Bijgewerkt: 30 juni 2022

50 woningen exclusief voor Amstelveense jongeren

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
30-01-2018

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Herbert Raat (VVD) wethouder Vastgoed schrijft erover op zijn weblog


Vorige week (4-2018) ben ik op bezoek geweest bij Stephan Nolte in Middenhoven. Hij is 29 jaar, werkt en woont nog bij zijn ouders op zolder. Per jaar komen er ruim 400 sociale woningen vrij in Amstelveen. Toch hebben onze jongeren geen schijn van kans op een woning. Daarom wil ik in de woonverordening laten vastleggen, dat we 50 woningen exclusief voor onze jongeren gaan reserveren. Elke week kunnen we in de krant lezen, dat de woningmarkt vooral rond en in Amsterdam totaal overspannen is. Voor elke huis, of het nu een villa, rijtjeshuis, flat, koop- of sociale woning is, mensen staan ervoor in de rij. Daarbij komt, dat Amstelveen heel populair is, we liggen op een goede locatie, we hebben geweldige voorzieningen en lage lokale lasten.

De overspannen woningmarkt is mooi als je al een huis hebt, maar vervelend voor starters zoals makelaar Brockhoff vorige week schreef. Zeker als je net begint op de arbeidsmarkt dan heb je niet meteen een hoog inkomen en dus is een sociale woning de oplossing. In onze gemeente hebben we ruim tienduizend sociale woningen, ongeveer een derde van de woningvoorraad. Dus wat is het probleem?

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2018)

Stephan Nolte en Herbert Raat (VVD) wethouder Vastgoed in MiddenhovenLiever in Amstelveen. Via het reguliere systeem van woonruimteverdeling, inschrijving bij Woningnet en het opbouwen van voldoende inschrijfjaren, blijken jongeren zoals Stephan niet in aanmerking te komen voor een sociale woning in Amstelveen. Het huidige toewijzingssysteem voor woningen is regionaal bepaald en werkt voor geen meter. Het systeem is er niet op gericht of je een woning nodig hebt, maar hoe lang je ingeschreven staat. Het gevolg: woningen gaan vooral naar mensen van buiten Amstelveen. Zij zitten voor hetzelfde geld liever in Amstelveen dan in minder populaire gebieden in de regio. Daarbij komt ook nog, dat er veel te weinig koopwoningen zijn dus veel mensen zitten ‘vast’ in hun sociale woning.

Jongeren voorrang op de woningmarkt. Tijdens de presentatie van ons verkiezingsprogramma heb ik aangekondigd, dat het voor ons een speerpunt is, dat Amstelveense jongeren voorrang krijgen op de lokale woningmarkt. De vraag is alleen hoe kun je dat regelen? Daarom heb ik aan onze ambtenaren gevraagd om met een voorstel te komen. Nu hebben we maandag een nieuw voorstel besproken. Het positieve is, dat er mogelijkheden zijn om Amstelveense jongeren meer kansen te geven. Het blijkt, dat De Huisvestingsverordening Amstelveen 2016 hoofdstuk 2, paragraaf 5 de mogelijkheid geeft om te experimenteren met regels voor woonruimteverdeling die nu (nog) niet in de Huisvestingsverordening zijn opgenomen. Het college van B en W ga ik nu voorstellen om in samenwerking met woningcorporatie Eigen Haard gebruik maken van deze experimenteerruimte door 50 woningen voor jongeren tussen 22 en 32 jaar hiervoor te reserveren. Het kan niet meteen ingaan. Regels en voorwaarden moeten worden opgesteld. Iedereen moet meewerken.

Gelukkig zijn mijn collega’s Peter Bot, Maaike Veeningen en Jeroen Brandes positief gestemd. En ook de directeur van Eigen Haard Bert Halm is iemand met oog voor de praktijk. Hopelijk is het formeel voor eind juni geregeld. Dit geeft Stephan en andere Amstelveense jongeren de kans op een eigen woning in plaats van een zolderkamer in hun ouderlijk huis.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.