Bijgewerkt: 25 december 2024

38 miljoen euro voor 152 talentvolle wetenschappelijke onderzoekers

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
29-07-2014

152 veelbelovende onderzoekers kunnen de komende jaren hun onderzoeksplan realiseren dankzij een Veni van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Een Veni-financiering bedraagt maximaal 250.000 euro en is één van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te bevorderen, beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De wetenschappers doen onderzoek naar een breed scala aan onderwerpen, van het effect van activiteit van een zenuw op piekeren, tot de ontwikkeling van het heelal en de genetische code van gifslangen.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2014)

Sander Dekker, (VVD) staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Veni-onderzoekers zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleren NWO en het ministerie van OCW nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. Veni biedt onderzoekers een belangrijke stap in hun wetenschappelijke carrière. Zij gebruiken de Veni-toekenning hoofdzakelijk als salaris tijdens de onderzoeksperiode van drie jaar en schaffen specifieke apparatuur aan als dat nodig is. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: “Met deze beurs kunnen jonge, veelbelovende onderzoekers een vliegende start maken met hun wetenschappelijke carrière. Het is van groot belang dat zij zich de komende jaren volledig kunnen richten op hun onderzoek.”

Veni maakt onderdeel uit van NWO’s Vernieuwingsimpuls; Veni, Vidi en Vici, gericht op de verschillende carrièrefasen van wetenschappers. De Veni’s van 2014 vertegenwoordigen veel verschillende wetenschappelijke disciplines. Een groot deel van de onderzoeken sluit direct aan bij actuele maatschappelijke vraagstukken. Zo onderzoeken Veni’s hoe digitale handtekeningen minder makkelijk vervalst kunnen worden, de rol van kleine trillinkjes bij epilepsieaanvallen, oorzaken van sociale isolatie, het belang van ritme bij taalontwikkeling en evolutie van antibioticaresistentie. In de alfabetische lijst vindt u alle 152 Veni-onderzoekers en korte samenvattingen van de onderzoeksprojecten.

Veel Veni-aanvragen

1086 onderzoekers dienden een aanvraag in, waarvan uiteindelijk 152 een Veni ontvangen. Dat komt neer op een toekenningspercentage van 14%. Van de 1086 aanvragen werden 594 (54,7%) voorstellen door mannen en 492 (45,3%) door vrouwen ingediend. NWO is voorstander van meer vrouwen in de wetenschap. Dit jaar zijn er 65 vrouwelijke Veni’s en de honoreringskans voor vrouwen is daarmee 13,2%, tegenover 14,6% voor mannen. Het verschil in honoreringskans tussen vrouwen en mannen is ten opzichte van vorig jaar wat kleiner geworden.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van 625 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en te financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

Gaius Julius Caesar, (13 juli ± 100 v.Chr. - 15 maart 44 v.Chr.) dictator van de Romeinse Republiek in de regeringsperiode tussen oktober 49 BC - 15 maart 44 BC. Marmeren buste van Julius Caesar in het Museo Archeologico Nazionale in Napels, Italië


Veni, vidi, vici?

'Veni, vidi, vici '(Klassiek Latijn: [we ː ni ː wi ː di ː wi ː ki ː]; Kerkelijk Latijn: [vɛni vidi vitʃi];" Ik kwam, ik zag, ik overwon') is een Latijnse uitdrukking. De populaire gebruik verluidt afkomstig uit een brief die Julius Caesar schreef aan de Romeinse senaat rond 46 voor Christus, in de stad van Zela (nu in Tokat, Turkije en staat bekend als Zile), na het behalen van de overwinning in zijn korte oorlog tegen Pharnaces II van Pontus. De uitdrukking wordt gebruikt om te verwijzen naar een snelle, afdoende overwinning.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.