Bijgewerkt: 18 januari 2025

50 % meer ongevallen op rotondes in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
13-01-2025


raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Verkeer schrijft erover op zijn weblog



In 2024 vonden in Amstelveen regelmatig ongevallen plaats op rotondes, waarbij vaak ook fietsers betrokken waren. Het aantal ongevallen, met en zonder letsel, op de Amstelveens rotondes steeg in 2024 met bijna 50 % ten opzichte van 2023.

Verschillen in snelheid. Deze stijging lijkt niet te liggen aan de infrastructuur van de rotondes, want die is in 2024 niet veranderd. Wel is de situatie op de fietspaden de afgelopen jaren sterk veranderd. Door elektrische fietsen als fatbikes, lees HIER, groeien ook de verschillen in snelheid. Dat maakt het voor automobilisten, maar ook voor fietsers onderling, steeds lastiger om op elkaar te anticiperen.

30 ongevallen in 2024. In 2024 telden wij ongeveer 30 ongevallen op rotondes met en zonder letsel waarbij voetgangers of (brom)fietsers betrokken waren op een totaal van 619 geregistreerde ongevallen in heel Amstelveen. In 2023 was dit rond de 22 tegenover 442 totaal. Een deel van de stijging is te verklaren door een betere registratie, maar ook door de veranderende mobiliteit.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Wethouder Herbert Raat met Ben Westendorp, voorzitter van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Amstelveen tijdens de schouw bij de rotonde Beneluxbaan/Zonnestein in november 2022

Welk verschil. Hoewel de rotonde van alle type kruispunten de veiligste is, zijn er nog genoeg vragen over óf en hoe die veiligheid vergroot kan worden. Kan het ontwerp van de rotonde het zicht voor afslaande automobilisten op rechtdoor gaande fietsers verbeteren? Welk verschil maakt een eenrichtingsfietspad ten opzichte van een fietspad met twee richtingen?

Gemeente aangemeld. In 2025 start de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) een grootschalig landelijk onderzoek naar de veiligheid van kwetsbare verkeerdeelnemers op rotondes en hoe het ontwerp hieraan bijdraagt, lees HIER. Wij hebben ons als gemeente aangemeld om mee te doen aan dit onderzoek. Er is door hen toegezegd dat ze één à twee Amstelveense rotondes meenemen.

Nooit een ronde driekwart. Ons beleid bij rotondes is tot op heden altijd geweest dat we fietspaden rondom rotondes zoveel mogelijk inrichten als eenrichtingspad. Hier wijken we alleen van af als aan één zijde van de weg (of soms zelfs aan beide zijden) een doorgaand fietspad in twee richtingen ligt. In dat geval weten we dat fietsers die in de tegenrichting fietsen nooit een rotonde driekwart nemen om vervolgens aan dezelfde zijde weer verder te fietsen. In die gevallen kiezen we daarom voor tweerichtingpaden, omdat het veiliger is om automobilisten te waarschuwen voor fietsers uit twee richtingen.

Welk type kruispunt het beste is. We zullen per locatie, waar behoefte is aan een betere verkeersafwikkeling, bekijken welk type kruispunt het beste is. Mocht dit een rotonde zijn, dan houden we bij de planning en vormgeving rekening met de ontwikkelingen die wijzelf op onze fietspaden en rotondes constateren. Hierin nemen we de resultaten van het SWOV-onderzoek uiteraard mee. Ook kijken we of op bestaande rotondes aanpassingen gedaan kunnen worden die de verkeersveiligheid vergroten. We hopen dat we daarmee ook in de toekomst de voordelen van rotondes in Amstelveen kunnen blijven behouden, zonder dat dit ten koste gaat van de verkeersveiligheid.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.