Bijgewerkt: 5 december 2022

4 op de 10 ondernemers slachtoffer criminaliteit

Nieuws -> Informatief

Bron: ING
24-08-2011

De detailhandel, transport en horeca zijn het meest gevoelig voor criminaliteit. Vier op de tien ondernemers hebben de afgelopen 12 maanden met criminaliteit te maken gehad. Bij detailhandel is dat bijna zeven op de tien (68%), bij transport zes op de tien en bij de horeca 55%.

Het meest komt diefstal voor (62%) gevolgd door vandalisme en computercriminaliteit. Bij de ondernemers die met diefstal te maken kregen, werd gemiddeld drie keer in een jaar tijd ingebroken. Dit blijkt uit onderzoek van De Zaak in samenwerking met ING Economisch Bureau.

Ruim zes op de tien ondernemers vinden dat de criminaliteit is toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Een derde denkt dat het gelijk is gebleven. De ondernemers zijn niet tevreden over de inspanningen van de overheid om criminaliteit tegen te gaan. Ze geven de overheid gemiddeld het rapportcijfer 5,2 voor criminaliteitspreventie.

In het zuiden van Nederland zijn de ondernemers het meest negatief. Daar duikt het cijfer onder de 5. Daar zijn meer ondernemers slachtoffer van criminaliteit en de schade is hoger. Ondernemers in het zuiden scoren tegelijkertijd het slechtst op het gebied van beveiliging van het pand en op cameratoezicht. Hier is nog winst te boeken.

numeriek toets Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Ongeveer een op de zes ondernemingen heeft te maken gehad met computercriminaliteit


Kosten van criminaliteit

Bij diefstal is de waarde van de gestolen goederen in de helft van de gevallen hooguit 1000 euro. Bij een op de zes diefstallen bedraagt de schade meer dan 1000 euro. In 20% van de gevallen wijst de ondernemer het eigen personeel aan als dader.

Gemiddeld geven de slachtoffers van criminaliteit jaarlijks 2000 euro uit aan preventieve maatregelen. Een op de zes geeft er opvallend genoeg geen enkele euro aan uit. De helft van de slachtoffers van diefstal heeft cameratoezicht. Het trainen van personeel of het inhuren van een beveiligingsbedrijf wordt aanmerkelijk minder ingezet.

Opkomst computercriminaliteit

Ongeveer een op de zes ondernemingen heeft te maken gehad met computercriminaliteit. Bij de kleinste bedrijven – tot vijf medewerkers - zijn er onder de slachtoffers van criminaliteit meer ondernemers (38%) die last hebben gehad van computercriminaliteit dan bij bedrijven met vijf of meer medewerkers (31%). Computercriminaliteit is goed voor een kwart van de schade die ondernemers hebben opgelopen en tweederde denkt dat deze schade de komende twaalf maanden sneller zal stijgen dan de schade die wordt opgelopen door andere vormen van criminaliteit.

Leon van Diepen manager Beheer & Services bij ING Nederland: “Goede beveiliging is essentieel om schade te voorkomen. Denk hierbij aan het gebruik van de nieuwste versie van besturingssysteem en browser, up-to-date beveiligingssoftware zoals een firewall en anti-virus pakket. Laat je beveiligingssysteem toetsen door een deskundig bedrijf. Voor het dagelijks gebruik: open geen links of bestanden die van onbekende afzenders komen, wees alert op onvoorziene meldingen of wijzigingen in een proces tijdens bijvoorbeeld internet bankieren.”

Tips van ondernemers

-Kijk eens naar je zaak door de ogen van een crimineel;

-Werk samen met ondernemers in de buurt om maatregelen te bedenken en uit te voeren;

-Teken pas een contract met een bedrijf, als je de vertegenwoordiger in persoon hebt ontmoet;

-Ban cashgeld zoveel mogelijk uit en communiceer dat;

-Goed wachtwoord- en inlogbeheer. Ga uit van het slechtste in de mens op dit gebied. Lees het volledige onderzoek (pdf)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.