Bijgewerkt: 1 november 2024

3D-printen in Haarlem

Nieuws -> Technologie

Bron: 3DSVP / Wikipedia
10-12-2012

3DSVP, een nieuw bedrijf van de Haarlemse Hanneke van Pampus en Norman van Beek, legt zich toe op de techniek van de toekomst: 3D-printen. Via de website die sinds september 2012 online is, kun je gadgets, interieurartikelen en juwelen helemaal naar eigen smaak laten printen. En vanaf januari 2013 is 3DSVP te vinden in het gezellige mini-warenhuis Meneer Paprika in de Koningstraat te Haarlem.

Hoe werkt het? Je kunt een eigen ontwerp maken, maar er is ook volop keuze uit bestaande ontwerpen, waar je je eigen naam, of als cadeau, de naam van een vriend(in) op/in kunt zetten. Heb je een eigen ontwerp in gedachte, kijk dan onder 'Design Your Own' en teken je ontwerp op het formulier, dat je kan uitprinten.

Als je klaar bent, upload je het op de website, dat wordt vertaald naar een 3D bestand, daarna wordt het geprint. Na ongeveer 24 uur is jouw eigen, unieke object klaar. Er zijn veel spullen die je persoonlijk kunt maken door je eigen tekst toe te voegen.

Telefoonhoesjes bijvoorbeeld, een mooie ring, of een houder voor visitekaartjes. Ondernemer Van Pampus: ,,Met de 3D Printing technieken bieden we iedereen de kans om een product (persoonlijk) te maken, de materialen en kleuren zelf te kiezen en eventueel tekst toe te voegen. Precies zoals je het wilt hebben.''



Het materiaal, waarin 3DSVP de producten aanbiedt, is met name Polyamyde (PA2200), een nylonachtige kunststof. Behoren zilveren, of gouden juwelen ook tot de mogelijkheden? Van Beek: ,,Jazeker. Je kunt de meeste sieraden ook in zilver, RVS of met een echt gouden laagje bestellen. Nadat het sieraad is geprint in RVS krijgt het een goudbad.''

3DSVP heeft een ruime keuze aan producten en wil aan iedereen laten zien, hoe leuk en gemakkelijk het is om een product persoonlijk te maken. Van Pampus "Kom vanaf januari kijken bij Meneer Paprika in Haarlem naar onze spullen en naar hoe een echte 3D Printer werkt." Zo kan 3DSVP de techniek toelichten maar vooral ook mensen helpen die hun eigen eigen product op maat willen bestellen. Je eigen ontwerp IPhone of IPad hoes bijvoorbeeld.

3D Printing raakt steeds bekender. De vormen, waarin geprint kan worden bieden oplossingen die voorheen ondenkbaar waren. De materiaalkeuze ontwikkelt zich ook voortdurend. Van experimenten met chocolade en keramiek aan de ene kant zijn er de staal-, titaan- en RVS- en zelfs 14 krt goud- printers aan de andere kant.

Dat 3D printtechniek de toekomst heeft, bleek al eerder bijvoorbeeld uit de enorme successen die ermee worden geboekt in de medische wereld en automotive industrie. Van prothesen in staal tot delen van vliegtuigen: alles kan gemaakt worden door middel van 3D printing. 3DSVP vertaalt die techniek naar de consument.

Mocht je verder willen gaan dan de mogelijkheden die je op de website van 3DSVP.com vindt, neem dan contact met op met Studio Van Pampus, dit kan via de website 3DStudioVanPampus.com.

3D printing?

Additieve productie, of 3D-printen is een proces van het maken van driedimensionale vaste voorwerpen uit een digitaal model. 3D printing gebeurt via additieve processen, waarin een object wordt gemaakt van opeenvolgende lagen van kunststof materiaal.

3D printing is verschilt van traditionele bewerkingstechnieken (subtractief processen) die meestal gebaseerd zijn op de verwijdering van materiaal zoals door snijden en boren.

Vroege voorbeelden van 3D printen vonden plaats in de jaren 1980, maar toen waren de printers erg groot, duur en zeer beperkt in wat ze konden produceren.

Het gebruik van additieve productie neemt virtuele ontwerpen van computer aided design (CAD), of animatie modelling software, transformeert ze in dunne, virtuele, horizontale doorsneden en maakt vervolgens opeenvolgende lagen tot het model is voltooid. Het is een WYSIWYG (What you see is what you get, of in het Nederlands: wat je ziet, is wat je krijgt) proces, waarbij het virtuele model en de fysieke model zijn vrijwel identiek.

Het RepRap Project

Het RepRap project is een initiatief om een goedkope 3D-printer maken, die de meeste van zijn eigen componenten kan ontwikkelen en printen. RepRap (kort voor het repliceren van een snelle Prototyper) maakt gebruik van een variant van Fused Deposition modellering, een additief fabricage techniek. Alle open source ontwerpen worden vrijgegeven onder een vrije software licentie, de GNU General Public License.

3D printing in Aalsmeer

Drukkerij Cocu in Aalsmeer heeft ook een 3D print service. De 24-bits kleurenprint technologie produceert kleurenmodellen die het originele ontwerp in veel kleuren weergeeft.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.