Bijgewerkt: 23 juni 2024

50 jaar Van der Hooplaan Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Willem Verbee
05-08-2009

Van 10.00 uur t/m 17.00 uur zaterdag 15 augustus 2009

De winkeliers en ondernemersvereniging van het vijftigjarige winkelcentrum Van der Hooplaan in Amstelveen trekt werkelijk alles uit de kast, om zaterdag 15 augustus 2009 hun klanten een evenement van allure te schenken en aan de bezoekers van dit winkelgebied.

vd Hooplaan Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Beach volleybal op 20 juni 2009 aan de Van der Hooplaan


We gaan we dan ook terug in de tijd. Er lopen deze zaterdag 15 augustus zoveel mensen in een klederdracht van rond 1900 tot 1930 dat de bekende vissersplaatsen als Scheveningen, Katwijk etc. jaloers zouden zijn op dit evenement. Stichting Onstwedder Gaarv’n stelt zich tot doel, om bekendheid te geven aan oude ambachten en deze in stand te houden.

Dit gebeurt door middel van demonstraties en cursussen en door antieke werktuigen in oude ere te bewaren of herstellen. De ambachtsmensen verzorgen de demonstraties in traditionele klederdracht. Met maar liefs 12 oude ambachten komen deze Groningers hun ambachten in Amstelveen tonen. Zij staan in de Van der Hooplaan met nog vele oude ambachten van manden vlechter tot stoelenmatter de klompenmaker etc. bij al deze ambachtsmensen in klederdracht van 1900/1930 die hun ambacht demonstreren en altijd weer voor een stukje aanschouwelijk onderricht zorgen.

Voor een ieder is het een speurtocht door het verleden langs de ambachten is zowel leuk als leerzaam! Net als de bollen, tulpen, klompen, molens hoort een oer- Hollands pierement een draaiorgel zeker van de partij te zijn Het Buikie 1913 van de Utrechtse orgelman Joop Budding met zijn prachtige front zijn frisse heldere klanken vallen zeer in de smaak bij het luisterende publiek van gouwe ouwe tot de bekende hits van nu. Over muziek gesproken er staat deze dag nog een unieke Platen & CD beurs.

'Zonder meer een uitzonderlijk evenement in een evenement. In een tijd waarin er in de reguliere verkoop steeds minder popalbums verkocht worden, komen hier in Amstelveen op het grote Van der Hooplaan feest muziekliefhebbers uit de hele regio bij elkaar, om platen te kopen - vinyl dus. Hier kunnen de talloze popfanaten, platenverzamelaars, kenners en deejays, die ook beursen en markten bezoeken alleen maar mee instemmen.

Deze gespecialiseerde standhouders staan garant voor een uiterst veelzijdig en exclusief aanbod van elpees, singles, maxisingles, cd's, dvd's, popgerelateerde artikelen en andere memorabilia. De organisatie van deze beurs Andre Frijters van de Dynamite organisatie komt met minimaal 15 kramen naar de Van der Hooplaan. Aanleiding is het 50-jarig bestaan van de Van der Hooplaan, dat vader en zoon Gageldonk uit Hellevoetsluis hun kramen inkomen richten met modelspoor treinen en rails etc. Met o.a. Märklin, Fleischmann reizen we terug naar de tijd dat de Diesel III zijn eerste ritje maakte.

Dit was een tijd van crisis en werkloosheid, maar ook van culturele bloei en technologische ontwikkelingen. Het publiek maakt kennis met producten, die een beeld geven van een tijd,  dat er nog veel zolders en logeerkamers volgebouwd waren met vele rails en modeltreinen. Anton Siedsma richt een expositie in met oude schoolplaten, letterdoosjes en leesplanken, en natuurlijk aap, noot, mies is er bij. De poppendokter,  ambachtelijke palingrokerij van de Smissen uit Castricum , pentekenaar Reinoud Brandt met een mooie serie Amstelveen en Amsterdam en de Tiffany glasbewerker en bekend portret tekenares Ineke Ligtermoet de landelijk bekende kaas en klompenmakerij van de Clara Maria boerderij uit Amstelveen een Imker, de wereldmostert makerij uit Rotterdam  de bekende ambachtsman Dick Zwaan uit Spakenburg gaat visnetten breien en boeten en ook nog vervaardigd hij oude Zuiderzee botter modellen etc. 

En staat er de oud- Hollandse poffertjeskraam, suikerspin en een Oud Hollandse gebakkraam. Er zijn diverse poppenkast voorstellingen. De gordijntjes gaan open en iedereen wordt stil... Al meer dan honderd jaar bestaat er al een poppenkast. Samen met Jan Klaassen en Katrijn kun je deze dag weer spannende en vrolijke avonturen beleven door een oud Hollands poppentheater.

Het winkelcentrum van Amstelveen vormt deze dag een prachtige achtergrond voor deze voorstellingen. Wilt u deze folklore mee beleven, dan staat dit winkel gebied deze dag garant voor een super Oud Hollands evenement voor het gehele gezin. Wat geheel past in de sfeer van het vijftig jaar bestaan van dit winkelcentrum aan de Van der Hooplaan te Amstelveen.

 Ook de winkeliers staan deze dag met een kraam voor hun zaak dit nog eens aangevuld met antiek, curiosa en boeken kramen nu we het toch over boeken hebben Kees "Kist," boekverkoper is een evenement op zichzelf. Deze Amsterdamse marktkoopman Cees Vos verkoopt zijn boeken vanuit zijn beroemde boekenmuur, die is op getrokken met wel 800 oude wijnkistjes waar de boeken in zijn uitgestald. Deze meest gefotografeerde en gefilmde boekenman van ons land komt ook op uitnodiging van de winkeliersvereniging.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.