Bijgewerkt: 15 juni 2024

409 gevechtsverslagen uit 1940 online

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/Defensie
06-11-2017

De gevechtsverslagen van de Meidagen 1940 zijn vanaf 6 november 2017 digitaal te raadplegen op www.archieven.nl. Het gaat om een grote collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). 10 mei 1940: Duitsland valt Nederland aan. Door het hele land wordt gestreden tegen het Duitse leger, dat van alle kanten oprukt. Naar de 5 dagen durende strijd die volgde wordt nog steeds onderzoek gedaan. Er is veel belangstelling van particulieren voor het lot van familieleden die vochten, of wat er gebeurde in de eigen omgeving.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017 Bron: Jaren van verduistering)

Op 7 september 1940 stortte een Duitse Heinkel-111 bommenwerper neer op de Henegouwselaan in Amstelveen (Nieuwer-Amstel). Aan het einde van de Janselaan (nu de Sportlaan) stond een Flieger Abwehr Kanone (FLAK) - geschutstoren met een luchtafweer kanon met zoeklichten van de Duitsers en ze schoten per vergissing hun eigen uit Engeland terugkerende vliegtuig neer. In een van de huizen woonde de familie Schrameyer, man vrouw en 10 kinderen. De vrouw en vijf kinderen vonden de dood


Grote collectie. De Krijgsgeschiedkundige Sectie begon al in juli 1940 met het verzamelen van bronnen over de strijd. Officieren werd gevraagd, waar nodig uit het geheugen, verslag te doen van door hen geleide operaties. Onderofficieren en soldaten moesten hun ervaringen op papier zetten. Verslagen en rapporten werden tot enkele jaren na de bezetting ingeleverd.

Het resulteerde in collectie 409 Gevechtsverslagen en -rapporten mei 1940, bestaande uit meer dan 3.500 stukken. De Krijgsgeschiedkundige Sectie schreef aan de hand van de gevechtsverslagen ook de 18-delige serie De strijd op Nederlands grondgebied tijdens de Wereldoorlog II. Naast collectie 409 zette het NIMH ook deze zogenoemde Groene Serie online.

Op Facebook besteedt het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) deze maand extra aandacht aan de Meidagen 1940. Zo leggen militair-historici in filmpjes uit, hoe onder meer de gevechten bij Ypenburg en in Dordrecht verliepen. Beeldmateriaal is te vinden in de beeldbank van het NIMH.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.