Bijgewerkt: 25 juli 2024

400 culturele instellingen dromen de zalen alweer vol

Nieuws -> Schouwburg

Bron: Schouwburg Amstelveen
30-01-2021

Artiesten en theaters in Nederland dromen van volle zalen en vragen het publiek om met hen mee te dromen. Deze week is de landelijke campagne De Belofte, in de vorm van een kunstwerk, van start gegaan op droom-mee.nl. Schouwburg Amstelveen doet mee aan deze actie, ‘want ook wij zien ons publiek graag weer genieten van een prachtige voorstelling!’.

Cadeau voor iedereen die van theater houdt. Het kunstwerk, bestaande uit de column De Belofte van Jan Beuving en een video, gaat over de belofte van een lege zaal, waarin de magie van wat straks weer kan en mag sluimert. De 400 theaters, podia, festivals en producenten kijken reikhalzend uit naar dat moment. Simone Kleinsma, Jaap van Zweden, Hans van Manen en talloze andere grote namen uit de podiumkunst hebben de handen ineen geslagen om in deze zware tijden een boodschap van hoop uit te dragen.

Droom mee en win kaarten. De sector belooft alvast 400 kaarten voor de bezoekers te reserveren. Als straks de deuren weer helemaal open gaan, maakt het publiek kans om 2 kaarten voor een voorstelling of concert te winnen. In een volle zaal, waarmee de belofte werkelijkheid wordt. Kijk voor de column, de video en de winactie op droom-mee.nl.‘Acteren is spelen met rook’, zei de grote acteur Han Bentz van de Berg ooit. En daarom is elke theatervoorstelling uniek: zodra het vervlogen is, komt dezelfde rook nooit meer terug. Geen applaus is ooit hetzelfde. Geen lach is gelijk. De zin die elke avond dezelfde woorden bevat, wordt geen twee keer eender uitgesproken. Nog nooit hebben twee noten precies even hard geklonken. De rook kringelt altijd anders.

Precies dat maakt een lege zaal zo magisch. Want kijk naar een lege zaal, en je droomt haar vol. Een lege zaal herbergt, net als een leeg voetbalveld, een belofte. De geur van een lege zaal is de geur van de toekomst. Je hoeft maar te wachten, en er komt iets moois.

Het afgelopen jaar waren onze zalen, noodgedwongen, leger dan ooit. En toch. Toch was het jaar van de kunst. We herinneren ons allemaal de balkons waarop de Italianen Verdi zongen. Het we-zullen-doorgaan dat in Nederland aangeheven werd. Juist de kunst, die in de theaters zo weinig ruimte kreeg, heeft buiten de theaters ruimte gegeven. In huizen, in hoofden, in harten.

Onze deuren zijn al maanden op slot, of hoogstens op een kiertje geopend. De zalen zwijgen. Maar hoe langer een zaal leeg staat, hoe groter de belofte wordt die in haar woont. Straks, als we weer mogen, dan wordt alles ingelost. Hier wordt straks de kunst gemaakt die ons door de volgende crisis heen zal helpen. De zalen zijn nu misschien leeg, maar wel belofte-vol.

Wij zijn klaar om te spelen. Wij wachten – met u – op de rook. (Tekst: Jan Beuving)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.