Bijgewerkt: 26 april 2024

3.000 oranje tompouces voor de verzorgingshuizen in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Stichting Amstelveen Oranje
02-04-2022

Al vele jaren trakteert Stichting Amstelveen Oranje de bewoners van verzorgingscentra en verpleeghuizen met Koningsdag op tompouces. Dit jaar heeft de stichting gekozen voor tompouces van een lokale bakker. Maar voordat er gekozen werd welke bakker deze 3.000 tompouces mag gaan maken is er eerst door het bestuur (met alle liefde) blind voorgeproefd. Verschillende banketbakkerijen hebben hun oranje tompouces voor deze gelegenheid aangeboden om te proeven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het traditionele oranje tompouce met oranjebitter maakt de Koningsdag van 2022 compleet


Fijnproeverij. Tijdens een van de vergaderingen van het bestuur van Amstelveen Oranje is door de leden een heuse proeverij gehouden. De tompoezen zijn beoordeeld op kleur, smaak, vulling en geur. 'Ook moeten de tompouces goed te vervoeren zijn'- zo stelt één van de bestuursleden. De winnaar van dit jaar is Bakkerij Vooges (Brink). 'Waarbij aangemerkt dat alle bakkers een uitzonderlijk product hebben voorgeschoteld' - zo concludeerden de bestuursleden van de stichting. Bakkerij Vooges gaat dit jaar dus alle oranje tompouces voor de verzorgings- en verpleeghuizen verzorgen.

Koningsdag (sinds 2014), eerder Prinsessedag (1885-1890) en Koninginnedag (1891-2013), is een nationale feestdag in het Koninkrijk der Nederlanden ter ere van het staatshoofd. In alle delen van het koninkrijk geldt dit voor de meeste werknemers als vrije dag en wordt het gevierd met verschillende festiviteiten, waaronder de vrijmarkten, festivals en het dragen van oranje kleding. Traditioneel brengt de vorst op deze dag ook een ceremonieel bezoek aan een of meer gemeenten van het land.

Vanaf koningin Wilhelmina (1891) tot en met koningin Beatrix (2013) heette de dag Koninginnedag. 2013 was het laatste jaar, waarin de feestdag op 30 april gevierd werd als Koninginnedag. Tegelijkertijd deed koningin Beatrix afstand van de troon. Sinds 2014 heet de dag Koningsdag en wordt deze gevierd op 27 april. Op woensdag 27 april 2022 zal de koninklijke familie de Koningsdag in Maastricht gaan vieren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.