl : “Er werken genoeg mannen in de top van het bedrijfsleven. Deze lijst maakt direct een einde aan het excuus dat er niet genoeg vrouwen zouden zijn. Met zo’n 150 bestuurswisselingen per jaar en een lijst van nu al 300 topvrouwen moeten ze er in de boardrooms van Nederland wel uit kunnen komen, zou je denken,” aldus minister Bussemaker.
Bussemaker: het is 5 voor 12
De meeste bedrijven voldoen op dit moment niet aan het Nederlandse streefcijfer van 30 procent vrouwelijke bestuurders. Het aandeel vrouwen stijgt weliswaar mondjesmaat, maar schommelt nu nog rond de 10 procent. Het aandeel vrouwen in de raden van bestuur van bedrijven nam vorig jaar met 1,5 procentpunt toe tot 8,9 procent. Het aandeel vrouwelijke commissarissen groeide met 1,4 procentpunt naar 11,2 procent. De Wet bestuur en toezicht loopt per 1 januari 2016 af. Daarin staat nu dat de raden van commissarissen en raden van bestuur voor 30 procent moeten bestaan uit vrouwen. Daarbij geldt het principe; pas toe, of leg uit. Met dit lage tempo haalt Nederland de gewenste 30 procent pas in 2028, dit bleek uit eerder onderzoek.
Eerder liet Bussemaker weten geen voorstander te zijn van invoering van een quotum. “Het is vijf voor twaalf. Als er in het bedrijfsleven niets verandert, zal ook in Nederland de politieke druk toenemen om met een verplichting te komen. Er moeten nu echt noemenswaardige stappen worden gezet." Voorzitter Hans de Boer: “Ik zie niets in dreigen, maar er alleen maar over praten en met papier wapperen brengt ons ook nergens: je moet gewoon in actie komen als je iets wilt bereiken. Dus dat doen we ook.”