Bijgewerkt: 22 januari 2025

34,5 miljoen euro subsidie voor duurzaam transportprojecten

Nieuws -> Informatief

Bron: Ministerie Infrastructuur en Waterstaat
30-12-2019

Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) trekt 34,5 miljoen euro uit voor transportprojecten die goed zijn voor klimaat en luchtkwaliteit. Met deze subsidie komen Nederlandse transportinnovaties die nog niet op de markt zijn, maar wel zeer kansrijk zijn, versneld van de grond. Ook de betrokken bedrijven (47 miljoen euro) en de EU (5,9 miljoen) dragen bij. De totale investering komt daarmee op ruim 87 miljoen euro, verdeeld over 43 projecten in heel Nederland. Het gaat vooral om machines en voertuigen die draaien op waterstof of op batterijen, en om laadinfrastructuur. Nog in 2020 worden de eerste projecten gerealiseerd.

Goed voor klimaat én bedrijfsleven. Verantwoordelijk minister Stientje Van Veldhoven: 'Minder CO2 en stikstof, én kansen voor  bedrijven. De innovatie van nu is het exportproduct van morgen. Het is mooi om te zien wat voor mooie projecten met deze subsidie worden ontwikkeld. Deze innovaties zijn interessant voor Nederland, maar ook andere landen worstelen met luchtkwaliteit en het schoner maken van bouw en verkeer.'

Zware bouwvoertuigen zonder uitlaatgassen in de stad. Een van de projecten is van transportbedrijf Vlot Logistics uit Rotterdam, gespecialiseerd in zeer zwaar en groot transport. Dat bouwt met de subsidie een zware kraanwagen en oplegger om stenen te vervoeren. Eigenaar Rokus Vlot: 'Voor deze voertuigen met een gewicht tot maximaal 50 ton, waarmee we overal tussen de huizen rijden, is geen duurzaam alternatief op de markt. Iedereen zegt dat het niet kan om dit soort voertuigen uitstootvrij te maken. Veel te duur en ingewikkeld. Maar we staan in de startblokken en gaan het gewoon doen.' Bijzonder aan het project is dat er ook mobiele snelladers bij zitten. Daarmee kunnen de kraan- en stenenwagens hun batterij opladen tijdens het laden en lossen, waardoor ze ondanks hun gewicht een grote actieradius hebben. De eerste omgebouwde wagens die dus zowel tijdens het werk als tijdens het rijden geen uitlaatgassen uitstoten, komen in 2020 op de weg.

Foto Amstelveen
(Foto Arenda Oomen - 2018)

drs. Stientje van Veldhoven-van der Meer (D66) staatssecretaris van het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat


Veegwagentjes op waterstof in de winkelstraat. Een ander project wordt door de Holthausen Groep uit Hoogezand uitgevoerd. Dit bedrijf bouwt emissieloze veegwagens, kleine- voor in winkelcentra en grotere voor straatreiniging. Afnemers kunnen kiezen tussen waterstof of batterij-elektrisch. Bijzonder is dat er ook een variant is met een kleine kunststoftank met waterstof erin die je makkelijk omwisselt voor een volle als hij leeg is. Ze hoeven dus niet te tanken. Deze veegwagens zijn daarmee niet alleen schoon en stil, maar hebben ook een laag gewicht en zijn onbeperkt inzetbaar. Begin 2021 vegen de eerste exemplaren straten schoon in Rotterdam en Groningen. Dit soort machines met verwisselbare waterstoftank is nu nog nergens verkrijgbaar.

Projecten van bedrijven in Nederland. Met de 87 miljoen euro gaan 43 projecten van start. De helft daarvan gaat batterij-elektrische innovaties, iets minder dan de helft om waterstofinnovaties en een klein deel naar toepassing van hernieuwbare biobrandstof. Schepen op waterstof, uitstootvrije bouwmachines, schone boodschappen bezorgwagens, diverse soorten bussen en swapbare accu’s voor pizza bezorgscooters; het zijn enkele voorbeelden van de 43 projecten. Ook wordt van het geld nieuwe laadinfrastructuur gerealiseerd. Bijvoorbeeld zeven nieuwe waterstoftankstations, in Roosendaal, Utrecht, Nieuwegein, Amsterdam, Dordrecht, Barneveld en Den Helder.



2017: Tankstations, betonmixers en vrachtwagens. In 2017 is een eerdere subsidieronde geweest. Die leverde 33 projecten op, met een totale investering van 76 miljoen euro. Met dat geld zijn onder andere de eerste waterstoftankstations gerealiseerd, is een elektrische betonmixer ontwikkeld, rijden schone vrachtwagens rond die supermarkten bevoorraden en is een systeem ontwikkeld waarmee pakketbezorging in Rotterdam uitstootvrij plaatsvindt.

Klimaatakkoord in uitvoering. Het kabinet wil de CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd hebben ten opzichte van 1990. Het transport is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de CO2-uitstoot. In het klimaatakkoord staan tal van afspraken om deze uitstoot terug te dringen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar biedt ook kansen voor Nederlandse bedrijven. Bekijk hier alle projecten die van start gaan en lees alles over de subsidieregeling Demonstratie klimaattechnologie en -innovatie (DKTI). Kijk voor meer nieuws ook op www.nieuwsienw.nl

Waterstofbrandstof is een nul-emissie brandstof verbrand met zuurstof. Het kan worden gebruikt in brandstofcellen of verbrandingsmotoren. Het is begonnen te worden gebruikt in commerciële brandstofcelvoertuigen zoals personenauto's en wordt al vele jaren in brandstofcelbussen gebruikt. Het wordt ook gebruikt als brandstof voor voortstuwing van ruimtevaartuigen. Vanaf 2018 wordt de meerderheid van waterstof (∼95%) geproduceerd uit fossiele brandstoffen door stoomreforming of gedeeltelijke oxidatie van methaan en kolenvergassing met slechts een kleine hoeveelheid via andere routes, zoals biomassavergassing of elektrolyse van water.Omdat zuivere waterstof niet op natuurlijke wijze in grote hoeveelheden op aarde voorkomt, vereist het meestal een primaire energie-input om op industriële schaal te produceren. Waterstofbrandstof kan worden geproduceerd uit methaan of door elektrolyse van water.

Waterstofgas werd voor het eerst kunstmatig geproduceerd in de vroege 16de eeuw door de reactie van zuren op metalen. In 1766 - 81 was Henry Cavendish de eerste die erkende dat waterstofgas een afzonderlijke substantie was en dat het water produceert wanneer het wordt verbrand, de eigenschap waarvoor het later werd genoemd: in het Grieks (υδρογόνο) betekent hydrogeen 'watervormer'.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.