Bijgewerkt: 21 februari 2024

400000 pogingen tot oplichting bij ouderen

Nieuws -> Informatief

Bron: Nationaal fonds ouderenhulp
02-03-2006

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 125.000 pogingen ondernomen om 60-plussers aan de deur op te lichten, wat in een vijfde van de gevallen ook daadwerkelijk lukt. Via de telefoon proberen oplichters dit ook nog eens bij ongeveer250.000 ouderen, bij 1 op de 40 ouderen is de poging succesvol. Slechts 12% doet hiervan aangifte bij de politie. 

Dit blijkt uit onderzoek dat het Nationaal Fonds Ouderenhulp liet uitvoeren door onderzoeksbureau Motivaction. 'Uit de media bleek al langer dat oplichting bij ouderen een groeiend probleem is, de omvang kwam echter niet naar voren uit de bestaande cijfers,' aldus Jan Romme, directeur van het Nationaal Fonds Ouderenhulp. 'Dit komt omdat slechts een heel klein deel van de ouderen aangifte doet bij de  politie.' Een kwart van de ondervraagden vindt aangifte doen niet de moeite waard, 10% gaf aan te verwachten dat de politie toch niets met deze aangiftes doet. Bijna 25% van de ouderen vertelt het zelfs aan niemand.

Oplichters maken steeds vaker deel uit van goed georganiseerde bendes die zich o.a. uitgeven als keurige politieagenten, verkopers, klusjesmannen, meteropnemers, tot zelfs zwangere vrouwen die een glaasje water nodig hebben. Een kwart van de ouderen blijkt bang te zijn om de deur open te doen voor iemand die ze niet kennen of verwachten, bijna 20 % doet de deur helemaal niet open voor een onbekende.

Om de veiligheid van ouderen te vergroten en oplichting een halt toe te roepen gaat het Nationaal Fonds Ouderenhulp in samenwerking met Homesafety van Essent een doeltreffende oplossing aanbieden die oplichting tegen gaat. Deze dienst wordt in juni tijdens een congres over oplichting gelanceerd.

Voor de kosten verbonden aan deze dienst, zoekt het Nationaal Fonds Ouderenhulp nog een oplossing zodat ook minder draagkrachtige ouderen er gebruik van kunnen maken. Hierbij kunnen ook gemeentes een belangrijke rol spelen. Daarnaast acht Ouderenhulp het van groot belang dat ouderen snel betere voorlichting

krijgen en zo bewust worden van de gevaren rondom oplichting. Zo blijkt dat bijna 40% van de ouderen overdag de deur niet op slot doet. Om oplichting te voorkomen moeten ouderen volgens het Nationaal Fonds Ouderenhulp steeds op vier punten letten.

- Doe altijd de deur op slot - ook overdag!

- Doe altijd de deur open met de ketting erop.

- Vraag om een identificatiebewijs en controleer dit indien mogelijk bij de instantie,

laat degene achter een gesloten voordeur wachten.

- Vraag of degene terug komt als een bekend iemand aanwezig is.

Website: OuderenhulpAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.